E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η Ανγκελα Μέρκελ

Η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η Ανγκελα Μέρκελ
@zeit.de
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Είναι τα 14 τελευταία χρόνια η καγκελάριος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η ίδια και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν μπλεχτεί πολλές φορές στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, με τους δυο να μπαίνουν στο στόχαστρο μεγάλης μερίδας των Ελλήνων. Ποια ήταν η πορεία της Άνγκελα Μέρκελ μέχρι την καγκελαρία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο, που τότε ανήκε στην Δυτική Γερμανία. Ο πατέρας της είχε πολωνική καταγωγή, αφού ο παππούς της, Λούντβιχ Κάσμιρτζακ, είχε αλλάξει το επώνυμό του σε Κάσνερ, όταν μετανάστευσε από το Πόζναν στην Γερμανία. Ο πατέρας της ήταν πάστορας της Λουθηρανικής εκκλησίας και η μητέρα της καθηγήτρια Αγγλικών και Λατινικών.

https://www.bbc.com/news/world-europe-46022660

@bbc.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν συμπληρώσει το πρώτο της έτος, η οικογένειά της μετακόμισε στο Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία είχε κομμουνιστικό καθεστώς, ώστε ο πατέρας της να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική εκκλησία. Από την εφηβική της ηλικία, η Άνγκελα Μέρκελ, έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική και εντάχθηκε στην νεολαία του Ενιαίου Σοσιαλιστικού (κομμουνιστικού) Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, όπως η πλειοψηφία των συνομήλικών της. Η ένταξη στην συγκεκριμένη οργάνωση δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά τα μέλη της απολάμβαναν πολλά προνόμια, με το κυριότερο από αυτά να είναι η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Όσο ήταν μαθήτρια, το μάθημα στο οποίο ξεχώριζε ήταν η Ρωσική γλώσσα, την οποία ομιλεί μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερη ευχέρεια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, στο τμήμα της Φυσικής, στο οποίο εργάστηκε και ως ερευνήτρια. Στα 23 της, παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ, με τον οποίο χώρισε πέντε χρόνια αργότερα. Μέχρι σήμερα όμως έχει κρατήσει το επώνυμό του.

https://www.express.co.uk/news/politics/1037743/merkel-pictures-young-angela-merkel-quits-german-leader-germany-news

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@express.co.uk

Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τον δεύτερο της σύζυγο, Γιόακιμ Ζάουερ (τον παντρεύτηκε το 1998) που τότε ήταν συνάδελφός της. Το 1989, με την πτώση του «Τείχους του Βερολίνου», η Μέρκελ αποφάσισε να εισέλθει σθεναρά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Διορίστηκε αρχικά ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Ανατολικής Γερμανίας.

Όταν επισημοποιήθηκε και η επανένωση της χώρας, εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όπου αναρριχήθηκε πολύ γρήγορα. Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Γυναίκειων Υποθέσεων και Νεολαίας, ενώ από το 1994 μέχρι και το 1998, διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1998, εξελέγη Γενική Γραμματέας, ενώ το 2000, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, μετά την αναγκαστική παραίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε μπλεχτεί σε σκάνδαλο με παράνομες χρηματοδοτήσεις. Το σκάνδαλο αυτό διατάραξε την φήμη του δημοφιλούς έως τότε επίτιμου προέδρου του CDU, αλλά και τις σχέσεις του με την Μέρκελ, της οποίας υπήρξε μέντορας. Η Μέρκελ με άρθρο της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ζήτησε την παραίτησή του από το αξίωμα, προκαλώντας έκπληξη και σχόλια στο εσωτερικό της Γερμανίας.

https://www.politico.eu/article/german-chancellor-angela-merkel-clothing-criticism-reveals-double-standards/

@politico.eu

Όμως ύστερα από 5 χρόνια τα σχόλια μάλλον ξεχάστηκαν, με την Μέρκελ να ανεβαίνει στην καγκελαρία και να μην κατεβαίνει από τότε. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη καγκελάριος στην Γερμανία. Από τότε έχει κερδίσει τρεις ακόμα εκλογικές αναμετρήσει, το 2009, το 2013 και το 2017.

Σύμφωνα με τα περιοδικά Forbes και Τime, η Άνγκελα Μέρκελ στα 65 της χρόνια, είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου, αφού σχεδόν κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές λίστες. Πολλοί αναλυτές τη θεωρούν ως την πραγματική αρχηγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προσωπικότητα που επηρεάζει όσο καμία άλλη τα πολιτικά πράγματα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως η Άνγκελα Μέρκελ, είναι μια ηγετική φυσιογνωμία για την Ευρώπη, αλλά έχει κατηγορηθεί για σκληρή και αδιάλλακτη πολιτική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Γερμανίας. Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση ήταν η πιο δύσκολη για την Μέρκελ, με την τελική της νίκη να είναι «Πύρρειος». Το 2018 αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα και η τωρίνη της θητεία θα είναι και η τελευταία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Σήμερα

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ: Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Όσμαν με 9 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια – Δίνει 2.000.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει τον Τούρκο φόργουορντ για την επόμενη τριετία – Το παρασκήνιο της κορυφαίας μεταγραφής – Στο στόχαστρο και ο Βασίλης Τολιόπουλος με προσφορά έως δύο εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.