E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η άδικη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη

Την επόμενη μέρα από την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι

Σαν σήμερα: Η άδικη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν διπλωμάτης και πολιτικός, μεγάλος πολέμιος της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είχε σχέση και συζούσε με την μεγάλη ηθοποιό του θεάτρου, Μαρίκα Κοτοπούλη, ενώ ο ανεκπλήρωτος αμοιβαίος έρωτας με την Πηνελόπη Δέλτα, έχει γίνει μέχρι και σειρά στην τηλεόραση, με τίτλο «Η εκτέλεση», με τον Κώστα Αρζόγλου στον ρόλο του πολιτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ίωνας Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν γιος δικαστικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη. Σπούδασε κι αυτός στην Νομική και σε ηλικία 21 ετών κατατάχθηκε στον καταστροφικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Δυο χρόνια αργότερα θα ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα και θα μετατεθεί στο Μοναστήριο, όπου θα έρθει σε επαφή με τον Παύλο Μελά και θα βοηθήσει στην οργάνωση των ελληνικών κοινοτήτων κατά των Βούλγαρων Κομιτατζήδων.

Υπηρέτησε ως πρόξενος στις Σέρρες, στη Βουλγαρία, στην Αλεξανδρούπολη και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί γνωρίζει τις δυο γυναίκες της ζωής του. Την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη και τη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Όταν το 1907 τοποθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η θητεία του συνέπεσε με το κίνημα των Νεότουρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπηρέτησε επίσης στην Ρώμη και στο Λονδίνο, έπαιξε ενεργό ρόλο στο κίνημα στο Γουδί και το 1912 διαπραγματεύτηκε με τους Τούρκους την παράδοση της Θεσσαλονίκης. Ο Δραγούμης παρόλη την διπλωματική του ιδιότητα, έμοιαζε να είναι άκαμπτος σε πολλά εθνικά ζητήματα, που μάλλον ήταν και ο λόγος που δεν μπορούσε να «στεριώσει» σε κάποιο προξενείο. Άλλαζε τόπο σχεδόν κάθε χρόνο και έφτασε μέχρι την Αγία Πετρούπολη.

Το 1915 θα παραιτηθεί και θα βάλει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος βουλέυτής. Αρχικά ήταν υπερασπιστής του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά θα έρθει σε ρήξη, αφού είδε στην πολιτική του σημάδια υποτέλειας και αυταρχισμού. Ο αντιβενιζελισμός του γίνεται η πολιτική του ατζέντα. Εξέδωσε μάλιστα και το περιοδικό «Πολιτική Επιθεώρησις», με αντιβενιζελικές θέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΣαν σήμερα: Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι 30/7/2019

Μετά την επικράτηση του βενιζελικού κινήματος την περίοδο του «Εθνικού Διχασμού», μαζί με άλλους αντιβενιζελικούς, θα εξοριστεί στην Κορσική, όπου παρέμεινε για περίπου έναν χρόνο. Αργότερα η εξορία του θα συνεχιστεί στην Σκόπελο. Το 1919 θα απελευθερωθεί και θα ενώσει όλους τους αντιβενιζελικούς. Η φιλοπατρία του και η ηγετική του φυσιογνωμία, τον ξεχώρισε αμέσως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως στις 30 Ιουλίου του 1920, έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι. Η είδηση στην Αθήνα έφτασε παραποιημένη. Δεν μιλούσε για απόπειρα αλλά για πραγματική δολοφονία, από τους αντιβενιζελικούς. Οι οπαδοί του Βενιζέλου αντέδρασαν βίαια και κατέστρεψαν τα γραφεία της «Καθημερινής» και του «Ριζοσπάστη», ενώ επιτέθηκαν σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αλλά μέσα στα αντίποινα, υπήρξε και η άδικη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, στα 42 του χρόνια. Εκείνη την ημέρα έφυγε από το σπίτι της Κοτοπούλη στην Κηφισιά, με σκοπό να πάει στο κέντρο της Αθήνας και να κλείσει την ύλη του περιοδικού του. Όμως τα «Τάγματα Ασφαλείας» του Βενιζέλου, είχαν στήσει μπλόκα. Και μόλις το αυτοκίνητο του Δραγούμη έφτασε στον κόμβο των Αμπελοκήπων τον σταμάτησαν. Ο επικεφαλής του τάγματος Παύλος Γύπαρης είχε στενή επαφή με τον συνεργάτη του Βενιζέλου, Εμμανουήλ Μπενάκη. Η απόφαση είχε παρθεί. Στις τρείς το μεσημέρι, μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες, ο Ίωνας Δραγούμης οδηγήθηκε στην συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου και εκτελέστηκε.

