Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο;
Απαντούν οι επιστήμονες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψαν ένα στοιχείο το οποίο εξηγεί γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες.
Η λέξη-κλειδί - το μιτοχονδριακό DNA.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Current Biology», το μιτοχονδριακό DNA είναι η πηγή ενέργειας των κυττάρων, το οποίο περνά από τη μητέρα και μόνο στους απογόνους της.
Μία σειρά μεταλλαγών που συνέβησαν επί χιλιάδες γενιές δεν έβλαψαν τα θήλεα, αλλά συντελούν πλέον στο βραχύτερο προσδόκιμο επιβίωσης των αρρένων.
Η θεωρία "MotherΆs Curse"
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη θεωρία "Η Κατάρα της Μάνας" σε μυγάκια των φρούτων (δροσόφιλες). Συνέλεξαν δροσόφιλες με το ίδιο κυτταρικό/πυρηνικό DNA και τους εισήγαγαν μιτοχονδριακό DNA από 13 διαφορετικούς πληθυσμούς δροσοφίλων του κόσμου.
«Η μοναδική γενετική διαφορά στα στελέχη των δροσοφίλωνπου δημιουργήσαμε οφειλόταν στην προέλευση του μιτοχονδριακού DNA», εξήγησε επικεφαλής ιατρός.
Στην καταγραφή των στοιχείων φάνηκε μεγάλη διαφορά στη γήρανση και στην επιβίωση των αρσενικών, αλλά όχι των θηλυκών.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «Υπάρχουν πολλές μεταλλαγές μέσα στο μιτοχονδριακό DNA που επηρεάζουν τη γήρανση και το θάνατο των αρρένων, αλλά όχι των θηλέων», τόνισε ο δρ Ντάουλινγκ.
Η γενετική κληρονομικότητα του μιτοχονδριακού DNA είναι η ίδια σε όλα τα είδη, δηλαδή ό,τι ισχύει για τα μυγάκια ισχύει και για τους ανθρώπους.
Τα καλά νέα πάντως είναι πως οι άντρες δεν είναι επακριβώς καταδικασμένοι, ειδάλλως θα είχαν εκλείψει προ πολλού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάτι υπάρχει στο κυτταρικό/πυρηνικό DNA πολλών ανδρών που εξουδετερώνει το μειονέκτημα του μιτοχονδριακού DNA τους, γι' αυτό και κατορθώνουν να ξεπερνούν σε προσδόκιμο επιβίωσης τον αναμενόμενο μέσο όρο.