E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2006

Σαν σήμερα: Ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο γιός του βοσκού, όπως τον αποκαλούσαν πολλοί, κυρίως με φθόνο, Σαντάμ Χουσεΐν, γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1937, στις όχθες του ποταμού Τίγρη, στο χωριό Owja. Ο πατέρας του ήταν βοσκός, αλλά ο Σαντάμ δεν τον γνώρισε ποτέ, αφού αυτός εξαφανίστηκε έξι μήνες πριν από την γέννηση του. Έτσι μεγάλωσε με την μητέρα του και τον θείο του, έναν ένθερμο εθνικιστή Ιρακινό. Αυτός ήταν που τον επηρέασε πολύ για τα μετέπειτα χρόνια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ηλικία 20 χρονών προσχώρησε παν-αραβικό εθνικιστικό κόμμα Μπάαθ. Δυο χρόνια αργότερα μαζί με άλλα μέλη του κόμματος, θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την δολοφονία του στρατηγού Αμπντούλ Καρίμ Κασέμ, ο οποίος είχε ανατρέψει τον βασιλιά Φαϊζάλ II ένα χρόνο πριν.

Ο Σαντάμ έφυγε από το Ιράκ τραυματισμένος και κατέφυγε για έξι χρόνια στο Κάιρο. Εκεί είχε πολλές επαφές με την CIA, αφού οι Αμερικάνοι τότε υποστήριζαν τα μέλη του Μπάαθ.

Το 1968, το κόμμα ανέλαβε την εξουσία. Ο Σαντάμ ήταν αντιπρόεδρος του ηλικιωμένου στρατηγού Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ. Πέρασε 11 χρόνια, αναπτύσσοντας την επιρροή του και την δύναμή του, επιζητώντας την υποστήριξη του λαού. Ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού. Εκσυγχρόνισε το σύστημα υγείας και μεσολάβησε για την κρατικοποίηση των πετρελαίων, κάνοντας στην άκρη της διεθνείς εταιρείες. Το 1979, πήρε με την βία την εξουσία μπροστά στον κίνδυνο μια ενωμένης Συρο-ιρακινής δημοκρατίας με πρόεδρο τον πρόεδρο της Συρίας, Άσσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έμεινε στην εξουσία για 24 ολόκληρα χρόνια. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του, μπόρεσε να χειραγωγήσει και να επηρεάζει θετικά προς το πρόσωπό του τον λαό. Αλλά φάνηκε ότι στις διεθνής σχέσεις δεν ήταν και τόσο καλός και διαβασμένος. Είχε άπειρους εχθρούς, με πρώτους-πρώτους, τον Άσσαντ αλλά και τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη του Ιράν. Μάλιστα το 1980, ο Σαντάμ διέταξε την εισβολή στην νότια επαρχία του Ιράν. Ο οκταετής πόλεμος που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Έκατσε ήσυχος μόνο δύο χρόνια. Το 1990 επιτέθηκε στο Κουβέιτ, ξεκινώντας ουσιαστικά τον πρώτο πόλεμο του κόλπου, με την αιτιολογία ότι ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου. Ακολούθησε η αμερικάνικη παρέμβαση και ο βομβαρδισμός του Ιράκ. Ο δεύτερος πόλεμος το κόλπου, το 2003, ήταν και η αρχή του τέλους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στρατός του ηττήθηκε, η οικογένεια του διαλύθηκε. Η σύλληψή του ήρθε στις 13 Δεκεμβρίου του 2003. Πολλοί λένε πως αυτή ήταν η ημερά του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν. Το 2005 δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου. Καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006.

Έκανε απίστευτα εγκλήματα. Σκότωσε πολλούς ανθρώπους ακόμα και συγγενείς και κατηγορήθηκε ακόμα και για γενοκτονία. Από την στιγμή που συνελήφθη, δεν ήταν πια ο δυνατός Σαντάμ, αλλά ένα φοβισμένος ηλικιωμένος. Ο θάνατός του βιντεοσκοπήθηκε. Πέθανε σχεδόν ακαριαία σε ηλικία 69 ετών.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.