E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η χώρα που ούτε οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να αφήσουν

Υπήρχε λόγος

Η χώρα που ούτε οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να αφήσουν
@legionmagazine.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

To 1940, μετά την εισβολή των ναζί στην Βρετανία, ο Τσώρτσιλ ζήτησε από τον Καναδά να «φιλοξενήσει» περίπου 7.000 αιχμάλωτους πολέμου. Τον επόμενο χρόνo ακολούθησαν άλλοι 1.000 αιχμάλωτοι πολέμου της Luftwaffe.

Συνολικά στο Καναδά υπήρχαν 25 ή 26 στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων όπου, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν περισσότεροι από 35.000 Γερμανοί. Μπορεί η αιχμαλωσία για τους περισσότερους να είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, αλλά για τους Γερμανούς που βρέθηκαν στον Καναδά ήταν το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος του πολέμου, τουλάχιστον 6.000 αιχμάλωτοι δήλωσαν πως δεν ήθελαν να γυρίσουν πίσω και πως το ότι βρέθηκαν στον Καναδά, ήταν «ότι καλύτερο τους είχε συμβεί». Κάποιοι τους αποκαλούν και «ευτυχισμένους φυλακισμένους».

Τα στρατόπεδα είχαν κτιστεί ώστε να παρέχουν όλες τις συνθήκες μιας σχετικά άνετης διαμονής, εξοπλισμένα με όσα χρειάζονταν. Οι Γερμανοί που βρέθηκαν εκεί συμμετείχαν σε workshops για το εμπόριο, είχαν δουλειές με μισθό και μπορούσαν να συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τένις, χάντμπολ, πάλη, μποξ και πολλές άλλες.

Οι σχέσεις μεταξύ των φρουρών και των φυλακισμένων ήταν πολύ καλές και πηγές αναφέρουν πως υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Κάποιοι φρουροί μάλιστα δάνειζαν τα τουφέκια τους στους αιχμαλώτους για να τα χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://legionmagazine.com/en/2012/03/the-happiest-prisoners/

@legionmagazine.com

Οι δουλειές που η καναδική κυβέρνηση ενέκρινε το 1943, ήταν κυρίως σε χωράφια. Περίπου 11.000 αιχμάλωτοι δούλευαν κατά την διάρκεια της κράτησής τους, με τους αγρότες να τους φιλοξενούν για ημέρες ή εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα τους θεώρησαν μέρος της οικογενείας τους και αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που αργότερα δεν ήθελαν να φύγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιπτώσεις αποδράσεων υπήρχαν αλλά δεν ήταν πολλές. Όσοι δεν ήθελαν να αφήσουν τον Καναδά, ήταν λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε την Γερμανία αλλά και για το ότι είχαν μάθει για τις βαρβαρότητες των συμπατριωτών τους και ένιωσαν απέχθεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 19χρονου που έμεινε αιχμάλωτος στον Καναδά και δούλεψε σε αγροκτήματα. Όταν επέστρεψε στο Αμβούργο το πρώτο πράγμα που είπε στην γυναίκα του ήταν «Επιστρέφω στον Καναδά». Η γυναίκα του συμφώνησε και το 1951 επέστρεψε τελικά για να δουλέψει στην ίδια φάρμα. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι γνώριζε τουλάχιστον άλλους 36 που έκαναν το ίδιο.

Στο ντοκιμαντέρ «The Enemy Within» η Eva Colmers, που ο πατέρας της θυμόταν ευχάριστα την περίοδο που πέρασε ως αιχμάλωτος πολέμου στον Καναδά, εξερευνεί τις συνθήκες και ανακαλύπτει πως οι Γερμανοί αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια από τους Καναδούς. Ο Καναδάς σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να ζεις στον κόσμο. Ίσως γι’ αυτό, ακόμα και οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν ήθελαν να τον αφήσουν.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα τάση στη διασκέδαση: Τα πάρτι ξεκινούν στις 11 το πρωί και είναι alcohol ‑ free

Πριν λίγο

Οι τάσεις, τα χρήματα και η αποφυγή του hangover

Monopoly: Το κλεμμένο παιχνίδι που έκανε εκατομμυριούχο τον λάθος άνθρωπο

Πριν λίγο

Η αληθινή ιστορία πίσω από το επιτραπέζιο Monopoly σοκάρει

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Πριν λίγο

Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

Tι είναι το «needle spiking» και γιατί ανησυχούν οι αρχές

Πριν λίγο

Γαλλία: 145 περιστατικά με σύριγγες στη Γιορτή της Μουσικής

Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από την ιστορία της Elisa Day ‑ Ο θρύλος που ενέπνευσε διάσημο τραγούδι

Πριν λίγο

Μια ιστορία ομορφιάς, εμμονής και αίματος - πίσω από ένα τραγούδι που στοιχειώνει ακόμα τις ψυχές των ακροατών

Το κέρμα που κρύβει μια ιστορία 2.500 χρόνων ‑ είναι ελληνικό και το έχεις στο πορτοφόλι σου

Χτες

Ένα μικρό σύμβολο, μια τεράστια ιστορία: το πιο «σοφό» κέρμα της Ευρώπης έχει ρίζες 2.500 ετών και κουβαλά τη σοφία της θεάς Αθηνάς!

Explainer: Vegan πόλεμος στις Βρυξέλλες ‑ Γιατί έγιναν άνω κάτω για μερικές λέξεις

Χτες

Τέλος τα “μπιφτέκια λαχανικών”; Η Ευρώπη χωρίζεται στα δύο για μια… μπριζόλα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.