E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι 13 λόγοι που κρατούν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου...

Οι 13 λόγοι που κρατούν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 25/1/2013 | 00:00

Τους σημαντικότερους λόγους για τους  οποίους δεν πέφτουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα, παρά την οικονομική κρίση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, που έχουν διαμορφωθεί στο 13-23% (αρκετά πιο ψηλά από Ισπανία και Βρετανία).

2. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), που ανεβάζουν τιμές και κόστος έτσι ώστε να αποφευχθεί η φορολογία τους στην Ελλάδα. Οι θυγατρικές που είναι στην Ελλάδα εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

3. Ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, δηλαδή οι λιανέμποροι δεν επιτρέπεται να αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες, όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Στρεβλώσεις στις μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ., οι οποίες, εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη διόγκωση των τελικών τιμών, π.χ. απαγόρευση συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα.

5. Πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτηρίων, που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, αλλά και γραφειοκρατικές δυσκολίες.

6. Ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου με το παράδειγμα του καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το καρτέλ στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

7. Το υψηλό περιθώριο κέρδους παραμένει σε τμήμα της ελληνικής αγοράς, παρά την κρίση. Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Γενικότερα ωστόσο, παρατηρείται ότι από τη σύγκριση της προαναφερθείσας μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας με την αύξηση του αποπληθωριστή του ΑΕΠ προκύπτει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους στην οικονομία συνολικά. Το ίδιο συμπέρασμα συνάγεται και από τις προβλέψεις για τη διετία 2012-2013».

8. Οι τιμές εξαρτώνται από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Ειδικά στα προϊόντα στα οποία τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, αυξάνεται το κόστος.

9. Η λογική πως οι εκπτώσεις και οι προσφορές λειτουργούν καλύτερα απ' ότι οι μόνιμα χαμηλές τιμές, αλλά και η επιλογή των ταχέως και βραδέως κινούμενων εμπορευμάτων οδηγεί σε λάθος υπολογισμό αντικατάστασης (stock replacement) και σωστού ποσοστού κέρδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

10. Αντισταθμίστηκε η πτώση του κόστους των μισθών και των ενοικίων για επαγγελματικούς χώρους με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και με την παύση των πιστώσεων στις εισαγωγικές, που επειδή η χώρα δεν έχει αξιοπιστία ο επιχειρηματίας επωμίζεται εξ ολοκλήρου και της μετρητοίς το κόστος αγοράς πριν την παραλαβή.

11. Η ελληνική πραγματικότητα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί, γιατί στην αγορά πολλές φορές γίνονται άτυπες εκπτώσεις, ακόμη και παζάρια για το ΦΠΑ πριν εκδοθεί η απόδειξη, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.

12. Μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά, όταν θα ήταν αποτελεσματικότερο να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της διερεύνησης εκείνων των παραγόντων που διαμορφώνουν το κέρδος Π.χ. πώς καθορίζεται το ποσοστό κέρδους στα φάρμακα.

13. Λόγω ελλειπούς έρευνας από τα αρμόδια υπουργεία και μη έγκαιρης αξιολόγησης από την Τρόικα, τελικά σε πολλούς κλάδους οι τιμές της αγοράς διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από την τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης περισσότερο κοντά στις τιμές μονοπωλίων.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Πριν 8 ώρες

Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Πριν 8 ώρες

«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πριν 8 ώρες

Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Πριν 8 ώρες

Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Πριν 8 ώρες

Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Χτες

Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Χτες

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Χτες

Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Χτες

Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Χτες

Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Χτες

Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.