Η άδικη εκτέλεσή του προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμα και από τον Κωστή Παλαμά. Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν έφτασε ο Βενιζέλος, με την συγνώμη για την εκτέλεση να έρχεται μόνο από μερικούς βουλευτές του. Στις εκλογές που ακολούθησαν πάντως, μετά την υπογραφή της «Συνθήκης των Σεβρών» που έκανε πράξη το όραμα για την Ελλάδα των «δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές λίγους μήνες μετά την ανακήρυξή του ως «άξιον της Ελλάδος ευεργέτην και σωτήρα της πατρίδος»...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξανά υπέρ του Φειδία Παναγιώτου ο Έλον Μασκ: Ψηφίστε τον για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σαν Σήμερα Σήμερα

Ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είδε ένα βίντεο του ευρωβουλευτή από την Κύπρο κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενθουσιάστηκε

Τι έβαλε πάλι! Η στιγμή που ο Στεφ Κάρι ευστοχεί από την άλλη άκρη του γηπέδου ‑ Βίντεο

Σαν Σήμερα Σήμερα

Ο σούπερ σταρ έπαιξε για πρώτη φορά μετά τις 27 Νοεμβρίου

Η νέα Δύση του Τραμπ: Ρίχνει στη β` κατηγορία την Ευρώπη, αλλά «φλερτάρει» με Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία

Σαν Σήμερα Σήμερα

Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και οι αναφορές σε «Ευρώπη σε παρακμή» προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες - Η στοχευμένη προσέγγιση σε συγκεκριμένα κράτη - μέλη και η δυσαρέσκεια Τραμπ για τη G7 που οδηγεί... στην Core 5

Πέθανε ο ηθοποιός Peter Greene, ο «κακός» του Pulp Fiction

Σαν Σήμερα Σήμερα

Ο ηθοποιός Πίτερ Γκριν πέθανε την Παρασκευή (12.12.2025) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπως έκανε γνωστό ο μάνατζέρ του

Αγωνία στην Κρήτη για την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού ‑ Βρέθηκε το όχημά του, αλλά όχι ο ίδιος

Σαν Σήμερα Σήμερα

Silver Alert για τον 33χρονο γιατρό του Βενιζελείου Αλέξη Τσικόπουλο - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

«Υπήρξαν φορές που νόμιζα ότι θα πεθάνω»: Συμμορία Αλβανών και Ρουμάνων βίαζε ανήλικες

Σαν Σήμερα Σήμερα

Τα μέλη της καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια φυλακή συνολικά, «εξαγόραζαν» τις υπηρεσίες των θυμάτων τους με αλκοόλ και τσιγάρα

Διπλή ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά: Τέλος η «ομηρία» από χρέη

Σαν Σήμερα Σήμερα

Απαλλάσσονται από διώξεις όσοι καταφεύγουν στη λύση της πτώχευσης ενώ, επιπλέον, το κράτος θα επιδοτεί με «voucher» επαγγελματίες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς επαγγελματίες

Βαρκελώνη: Τα γρήγορα αντανακλαστικά γυναίκας έσωσαν άνδρα που έπεσε στις ράγες του Μετρό

Σαν Σήμερα Σήμερα

Στο βίντεο που δημοσίευσε η καταλανική αστυνομία, φαίνεται ένας νεαρός να περπατάει αποπροσανατολισμένος, να παραπατάει και να χτυπάει στον τοίχο της αποβάθρας προτού πέσει στις ράγες του τρένου

Καιρός ‑ Τσατραφύλλιας: «Σκληρό καρύδι ο αντικυκλώνας»

Σαν Σήμερα Σήμερα

Τι προβλέπει για τα Χριστούγεννα

Ακριβότερα τα διόδια σε Αττική Οδό και αυτοκινητοδρόμους από την 1η Ιανουαρίου

Σαν Σήμερα Χτες

Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν αυξήσεις από 5-10 λεπτά στην Αττική Οδό και από 10 έως 40 λεπτά στις εθνικές οδούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατεπείγουσα έρευνα για τον «Φραπέ» – Η προκλητική κατάθεση, οι απειλές στην Κωνσταντοπούλου και το live τηλεφώνημα στο «100»

Σαν Σήμερα Χτες

Επικαλέστηκε δεκάδες φορές το δικαίωμα της σιωπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορούμενου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.