E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η Μάχη του Βατερλό

Η μάχη που έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής ήττας

Σαν σήμερα: Η Μάχη του Βατερλό
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη που έγινε στο Βατερλό στις 18 Ιουνίου του 1815, όχι μόνο τερμάτισε μια σειρά πολέμων της Γαλλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη και σηματοδότησε την ήττα του Ναπολέοντα, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν έκφραση, η οποία σημαίνει ότι κάποιος έχει υποστεί ολοκληρωτική ήττα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εξορία του στο νησί Έλβα, ο Ναπολέοντας επέστρεψε στον θρόνο τον Μάριο του 1815. Πολλές χώρες αισθάνθηκαν απειλή με την Αγγλία και την Πρωσία να θέλουν να τον ξεφορτωθούν, πριν αποκτήσει πάλι δύναμη.

Ο Ναπολέοντας θεώρησε πως θα είχε πλεονέκτημα αν επιτίθονταν πρώτος. Οι δυνάμεις του έφταναν της 72.000, των Άγγλων 68.000 και των Πρώσων 45.000. Τρείς ημέρες πριν το Βατερλο, ο Ναπολέοντας νίκησε τους Πρώσους στο Λίνι. Ωστόσο δεν κατάφερε να τους συντρίψει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο Βαβρ, δίνοντας στην ευκαιρία στους Άγγλους και τους Πρώσους να ενωθούν.

Οι Άγγλοι θέλησαν να τον παρασύρουν στο Βατερλό, όπου θα μπορούσαν να οχυρωθούν καλύτερα. Το πρωί της 18ης Ιουνίου, ο Ναπολέοντας έκανε ένα σημαντικό λάθος. Καθυστέρησε μέχρι το μεσημέρι την επίθεση μέχρι να στεγνώσει το λασπωμένο έδαφος από την καταιγίδα που προηγήθηκε. Έτσι οι Πρώσοι έφτασαν στο Βατερλό και παρατάχθηκαν μαζί με τους Άγγλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.worldatlas.com/articles/which-countries-fought-at-the-battle-of-waterloo.html

@worldatlas.com

Η μάχη ξεκίνησε λίγο μετά της 11. Μέχρι τις 6 το απόγευμα οι Γάλλοι ήταν πιο επιθετικοί, αλλά οι κατά κύματα επιθέσεις τους αποκρούστηκαν εύκολα λόγω έλλειψης συντονισμού. Στις 6 οι Γάλλοι συντονίζουν ιππικό, πεζικό και πυροβολικό και πετυχαίνουν ένα καίριο χτύπημα κατά των Άγγλων. Ο στρατάρχης Νει ζήτησε ενισχύσεις από τον Ναπολέοντα, όμως ο τελευταίος απέρριψε το αίτημα, επειδή ήταν απασχολημένος με την απόκρουση των Πρώσων. Τουλάχιστον προς στιγμήν. Πέρασε περισσότερη από μια ώρα για να στείλει έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον αναδιοργάνωσε τις δυνάμεις του και στις 8 το βράδυ επιτέθηκε μαζί με τους Πρώσους. Ο γαλλικός στρατός πανικοβλήθηκε και υποχώρησε άτακτα. Στις 9 οι Άγγλοι και οι Πρώσοι κήρυξαν το τέλος της μάχης. Μιας μάχης τόσο βίαιης που 47.000 νεκροί κείτονταν μέσα σε μια περιοχή που έφτανε τα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αυτοκρατορία του Ναπολέοντα έπεσε και οι σύμμαχοι τον εξόρισαν στην Αγία Ελένη, όπου πέθανε 6 χρόνια αργότερα. Ο γαλλικός λαός άλλωστε καταπονημένος από τους συνεχείς πολέμους ήθελε ειρήνη στην πλειοψηφία του. Μετά τη ήττα του Ναπολέοντα οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρεις ζώνες επιρροής, την αυστριακή, την πρωσική και την ρωσική, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντουμπάι: Η Ουκρανή που ξυλοκοπήθηκε σε πάρτι Porta Potty ξαναπερπατάει ‑ «Ένιωσα σαν σπασμένη κούκλα»

Σήμερα

Η πολύμηνη αποκατάστασή της περιελάμβανε τουλάχιστον 10 χειρουργικές επεμβάσεις, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε το Ντουμπάι, ενώ κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Σήμερα

Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Σήμερα

Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Σήμερα

Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Σήμερα

Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Σήμερα

Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Σήμερα

Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Σήμερα

Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Σήμερα

Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Σήμερα

Οι πωλητές και οι παραγωγοί αντιδρούν στην ακρίβεια και τα φορολογικά μέτρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.