E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου του CBS στην Θεσσαλονίκη

Στις 16 Μαΐου του 1948

Σαν σήμερα: Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου του CBS στην Θεσσαλονίκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της 16ης Μαΐου του 1948, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμφύλιο πόλεμο. Ο ψαράς Λάμπρος Αντώναρος έχει βγει με την βάρκα του στον κόλπο της Θεσσαλονίκης. Όμως αντί για ψάρια, κοντά στον Λευκό Πύργο, ο ψαράς ανακαλύπτει ένα πτώμα δεμένο χειροπόδαρα, το οποίο είχε δεχτεί και μια σφαίρα στο κεφάλι. Καλεί αμέσως τις αρχές. Το πτώμα ανήκει στον Αμερικανό δημοσιογράφο του CBS, Τζορτζ Πόλκ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα για να καλύψει τον εμφύλιο. Η ελληνική αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζορτζ Πόλκ, παντρεμένος με Ελληνίδα αεροσυνοδό, ήταν σκληρότατος επικριτής και των δυο πλευρών του εμφυλίου, χαρακτηρίζοντας τον στρατό του ΚΚΕ ως «γκάνγκστερ» και την ελληνική κυβέρνηση ως «διεφθαρμένη». Είχε φτάσει στην Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, με σκοπό σύντομα να μεταβεί στην Καβάλα, για να πάρει συνέντευξη από τον ηγέτη του ΔΣΕ, Μάρκο Βαφειάδη. Αυτή την πληροφορία ανακάλυψε η ασφάλεια, σε γράμμα που βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, Αστόρια. Όμως ο Πόλκ σύμφωνα με το πόρισμα, έμεινε «ζωντανός» στην Θεσσαλονίκη για λιγότερο από 36 ώρες.

Οι αρχές έριξαν αμέσως τις ευθύνες στο ΚΚΕ, λέγοντας πως ήθελε τον Πολκ νεκρό για να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης διεθνώς. Το ΚΚΕ απάντησε πως για τη δολοφονία ευθύνεται η Ασφάλεια και οι δεξιοί παρακρατικοί κύκλοι, με σκοπό να καταδείξει πως οι κομμουνιστές και ο δημοκρατικός στρατός δεν είναι τίποτα άλλο παρά στυγεροί δολοφόνοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία δεν έβγαζαν όμως πουθενά. Πέρασαν τέσσερεις μήνες με τους Αμερικανούς να πιέζουν. Η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από εκείνη της Αμερικής και βιαζόταν να κλείσει την υπόθεση. Ο Αμερικανός ερευνητής Τζειμς Κελις (με διασυνδέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση), κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο δημοκρατικός στρατός δεν είχε τη δυνατότητα να διαπράξει το έγκλημα και επέρριψε τις ευθύνες σε δεξιές παρακρατικές οργανώσεις.

Οι ευθύνες τελικά αποδόθηκαν στο ΚΚΕ και σε δυο μέλη του. Τον Αδάμ Μουζενίδη και τον Βαγγέλη Βασβανά. Για συνέργεια, συνελήφθη ένας δημοσιογράφος, πρώην μέλος του ΚΚΕ, ο Γρηγόρης Στακτόπουλος. Ο τελευταίος ήταν και ο μόνος που καταδικάστηκε, σε ισόβια κάθειρξη, φωνάζοντας πως είναι αθώος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης. Οι άλλοι δυο, δικάστηκαν χωρίς να παρουσιαστούν ως ηθικοί αυτουργοί και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αργότερα βέβαια, αποκαλύφθηκε πως ο Μουζενίδης ήταν νεκρός την ημέρα του φόνου και ο Βασβανάς βρισκόταν στο εξωτερικό. Τα σενάρια για πλεκτάνη και συνωμοσία άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία δεν καταφέρνουν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ο Στακτόπουλος, ο μόνος που πλήρωσε τον φόνο του Πολκ, ισχυριζόταν μέχρι και τον θάνατό του το 1998 πως ήταν αθώος. Η δικογραφία εναντίον του ήταν ελλιπής, αλλά καταδικάστηκε χωρίς περαιτέρω διερεύνηση. Ο φόνος του Πολκ, παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο που το πιο πιθανό, είναι να μην το μάθουμε ποτέ...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Τραυματισμένο αλεπουδάκι ψάχνει τροφή στην κεντρική πλατεία

Χτες

Η αλεπού φαινόταν εξοικειωμένη με την ανθρώπινη παρουσία, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνό

Η Τουρκία «παίζει» με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Έστειλε χιλιάδες drones καμικάζι στο Κόσοβο

Χτες

«Είναι drones μάχης εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητα να πλήττουν τόσο κινούμενους όσο και στατικούς εχθρικούς στόχους» έγραψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14 νεκροί από «εpωτικό τρίγωνο»: «Ήθελαν την ίδια γυναίκα»

Χτες

Πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν

Η Γερμανίδα δήμαρχος που βρέθηκε μαχαιρωμένη υπέδειξε ως δράστιδα την κόρη της

Χτες

Η Ίρις Στάλτσερ ανέκτησε τις δυνάμεις της και μίλησε στην αστυνομία μέσα από το νοσοκομείο

Αλλαξε τη διαθήκη του λίγο πριν το φονικό ο 68χρονος στη Φοινικούντα

Χτες

Τα άφησε όλα στον ανιψιό, αποκλήρωσε την ανιψιά του

Βελγίδα πρωταθλήτρια στίβου καταγγέλλει τον προπονητή της: «Μου είπε να βγάλω το εσώρουχο και να ξαπλώσω»

Χτες

«Καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στον βελγικό αθλητισμό μετά από καταγγελία αθλήτριας για σεξουαλική κακοποίηση από πρώην προπονητή της

Κρήτη: Το ερωtικό παιχνίδι ασφυξίας είχε γίνει επικίνδυνο – 45χρονος κατηγορείται για κακούργημα

Χτες

Η 55χρονη είχε δείξει στον σύντροφο της πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό - Ο άνδρας υπέβαλε μήνυση στη γυναίκα για ψευδή κατάθεση, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη

Κακάο: Σε χαμηλό 20 μηνών οι τιμές του – Ποια χώρα καταργεί τους φόρους σε σοκολάτα και καφέ

Χτες

Μπορεί η πτώση της τιμής να αποτελέσει θετική είδηση για τους καταναλωτές, ωστόσο, οι αγορές προειδοποιούν

Ανεπιθύμητη η Χάποελ στην Ισπανία – Η Μπαρτσελόνα δεν της παραχώρησε το γήπεδο για προπόνηση

Χτες

Η πολιτική έχει εμπλακεί για τα καλά στον αθλητισμό, με την Μπαρτσελόνα να αρνείται στην Χάποελ Ιερουσαλήμ να προπονηθεί στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», ενώ στη Μανρέσα το κλίμα είναι τεταμένο.

Νέο σοκ στις ΗΠΑ: ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά τη φυλάκιση του δημάρχου και του κυβερνήτη του Σικάγο

Χτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τους δύο Δημοκρατικούς την Τετάρτη ότι δεν προστάτευσαν τα μέλη της αστυνομίας μετανάστευσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.