E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ

Ο ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ
@britannica.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ο Μάο Τσε Τουνγκ υπήρξε ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης της Κίνας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην παγκόσμια κομμουνιστική σκέψη, μέσω του Μαοϊσμού. Ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας στη χώρα του, παρέμεινε στο τιμόνι της για 27 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1893. Ο πατέρας του ήταν φτωχός και ασχολούταν με την γεωργία, αλλά σιγά σιγά κατάφερε να πλουτίσει από το εμπόριο δημητριακών, αγοράζοντας παράλληλα αρκετές εκτάσεις.

Στα 18 του, ο Μάο κατατάχθηκε στον επαναστατικό στρατό που πολεμούσε ενάντια στη δυναστεία Μαντσού. Ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου, συμμετείχε αργότερα στον ξεσηκωμό του 1919, ο οποίος αμφισβητούσε τους δυσβάσταχτους όρους που επιβλήθηκαν στην Κίνα μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με κάποιους πρωτεργάτες του κινήματος, θα ανακαλύψει λίγο αργότερα τον Μαρξ.

Την επόμενη χρονιά έγινε διευθυντής δημοτικού σχολείου στην πατρίδα του και παντρεύτηκε την δεύτερη από τις συνολικά τέσσερις συζύγους του. Η πρώτη του γυναίκα πέθανε σε νεαρή ηλικία, ενώ η δεύτερη, δολοφονήθηκε 10 χρόνια μετά τον γάμο τους από εθνικιστές του Κουόμιτανγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.thefamouspeople.com/profiles/mao-zedong-56.php

@thefamouspeople.com

Το 1921 έγινε ένα από τα πρώτα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Τότε κατάλαβε πως οι αγρότες μπορούν να εξεγερθούν και να πάρουν την εξουσία. Προσάρμοσε τις σκέψεις του Μάρξ στις συνθήκες ζωής των αγροτών της Κίνας και στις αρχές της δεκαετίας του 1930, δημιούργησε ένα αγροτικό σοβιέτ στην επαρχία Κιανγκσί της νοτιοανατολικής Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1930, παντρεύτηκε την συναγωνίστρια του Χο Τζουτσέν, η οποία τραυματίστηκε το 1937 και μετέβη στη Μόσχα για θεραπεία. Τότε ο μάο βρήκε ευκαιρία και παντρεύτηκε για τέταρτη φορά, την διάσημη ηθοποιό Τσιάνγκ Τσινγκ.

Από το 1939 και για έξι χρόνια, ο Μάο συμμετείχε ενεργά στην κοινή προσπάθεια κομμουνιστών και εθνικιστών για την αποτίναξη της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, οι κομμουνιστες και οι εθνικιστές διεκδίκησαν την εξουσία, με τον Μάο να την κερδίζει τελικά το 1949, λόγω των εκατομμυρίων φτωχών αγροτών που εισχώρησαν στο κόμμα.

Εννέα χρόνια αργότερα, ο Μάο έθεσε σε εφαρμογή το φιλόδοξο οικονομικό του πρόγραμμα. Το ονόμασε «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Το 1966 κήρυξε την «Πολιτιστική Επανάσταση», μια ιδεολογική εκκαθάριση που κράτησε περίπου μια δεκαετία. Το «Κόκκινο Βιβλίο» αποτέλεσε εκείνη την περίοδο το Ευαγγέλιο της κινεζικής νεολαίας, στο οποίο συγκέντρωσε τις σκέψεις του, επηρεάζοντας τους μαρξιστές της Δυτικής Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=_pcYXZFgMUA

@youtube.com

Από το 1970 και μετά, η υγεία του είναι κλονισμένη. Η αυξανόμενη επιρροή της «κλίκας των τεσσάρων» με επικεφαλής την σύζυγό του, του αφαιρεί σιγά σιγά την εξουσία, όντας ταυτόχρονα απογοητευμένος με τη Σοβιετική Ένωση. Τότε έκανε και το άνοιγμά του προς τη Δύση, καλώντας το 1972 τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο.

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976. Οι συμπατριώτες του τον ονόμαζαν «Μεγάλο Τιμονιέρη». Ο Μάο τσε Τουνγκ λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο λίγοι, ωστόσο κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του 20ου αιώνα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.