E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η Μάχη του Βατερλό

Η μάχη που έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής ήττας

Σαν σήμερα: Η Μάχη του Βατερλό
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάχη που έγινε στο Βατερλό στις 18 Ιουνίου του 1815, όχι μόνο τερμάτισε μια σειρά πολέμων της Γαλλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη και σηματοδότησε την ήττα του Ναπολέοντα, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν έκφραση, η οποία σημαίνει ότι κάποιος έχει υποστεί ολοκληρωτική ήττα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εξορία του στο νησί Έλβα, ο Ναπολέοντας επέστρεψε στον θρόνο τον Μάριο του 1815. Πολλές χώρες αισθάνθηκαν απειλή με την Αγγλία και την Πρωσία να θέλουν να τον ξεφορτωθούν, πριν αποκτήσει πάλι δύναμη.

Ο Ναπολέοντας θεώρησε πως θα είχε πλεονέκτημα αν επιτίθονταν πρώτος. Οι δυνάμεις του έφταναν της 72.000, των Άγγλων 68.000 και των Πρώσων 45.000. Τρείς ημέρες πριν το Βατερλο, ο Ναπολέοντας νίκησε τους Πρώσους στο Λίνι. Ωστόσο δεν κατάφερε να τους συντρίψει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο Βαβρ, δίνοντας στην ευκαιρία στους Άγγλους και τους Πρώσους να ενωθούν.

Οι Άγγλοι θέλησαν να τον παρασύρουν στο Βατερλό, όπου θα μπορούσαν να οχυρωθούν καλύτερα. Το πρωί της 18ης Ιουνίου, ο Ναπολέοντας έκανε ένα σημαντικό λάθος. Καθυστέρησε μέχρι το μεσημέρι την επίθεση μέχρι να στεγνώσει το λασπωμένο έδαφος από την καταιγίδα που προηγήθηκε. Έτσι οι Πρώσοι έφτασαν στο Βατερλό και παρατάχθηκαν μαζί με τους Άγγλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.worldatlas.com/articles/which-countries-fought-at-the-battle-of-waterloo.html

@worldatlas.com

Η μάχη ξεκίνησε λίγο μετά της 11. Μέχρι τις 6 το απόγευμα οι Γάλλοι ήταν πιο επιθετικοί, αλλά οι κατά κύματα επιθέσεις τους αποκρούστηκαν εύκολα λόγω έλλειψης συντονισμού. Στις 6 οι Γάλλοι συντονίζουν ιππικό, πεζικό και πυροβολικό και πετυχαίνουν ένα καίριο χτύπημα κατά των Άγγλων. Ο στρατάρχης Νει ζήτησε ενισχύσεις από τον Ναπολέοντα, όμως ο τελευταίος απέρριψε το αίτημα, επειδή ήταν απασχολημένος με την απόκρουση των Πρώσων. Τουλάχιστον προς στιγμήν. Πέρασε περισσότερη από μια ώρα για να στείλει έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον αναδιοργάνωσε τις δυνάμεις του και στις 8 το βράδυ επιτέθηκε μαζί με τους Πρώσους. Ο γαλλικός στρατός πανικοβλήθηκε και υποχώρησε άτακτα. Στις 9 οι Άγγλοι και οι Πρώσοι κήρυξαν το τέλος της μάχης. Μιας μάχης τόσο βίαιης που 47.000 νεκροί κείτονταν μέσα σε μια περιοχή που έφτανε τα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αυτοκρατορία του Ναπολέοντα έπεσε και οι σύμμαχοι τον εξόρισαν στην Αγία Ελένη, όπου πέθανε 6 χρόνια αργότερα. Ο γαλλικός λαός άλλωστε καταπονημένος από τους συνεχείς πολέμους ήθελε ειρήνη στην πλειοψηφία του. Μετά τη ήττα του Ναπολέοντα οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρεις ζώνες επιρροής, την αυστριακή, την πρωσική και την ρωσική, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Σήμερα

Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

Σήμερα

Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Σήμερα

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Σήμερα

Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

Σήμερα

Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Σήμερα

Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.