Τα βασικά για τη γευσιγνωσία λευκού κρασιού
Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε πραγματικά τα βασικά στοιχεία της
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Η γευσιγνωσία των λευκών κρασιών είναι παρόμοια με εκείνη οποιουδήποτε άλλου τύπου κρασιού. Σε μια γενική γευσιγνωσία κρασιού, μπορείτε να δοκιμάσετε λευκά κρασιά μετά από τα αφρώδη κρασιά και πριν από τα ροζέ, τα κόκκινα και τα επιδόρπια κρασιά. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε πραγματικά τα βασικά στοιχεία της γευσιγνωσίας λευκού κρασιού είναι να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά.
Επιλέγουμε ποτήρια που επιτρέπουν στους δοκιμαστές να τα κρατούν από το στέλεχος και όχι από το πάνω μέρος, γεγονός που κρατά το κρασί στη σωστή θερμοκρασία και επίσης επιτρέπει την σωστή ανακίνησή του. Προφανώς, το ποτήρι πρέπει να είναι διαυγές γυαλί χωρίς χρώμα ή τύπωμα έτσι ώστε οι δοκιμαστές να μπορούν να δουν το κρασί καθαρά.
Για τους περισσότερους λευκούς οίνους, επιλέξτε ένα λευκό ποτήρι κρασιού, το οποίο να είναι πιο στενό από ένα ποτήρι για κόκκινο κρασί. Ο λόγος είναι για να κατευθυνθούν τα αρώματα στη μύτη σας σωστά και να τοποθετήσει το κρασί στο δεξί μέρος της γλώσσας σας. Αν δοκιμάσετε αφρώδη οίνο, θα χρειαστείτε ένα ποτήρι σαμπάνιας.
Υπάρχουν πολλοί τύποι σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για να δώσουν λευκά κρασιά σε μια ποικίλα στυλ, αν και μερικές από αυτές χρησιμοποιούνται πιο ευρέως από όλο τον κόσμο. Όσο περισσότερο γευτείτε διαφορετικά κρασιά, τόσο περισσότερη εμπειρία κερδίζετε για ορισμένες κοινές πτυχές και διαφορές μεταξύ τους, επίσης μόνο έτσι μαθαίνετε τι σας αρέσει περισσότερο. Βέβαια, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για την αξιολόγηση ενός κρασιού.
Η Όψη του
Η εμφάνιση του κρασιού μπορεί να σας πει πολλά πράγματα! Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια καλή οπτική αξιολόγηση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό κομμάτι χαρτιού με το οποίο θα κρατήσετε το ποτήρι. Ρίξετε μια ματιά στο χρώμα. Είναι ανοιχτό κίτρινο, μιλάμε για ένα νέο κρασί, αν έχει κάποια απόχρωση του πράσινου τότε μιλάμε για τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Fumé Blanc ή Sémillon. Αν πάλι είναι πιο σκούρο κίτρινο τότε μιλάμε για ένα παλαιωμένο κρασί σε κάποια κάβα με κρασιά για αρκετό καιρό.
Η Μυρωδιά του
Βάλετε τη μύτη σας βαθιά στο ποτήρι και πάρε μια βαθιά ανάσα. Παρατηρήστε τα αρώματα, ανακινήστε το κρασί και ξαναμυρίστε. Παρατηρήστε πώς τα αρώματα προσαρμόζονται καθώς στροβιλίζετε το κρασί. Μερικά αρώματα που μπορεί να παρατηρήσετε στα κρασιά σας είναι το τριαντάφυλλο, το άνθος πορτοκαλιού, τα αποξηραμένα φρούτα, διάφορα βότανα και καραμέλα.
Η Γεύση του
Μόνο μετά από τη μυρωδιά είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε. Όταν βάζετε το κρασί στο στόμα σας, το στριφογυρίστε έτσι ώστε να καλύπτει ολόκληρη τη γλώσσα και μετά να έχετε το κρασί στο στόμα σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό οξυγονώνει το κρασί και το γεύεστε καλύτερα. Θυμηθείτε να ότι πρέπει να γευτείτε φρούτα, ορυκτό, floral, και άλλα είδη αρωμάτων που βρίσκεις στο κρασί. Αναλύστε τα επίπεδα οξέων, τις τανίνες και το σώμα του.
Το τελευταίο βήμα ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο το κρασί έχει γεύση αμέσως μετά την κατάποση. Η γεύση είναι ξινή; Ή ίσως το φινίρισμα να είναι λείο και μακρύ με τη γεύση να διαρκεί;