Μια από τις πιο βίαιες φυλακές της Ευρώπης είναι πλέον μνημείο για φωτογραφίες
Η σκοτεινή ιστορία του θα σας κάνει να το δείτε διαφορετικά
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Στην όχθη του ποταμού Τάμεση υπάρχει ένα από τα πιο φημισμένα και πολυφωτογραφημένα μνημεία στον κόσμο, ο Πύργος του Λονδίνου. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι το μνημείο που σήμερα φωτογραφίζουν με θαυμασμό ήταν κάποτε μια από τις χειρότερες φυλακές του κόσμου.
Για περίπου χίλια χρόνια ο πύργος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αγγλίας με κάποιους να μπαίνουν μέσα θριαμβευτές και άλλους να φυλακίζονται και να σβήνουν στο σκοτάδι.
Οι φυλακισμένοι στον Πύργο του Λονδίνου είχαν διαφορετικές εμπειρίες ανάλογα με το κοινωνικό τους στάτους, την οικονομική τους επιφάνεια αλλά και τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Κάποιοι αιχμάλωτοι όπως ο Σκωτσέζος βασιλιάς John Balliol είχαν πλήθος από υπηρέτες ενώ άλλοι που ήταν ύποπτοι ή καταδικασμένοι για προδοσία και παραχάραξη νομισμάτων υπέφεραν.
Τα βασανιστήρια και οι φήμες
Από όλους τους ρόλους που έχει παίξει ο Πύργος του Λονδίνου στην ιστορία ένας είναι ο ποιο γνωστός...ως χώρος βασανιστηρίων. Ένα ισχυρό μείγμα φαντασίας και γεγονότων δημιούργησε μια φοβερή φήμη. Αν και υπήρχαν φρικτά βασανιστήρια στον πύργο αυτά χρησιμοποιήθηκαν για μια σχετικά σύντομη περίοδο - τον 16ο και τον 17ο αιώνα - και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Tudor, μια εποχή μεγάλης πολιτικής αναταραχής.
Το πιο γνωστό όργανο βασανισμού ονομαζόταν The Rack, μια συσκευή όπου το θύμα δενόταν ανάσκελα και τα μέλη του τραβιόντουσαν μέσω μηχανισμού μέχρι την εξάρθρωση τους. Η μόνη γυναίκα που βασανίστηκε στο Rack ήταν η Anne Askew, μια 35χρονη που κατηγορήθηκε ως αιρετική. Αν και επιβίωσε του βασανισμού μεταφέρθηκε, καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει, στο κελί της και μετά κάηκε στην πυρά.
Από την άλλη οι εκτελέσεις ήταν αρκετά συνηθισμένες, στον Πύργο του Λονδίνου και στα περίχωρα του, κυρίως με δημόσιους αποκεφαλισμούς. Το κομμένο κεφάλι καρφώνονταν σε ένα πάσσαλο και το εξέθεταν στη Γέφυρα του Λονδίνου ως προειδοποίηση ενώ το υπόλοιπο σώμα το επέστρεφαν στον Πύργο για να ταφεί. Συνολικά ενταφιάστηκαν εκεί πάνω από 1.500 άνθρωποι.
Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον Πύργο του Λονδίνου και βγάζουν πάνω από 12 εκατομμύρια φωτογραφίες.