Σαν σήμερα: Γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη
Η «Μελίνα των Ελλήνων»
Από το NEWSROOM
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Καταγόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών, αφού ο παππούς της ήταν ο Σπυρίδων Μερκούρης, που είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων. Ο πατέρας του, αξιωματικός του Ιππικού, είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός.
Το 1938, θα γίνει δεκτή στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την επόμενη χρονιά θα παντρευτεί τον Παναγή Χαροκόπο. Θα εμφανιστεί στο θέατρο με το τέλος της γερμανικής κατοχής σε σπουδαίες παραστάσεις, όπως οι «Ανατολικά του Σουέζ» και «Λεωφορείον ο Πόθος».
Από το 1951 θα αρχίσει να πρωταγωνιστεί παράλληλα και στην γαλλική θεατρική σκηνή. Γίνεται η μούσα ενός μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, του Μαρσέλ Ασάρ. Θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Παρισίου, όταν το 1955 θα παίξει στην πρώτη της ταινία, την θρυλική «Στέλλα», στο πλευρό του Γιώργου Φούντα. Την επόμενη χρονιά θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Ζυλ Ντασέν στην ταινία, «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Ο Ζυλ Ντασέν γίνεται ο μεγάλος έpωτας της ζωής της. Το 1958 θα ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», που θα βραβευτεί με Όσκαρ τραγουδιού, το οποίο θα λάβει ο Μάνος Χατζιδάκις για «Τα Παιδιά του Πειραιά». Η ίδια ήταν υποψήφια για Όσκαρ στην ίδια ταινία και κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.
Το 1964, η Μέλινα Μερκούρη και ο Ζυλ Ντασέν, αποφασίζουν να δεσμευτούν. Κάτι που θα κάνουν επίσημα δυο χρόνια αργότερα, στις 18 Μαΐου του 1966, στο δημαρχείο της Λωζάνης. Ο μόνος Έλληνας που παραβρέθηκε στην κλειστή τελετή ήταν ο Νίκος Κούρκουλος.
Την επταετία της δικτατορίας, πολέμησε με όλες της τις δυνάμεις την χούντα, χρησιμοποιώντας την φήμη της και τις γνωριμίες της. Για τον λόγο αυτό της αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα. Το 1974 θα επιστρέψει και θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν καταφέρνει όμως να εκλεγεί, κάτι που όμως έγινε το 1977, όταν εξελέγη βουλευτής της Β’ Πειραιά.
Την οκταετία 1981-1989, θα διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, δίνοντας έναν τεράστιο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία είχαν κλαπεί από τον Λόρδο Έλγιν και βρίσκονται (μέχρι και σήμερα) στο Βρετανικό Μουσείο.
Επίσης, θεωρείται η εμπνεύστρια του θεσμού της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, που ξεκίνησε το 1985, με πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα την Αθήνα. Το 1990 διεκδίκησε και την δημαρχία της Αθήνας αλλά ηττήθηκε από τον Αντώνη Τρίτση.
Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Memorial» της Νέας Υόρκης στις 6 Μαρτίου του 1994, καταπονημένη από την πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ελλάδα δυο μέρες αργότερα και τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.
Η Μελίνα των Ελλήνων, «έφυγε» σε ηλικία 74 ετών. Ο σύζυγός της Ζυλ Ντασέν, ίδρυσε σύμφωνα με την επιθυμία της και την βοήθεια πολλών προσωπικοτήτων, το «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», του οποίου κύριος στόχος είναι η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.