E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η κατάληψη του «Μεγάλου Τζαμιού» με 6.000 ομήρους

Έληξε στις 4 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα: Η κατάληψη του «Μεγάλου Τζαμιού» με 6.000 ομήρους
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το 1979, συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου, 50.000 με 100.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Μέκκα για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά του μουσουλμανικού έτους 1400. Ο ιμάμης ήταν έτοιμος να σημάνει την έναρξη της προσευχής των πιστών, όταν μια πολυεθνική ομάδα εξτρεμιστών μουσουλμάνων που αποτελούνταν από 500 άτομα περίπου σκότωσε τους φύλακες του μεγάλου τεμένους και κατέλαβε τον χώρο, κρατώντας ομήρους έξι χιλιάδες πιστούς.

Η ομάδα των εξτρεμιστών απαρτιζόταν από ανθρώπους που κατάγονταν από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και Καναδά και ήταν άρτια εξοπλισμένοι. Στόχος της ήταν αμφισβητήσει και να εκθρονίσει την δυναστεία των Σαούντ που κυβερνούσε την Σαουδική Αραβία. Το χτύπημα για την βασιλική οικογένεια ήταν μεγάλο, η οποία κατηγόρησε το Ιράν. Η Ιρανική Επανάσταση μετρούσε μόλις λίγες εβδομάδες και γοήτευσε χιλιάδες μουσουλμάνους, που είχαν απογοητευτεί από τον βίαιο εκδυτικισμό που επιχειρούσε η οικογένεια των Σαούντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής των εξτρεμιστών, Γιουχαϊμάν αλ-Οτάιμπι, διακηρύσσει ότι o κουνιάδος του Μοχάμετ Αμπντουλάχ αλ-Καχτανί είναι ο Μαχντί του Κορανίου και ζητά επιστροφή στις ρίζες του Ισλάμ, καταδικάζοντας οτιδήποτε Δυτικό. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας όταν συνήλθε από το σοκ, άρχισε να σχεδιάζει την αντίδρασή της. Η οπλοφορία απαγορευόταν στον ιερό χώρο και χρειάστηκε να εκδοθεί «φετφάς» για να αρχίσει η ένοπλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομήρων.

Το Μεγάλο Τέμενος είχε πάνω από 1.000 δωμάτια, κάνοντας το έργο των κυβερνητικών ακόμα πιο δύσκολο. Το πρόβλημα θα λυθεί με την βοήθεια της κατασκευαστικής εταιρείας του πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που είχε ανακαινίσει τον χώρο και έδωσε τα σχέδια στις αρχές. Για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν που έγινε αργότερα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται ως η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για την δράση του.

Η επιχείρηση έληξε αρκετές μέρες μετά, στις 4 Δεκεμβρίου. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν βοήθεια από Γάλλους και Πακιστανούς κομάντος. Οι απώλειες για τους εξτρεμιστές ήταν 117 νεκροί και αρκετοί τραυματίες, ενώ για τις κυβερνητικές δυνάμεις, 127 νεκροί και 451 τραυματίες. Ευτυχώς, οι εισβολείς είχαν αποφασίσει να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

63 από τους κινηματίες, ανάμεσά τους και ο Γιουχαϊμάν αλ-Οτάιμπι, συνελήφθησαν. Στην δίκη δεν διαπιστώθηκε ανάμειξη του Ιράν, όπως ήλπιζαν οι δυτικοί, αφού κανείς δεν ήταν Ιρανός και επίσης οι εισβολείς ήταν σουνίτες μουσουλμάνοι (όπως τα μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους) ενώ οι Ιρανοί είναι σιίτες. Στις 9 Ιανουαρίου 1980 άπαντες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού σε εννέα πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Χτες

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Κορυδαλλός: Σωφρονιστικός υπάλληλος έβγαλε κρατούμενο από τη φυλακή για να του φτιάξει το αυτοκίνητο

Χτες

Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων σε περιοχή της νοτίου Ελλάδας - Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τον έβγαλε από τη φυλακή χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Χτες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Χτες

Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Χτες

Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Χτες

Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Χτες

Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Χτες

Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες

Αρκούδα εισέβαλε σε κατάστημα και κυνήγησε 11χρονο στις ΗΠΑ

Χτες

«Ήταν περίπου μισό μέτρο μακριά μου, νόμιζα ότι θα με φάει», είπε ο 11χρονος

Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Χτες

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα δικαιούχων χαμηλής περιόδου, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανακατανομή των αδιάθετων ποσών της υψηλής περιόδου

Γιάννης Πλούταρχος: «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι λάθος, δε ζητάω συγγνώμη», λέει η εμμονική θαυμάστρια μετά την καταδίκη

Χτες

Την ενοχή της εμμονικής θαυμάστριας του Γιάννη Πλούταρχου αποφάσισε το δικαστήριο χθες 18 Νοεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.