E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Κόστισαν την ζωή σε 129 ανθρώπους

Σαν σήμερα: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, η γαλλική πρωτεύουσα έζησε τον τρόμο του φανατισμού και της τρομοκρατίας. Στις 21:16, ξεκίνησε μια σειρά από επιθέσεις που τελείωσαν 1 περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Κατά το διάστημα αυτό, αναφέρθηκαν τρεις διαφορετικές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί σε διαφορετικά σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Bataclan, όπου είχε προγραμματιστεί συναυλία του συγκροτήματος «Eagles of Death Metal». Οι θεατές κρατήθηκαν όμηροι από τους εισβολείς, οι οποίοι μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τον χώρο. Η ομηρία έληξε 1 ώρα μετά τα μεσάνυχτα, της 14ης Νοεμβρίου.

Οι επτά ανεξάρτητες τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν στο γήπεδο Stade de France, την ώρα του φιλικού αγώνα της Γαλλίας με την Γερμανία, στην οδό Alibert, στην οδό de la Fontaine-au-Roi, στην οδό de Charrone, στο θέατρο Bataclan, στην λεωφόρο de la Republique και στο Boulevard Beaumarchais.

Η πρώτη επίθεση έγινε στην οδό Alibert, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν τα άτομα που βρίσκονταν σε ένα καφέ-μπαρ και αργότερα επιτέθηκαν στο εστιατόριο La Petit Cambodge, όπου δολοφόνησαν 11 ανθρώπους. Ύστερα αναφέρθηκαν οι εκρήξεις έξω από το γεμάτο Stade de France, όπου βρισκόταν και ο πρόεδρος Ολάντ. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, ενώ σημειώθηκαν μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, με το πλήθος να παθαίνει πανικό αλλά να εγκαταλείπει ήσυχα τις εξέδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αργότερα, δυο άγνωστοι πυροβόλησαν για μερικά λεπτά προς τη βεράντα του La Belle Équipe, ενός εστιατορίου στην οδό Rue de Charonne, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, περίπου στις 21:50. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τα πυρά των ενόπλων σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Οι περισσότεροι νεκροί όμως, 90 τον αριθμό, υπήρξαν στο Bataclan όπου η αρχική ομηρία μετατράπηκε σε σφαγή. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, οι 1.500 θεατές της συναυλίας, άκουσαν αρχικά του τέσσερις μαυροντυμένους άνδρες να φωνάζουν «Αλλάχ Άκμπαρ» και αμέσως να επιτίθονται στο πλήθος με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι από τους θαμώνες αλλά και το συγκρότημα κατάφεραν να φύγουν, αλλά οι άντρες κράτησαν 60-100 ομήρους μόλις η αστυνομία έφτασε έξω από το θέατρο. Φώναζαν για την δράση της Γαλλίας στη Συρία. Οι πυροβολισμοί μέσα στο θέατρο συνεχίζονταν.

Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα η αστυνομία επιχείρησε έφοδο, μετά από αναφορές πως οι δράστες είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους. Η ομηρία έληξε λίγο πριν από τη 1, με τον θάνατο των ενόπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δράστες των επιθέσεων, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Ολάντ στις 14 Νοεμβρίου, ήταν «το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια». Οι περισσότεροι δράστες σκοτώθηκαν είτε με γιλέκα αυτοκτονίας είτε από την αστυνομία. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές αναζητούσαν ακόμα τους ενόχους των 11 δολοφονιών στο εστιατόριο La Petit Cambodge.

Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη επαινώντας την «ηρωική πράξη των αδερφών τους». Ανακοίνωσαν μάλιστα πως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και τριήμερο πένθος. Η τρομοκρατία είχε χτυπήσει το Παρίσι και λίγους μήνες αργότερα, χτύπησε και τις Βρυξέλλες...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταιγίδα σκόνης πλήττει το Burning Man 2025 – Αναγκαστική εκκένωση και περιορισμένη συμμετοχή

Χτες

Το Burning Man, που φέτος γιορτάζει την 39η του έκδοση, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο

EuroBasket 2025 – Το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας

Χτες

Η γαλανόλευκη ανοίγει την αυλαία της διοργάνωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή πορεία – όλα τα ματς και τα κανάλια μετάδοσης

Συγκλονισμένος ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα από τη νέα γυναικοκτονία: Είμαστε στο 2025 και η γυναίκα δεν μπορεί να φύγει;

Χτες

«Περάστε μηνύματα, δεν πρέπει να χειραγωγούμε, ούτε να χτυπάμε, ούτε τίποτα»

Τι αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ισχύει για 13ωρο, 4ήμερη εργασία, προσλήψεις‑εξπρές και υπερωρίες

Χτες

Από την επέκταση του 13ώρου μέχρι την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι αλλαγές φαίνεται να εξυπηρετούν κυρίως τους εργοδότες, αφήνοντας τον εργαζόμενο εκτεθειμένο

Συναγερμός στις ΗΠΑ για το παράσιτο «σαρκοφάγα αλογόμυγα» ‑ Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο

Χτες

Το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμη και θάνατο, αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση

Ραγδαία εξάπλωση του ιού chikungunya στην Ευρώπη – Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία

Χτες

Ανησυχητική εικόνα στην Ευρώπη με τον ιό chikungunya να καταγράφει συνεχή αύξηση

Φωτιά τώρα στη Σαλαμίνα ‑ Επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Χτες

Κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος

Ζιζέλ Πελικό: Σταμάτησε να της μιλάει η κόρη της

Χτες

Αν και η κοινή γνώμη χειροκρότησε την τόλμη της μητέρας της, η σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες κατέρρευσε

Γνωστός TikToker δολοφόνησε φίλο του για χρέος 31.000 ευρώ ‑ Η γυναίκα... δόλωμα και η παγίδα

Χτες

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δύο άνδρες εργάζονταν στην ίδια μεταφορική εταιρεία

Βόλος: Με χτύπημα στον θώρακα με εργαλείο ψησίματος σκότωσε τη 36χρονη ‑ Τι έδειξε η ιατροδικαστική

Χτες

Πώς δολοφόνησε την σύζυγό του ο 40χρονος καθ΄ομολογίαν δολοφόνος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.