Υποψήφιος για διεθνές βραβείο ο Κώστας Βαξεβάνης
Μετά τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 24/1/2013 | 00:00
Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης είναι υποψήφιος για το βραβείο Δημοσιογραφίας στα διεθνή βραβεία του Οργανισμού "Index on Cencorship".
Το βραβείο Δημοσιογραφίας χορηγείται σε εκείνους που υπεραμύνονται της ελευθερίας του λόγου.
Στην ίδια κατηγορία με τον Έλληνα δημοσιογράφο βρίσκονται οι: Mosireen (Αιγύπτιος πολίτης), Ta Phong Tan (φυλακισμένη Βιετναμέζα blogger) και Sadiye Eser (φυλακισμένη δημοσιογράφος από την Τουρκία).
Ο οργανισμός "Index on Cencorship" αναφέρεται στο δημοσιογράφο λέγοντας πως η σύλληψή του μετά τη δημοσίευση της λίστας, στην οποία περιλαμβάνονται Έλληνες οι οποίοι είχαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα, οδήγησε σε διεθνή καταδίκη.
Ο Δημήτρης Τρίμης, επικεφαλής της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε στο BBC: «Η πίεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ήταν η πιο έντονη της καριέρας του. Πριν από τη σύλληψη του Βαξεβάνη, δύο παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης κόπηκαν την ώρα που βρίσκονταν στον τηλεοπτικό αέρα εξαιτίας της συζήτησης που ξεκίνησε, βασισμένη στην απάντηση ενός υπουργού για τις δηλώσεις των αντιφασιστικών διαδηλωτών που είχαν βασανιστεί από την αστυνομία».
Ο Κώστας Βαξεβάνης, μιλώντας για την υποψηφιότητά του σε δημοσιογράφο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", δήλωσε: «Δεν ξέρω κι εγώ πώς προέκυψε η υποψηφιότητά μου. Μου ήρθε απλώς ένα μέιλ στον υπολογιστή κι έτσι το έμαθα. Για μένα ήταν από τη μία έκπληξη και από την άλλη τιμή να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν τη μάχη για μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, βέβαια, το να είναι υποψήφιος ένας δημοσιογράφος από μια ευρωπαϊκή χώρα δεν τιμά ιδιαιτέρως την Ελλάδα.
Είναι στην ουσία μια πικρή υποψηφιότητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να υπηρετείς στην Ελλάδα την ελευθεροτυπία. Η ελευθεροτυπία δεν είναι μια στιγμιαία απεικόνιση, είναι να λειτουργεί ελεύθερα ο δημοσιογράφος. Και στην Ελλάδα δεν λειτουργεί. Τα κρούσματα λογοκρισίας είναι περισσότερα χρόνο με το χρόνο. Έτσι, φτάσαμε να μην υπάρχει ρεπορτάζ και η δημοσιογραφία από τέταρτη εξουσία έγινε εξουσία κοντά στην εξουσία».