E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιος ήταν τελικά το «Βαθύ λαρύγγι»;

Το παρασκήνιο του «Σκανδάλου Watergate»

Ποιος ήταν τελικά το «Βαθύ λαρύγγι»;
@britannica.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το «σκάνδαλο Watergate» έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Η διάρρηξη στα γραφεία Watergate της Ουάσιγκτον έφερε ένα ντόμινο αποκαλύψεων που οδήγησε σε συνταγματική κρίση και εν τέλει, στην μοναδική παραίτηση προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σκάνδαλο οδήγησε σε αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν 48. Πολλοί από αυτούς ανήκαν στην κυβέρνηση Νίξον.

Οι δυο δημοσιογράφοι της Washington Post που αποκάλυψαν το σκάνδαλο το 1972, είχαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Βαθυ λαρρύγι». Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος που έδωσε τις πληροφορίες στον Bob Woodward (ο τελευταίος τις μοιράστηκε με τον συνάδελφό του Carl Bernstein), παρέμεινε καλά κρυμμένος για πολλές δεκαετίες.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το ψευδώνυμο «Βαθύ λαρύγγι» το 1974, στο βιβλίο των δυο δημοσιογράφων με τίτλο «All the President’s Men», το οποίο και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1976. Το ψευδώνυμο αυτό πήρε έμπνευση από την ομώνυμη ποpνογραφική ταινία που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά που ξέσπασε το σκάνδαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.washingtonexaminer.com/weekly-standard/the-woodstein-tapes

@washingtonexaminer.com

Όταν λοιπόν ο πληροφοριοδότης ήθελε να συναντηθεί με τον Woodward, κύκλωνε την σελίδα 20 των New York Times που προοριζόταν για το γραφείο του. Και όταν ο Woodward ήθελε να τον συναντήσει, μετακινούσε μια γλάστρα με κόκκινη σημαία που είχε στο μπαλκόνι του. Οι συναντήσεις γίνονταν υπό άκρα μυστικότητα και η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν διέρρευσε, με τους δημοσιογράφους να μην την αποκαλυπτουν αν δεν έπαιρναν το «οκ» από την πηγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1976, ο δημοσιογράφος J. Anthony Lucas αποκάλυψε στο βιβλίο του «Nightmare: The Underside of Nixon Years», ισχυρίστηκε ότι το «Βαθύ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt, νο.2 του FBI, την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ωστόσο η άποψη του κατακρίθηκε από πολλούς. Ο Woodward αρκετά χρόνια αργότερα αρνήθηκε πως ο πληροφοριοδότης ήταν μέλος των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Νίξον τον υποπτεύθηκε από την αρχή και ίσως γι’ αυτό δεν τον διόρισε επικεφαλής του FBI το 1973. Σε μια έρευνα που έγινε ξανά το 1976, οι ανακριτές ήταν σίγουροι πως ο Felt ήταν το «Βαθύ λαρύγγι», αλλά δεν είχαν αποδείξεις.

https://www.nytimes.com/2008/12/19/washington/19felt.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@nytimes.com

Πέρασαν πολλά χρόνια και φτάσαμε στο 2005. Η σύζυγός του Felt είχε πεθάνει και ο ίδιος έπασχε από άνοια. Ένα άρθρο όμως του δικηγόρου του που ενεργούσε για λογαριασμό του πελάτη του και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vanity Fair, αποκάλυψε πως τελικά το «Βαθυ λαρύγγι» ήταν ο Mark Felt. Ξέσπασε σάλος. Ο Felt δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει, αλλά το έκανε γι’ αυτόν ο Woodward. Έτσι 3 δεκαετίες αργότερα, αποκαλύφθηκε ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. O Felt έζησε ως το 2008 και πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πριν 10 ώρες

Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πριν 10 ώρες

Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Χτες

Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Χτες

Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Χτες

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Χτες

Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Προχτές

Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Προχτές

Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.