Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία
Κατέρρευσαν κτίρια - 9 νεκροί και 600 τραυματίες
Δημοσίευση 26/11/2019 | 08:15
Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες στην Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα τα ξημερώματα.
Σύμφωνα το γαλλικό πρακτορείο AFP, οι νεκροί ανέρχονται στους 9 και οι τραυματίες στα 600 άτομα. Ωστόσο αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 15 θανάτους.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.
Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. «Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Ζωντανός ανασύρθηκε από τα ερείπια κτηρίου άνδρας που είχε εγκλωβιστεί από τον ισχυρό σεισμό
Ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν (Thumane), κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.
Τον εγκλωβισμένο άντρα εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης που επιχειρούν από το πρωί για την ανεύρεση πολιτών κάτω από τα συντρίμμια πολυκατοικιών και άλλων οικημάτων, τα οποία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από το πλήγμα του Εγκέλαδου.
Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.
Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκαν δεκαπέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερό από αυτούς να είναι μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό, διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και η προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων παραμένει αμείωτη.
Ο δήμαρχος Τιράνων, Έριον Βελιάι, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θύματα στα Τίρανα, μόνο ελαφρά τραυματίες στους οποίους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βελιάι επισήμανε ότι κτήρια στην πόλη των Τιράνων έχουν υποστεί ζημίες, όχι όμως σοβαρές και ήδη συνεργεία μηχανικών καταγράφουν τις ζημιές, ενώ ομάδες διάσωσης παρέχουν κάθε βοήθεια που είναι αναγκαία στους πολίτες που τη χρειάζονται.
Από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να έχουν το χώρο να εργαστούν απερίσπαστα.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, είχε επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του φονικού σεισμού και μετέφερε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστείλει βοήθεια στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία το συντομότερο δυνατόν.
Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων και η αγωνία για την τύχη τους μεγαλώνει με κάθε ώρα που περνά.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
«Είναι σημαντικό» -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση».
Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. «Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».
Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Τα περισσότερα κτήρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτήρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτήρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.
Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.
Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.
Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Buildings have collapsed in Durres, Albania. pic.twitter.com/7kNGTwYfIT
— Vincent Triest (@VincentTriest) November 26, 2019
#earthquake in #Durres
— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) 26 Νοεμβρίου 2019
First reported damages! #Albania pic.twitter.com/6jS3Nb0Xiv
Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση ενός αγοριού από τα ερείπια
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τριώροφο κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια. Οι εικόνες από τη διάσωση ενός μικρού αγοριού στο χωριό Thumane που μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ προκαλούν σοκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγοράκι ήταν μαζί με τη γιαγιά του, που ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια. Σε βίντεο που ανέβασε χρήστης στο Twitter, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, το αγοράκι εμφανίζεται να κλαίει γοερά ενώ μέλη του σωστικού συνεργείου και πολίτες βοηθούν στον απεγκλωβισμό του. Δίπλα διακρίνεται μια ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.
Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες στο παρακάτω βίντεο!
#earthquake #Durres #Albania pic.twitter.com/p8tI1xibdo
— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) 26 Νοεμβρίου 2019
«Ο σεισμός δεν σταματούσε»
Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου.
«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα "κουνήθηκε" αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο. «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου.
Kατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος "χτύπησε" πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες. Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια.
«Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.