E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η απίστευτη ιστορία ενός εργάτη που θάφτηκε ζωντανός σε φέρετρο για 61 ημέρες

Μέσα στο φέρετρο, ακολουθούσε μια καθημερινή ρουτίνα

Η απίστευτη ιστορία ενός εργάτη που θάφτηκε ζωντανός σε φέρετρο για 61 ημέρες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/11/2025 | 11:53

Στη δεκαετία του 1960 υπήρχαν οι λεγόμενοι «καλλιτέχνες ταφής», άνθρωποι που θάβονταν ζωντανοί σε δοκιμασίες ακραίας αντοχής. Ανάμεσά τους, ο Ιρλανδός εργάτης, Μικ Μίνι, ο οποίος το 1968 αποφάσισε να γίνει ο κορυφαίος όλων.

Με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη, πίστευε ότι αν παρέμενε περισσότερο από κάθε άλλον σε φέρετρο κάτω από το έδαφος, θα κατάφερνε να γράψει το όνομά του στην ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 21 Φεβρουαρίου, πλήθος ανθρώπων και τηλεοπτικά συνεργεία ακολούθησαν την πομπή του φέρετρου, μήκους 1,90 μ. και πλάτους 76 εκατοστών, επενδεδυμένου με αφρώδες υλικό, στους δρόμους του Κίλμπερν στο Λονδίνο. Εκεί, στην καρδιά της ιρλανδικής κοινότητας, o Μίνι τοποθετήθηκε σε έναν λάκκο σε οικοδομικό χώρο και θάφτηκε, αφήνοντας μόνο έναν σωλήνα για αέρα, τροφή και νερό. Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος: να σπάσει το ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ των 61 ημερών.

Η απίστευτη αυτή ιστορία και όσα ακολούθησαν παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Beo Faoin bhFód (Θαμμένος Ζωντανός), που θα προβληθεί στο ιρλανδόφωνο κανάλι TG4 στις 26 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Ντάρε Κόλινς. Το φιλμ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με συγγενείς και φίλους του Μίνι, καθώς και αρχειακό υλικό από το γεγονός που τότε είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. «Ο πατέρας μου ήταν ένας περήφανος άνθρωπος από το Tipperary», λέει η κόρη του, Μαίρη Μίνι, περιγράφοντας τη σκληρή ζωή των Ιρλανδών μεταναστών που δούλευαν για να στηρίζουν τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μίνι, γεροδεμένος και δυνατός, είχε όνειρο να γίνει πρωταθλητής πυγμαχίας, όμως ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Στο Λονδίνο εργαζόταν σε υπόγειες στοές και μετά από ένα ατύχημα, που τον παγίδευσε προσωρινά κάτω από χαλάσματα, γεννήθηκε μέσα του η ιδέα να διεκδικήσει το ρεκόρ παραμονής του θαμμένος αλλά ζωντανός. Το «κίνημα» αυτό είχε ξεκινήσει στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1920, ενώ τη δεκαετία του ’60 το ρεκόρ κατείχε ο Τεξανός Μπιλ Γουάιτ, γνωστός ως «το ζωντανό πτώμα», που είχε αντέξει 55 ημέρες.

Για το εγχείρημά του, ο Μίνι συνεργάστηκε με τον Μάικλ «Μπάτι» Σιούγκρου, πρώην θηριοδαμαστή και ιδιοκτήτη παμπ. Ο Σιούγκρου οργάνωσε ξενύχτι στο Admiral Nelson, όπου ο Μίνι κλείστηκε στο φέρετρο πριν μεταφερθεί σε χώρο που παραχώρησε ο εργολάβος Μικ Κιν. Μια μικρή καταπακτή λειτουργούσε ως αυτοσχέδια τουαλέτα, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Μέσα στο φέρετρο, ο Μίνι ακολουθούσε καθημερινή ρουτίνα: ξυπνούσε στις 7, έκανε ασκήσεις, άπλωνε αλοιφές στο σώμα του, διάβαζε και συνομιλούσε στο τηλέφωνο, πάντα μέσω γραμμής που κατέληγε στο παμπ, όπου ο Σιούγκρου χρέωνε τους πελάτες για κάθε κλήση. Ακόμα και προσωπικότητες όπως ο πυγμάχος Χένρι Κούπερ του μίλησαν, αν και το ενδιαφέρον μειώθηκε σταδιακά, καθώς την επικαιρότητα μονοπωλούσαν ο πόλεμος στο Βιετνάμ και η δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 22 Απριλίου, έπειτα από 61 ημέρες, το φέρετρο ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε πίσω στην παμπ, ανάμεσα σε χειροκροτήματα. Με γένια και γυαλιά ηλίου, ο Μίνι δήλωσε: «Θα μπορούσα να μείνω άλλες εκατό ημέρες. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι ο παγκόσμιος πρωταθλητής».

Ωστόσο, η τύχη που ονειρευόταν δεν ήρθε ποτέ. Φημολογήθηκε πως ο Σιούγκρου τον εξαπάτησε, ενώ τα σχέδια για παγκόσμια περιοδεία και συμφωνία με την Gillette δεν υλοποιήθηκαν. Το ρεκόρ του δεν καταγράφηκε επίσημα, ενώ αμφισβητήθηκε από τον «αντίζηλο» Τιμ Χέις. Αργότερα, μέσα στο ίδιο έτος, η πρώην καλόγρια Έμα Σμιθ θάφτηκε για 101 ημέρες, ξεπερνώντας τον.

Ο Μίνι δούλεψε αργότερα στο συμβούλιο της κομητείας Κορκ και πέθανε το 2003. «Λαχταρούσε κάτι εξαιρετικό», λέει η κόρη του. «Το ρεκόρ τον έκανε να νιώθει πως ήταν κάποιος».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Πριν 11 ώρες

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Πριν 11 ώρες

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Πριν 11 ώρες

Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Πριν 11 ώρες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Χτες

Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Χτες

Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Ορειβάτης άφησε τη σύντροφό του στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας για να φέρει βοήθεια και αυτή πέθανε από το κρύο

Χτες

Ο άνδρας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια

60.000 αφρικανικοί πιγκουίνοι πέθαναν από ασιτία καθώς τα αποθέματα σαρδέλας καταρρέουν

Χτες

Το 2024, το είδος κατατάχθηκε επισήμως «κρισίμως κινδυνεύον», με λιγότερα από 10.000 ζευγάρια σε αναπαραγωγική ηλικία

Συναγερμός για τους «τιμωρούς των παιδόφιλων» στη Θεσσαλονίκη – Οι τρεις ενέδρες και οι ξυλοδαρμοί

Χτες

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους ξυλοδαρμούς βρίσκονται άτομα που έχουν αναλάβει το ρόλο των τιμωρών των παιδόφιλων

Κακοκαιρία Byron: «Βούλιαξε» η Λάρισα ‑ Θύμισαν «Βενετία» τα Μεσάγγαλα

Χτες

Εικόνες χάους στη Λάρισα με το σφοδρό σφυροκόπημα της κακοκαιρίας Byron

Κατηγορούμενος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία πέθανε στην Ευελπίδων πριν ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου

Χτες

Κατέρρευσε σε διακοπή της δίκης και δεν υπήρξε χρόνος ούτε καν να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής που υπάρχει στα δικαστήρια

Υπερχείλιση φρεατίου λόγω της κακοκαιρίας στην Καλλιθέα – Η απάντηση του Δήμου

Χτες

Το γεγονός κατέγραψαν πολίτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.