E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί στη Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον κορωνοϊό

Με ποσοστό θνητότητας 0,5%, βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19

Γιατί στη Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον κορωνοϊό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/3/2020 | 20:39

Στην ηλικία των ασθενών, την διενέργεια πολλών τεστ, την ποιότητα του συστήματος υγείας και τα περιθώρια αντίδρασης που είχε η Γερμανία στην πανδημία του κορωνοϊού θεωρείται ότι οφείλεται η καλή «επίδοση» της χώρας, η οποία με 40.000 κρούσματα και 200 νεκρούς (ποσοστό θνητότητας 0,5%), βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά πολύ λίγα», ενώ το ποσοστό θνητότητας στην Γερμανία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερο, καθώς πολλοί θετικοί στον ιό δεν εξετάζονται, θεωρείται «άξιο απορίας». Ο κ. Πίμποντι τονίζει πάντως ότι δεν θα πρέπει να επιχειρούνται συγκρίσεις μεταξύ χωρών. «Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χρόνος της επιδημίας. Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πιθανότατα πιο μπροστά από την Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες πιθανότατα ο ιός καθυστέρησε να εντοπιστεί και, ως αποτέλεσμα, μολυσμένα άτομα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πληθυσμό, μεταδίδοντας τον ιό.

Η ηλικία. Ενώ σε πολλές χώρες εξετάζονται πολύ λίγα άτομα, τα επίσημα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία μολύνθηκαν, αλλά είτε δεν είχαν συμπτώματα είτε είχαν πολύ ελαφρά. Σε ό,τι αφορά τα διαγεγνωσμένα κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία (63 έτη) ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι στην Γερμανία (45 έτη). Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών άνω των 70 ετών ήταν π.χ. στην Νότια Κορέα 9%, ενώ στην Ιταλία 40%. Στην Γερμανία, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» καταγράφει την ηλικιακή ομάδα «άνω των 60», στην οποία επίσης το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι στην Ιταλία. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας το ποσοστό των μολυσμένων άνω των 60 ετών ήταν 19%, ενώ πάνω από το 50% ήταν στην ομάδα 35-59 ετών.

Η πρακτική σε ό,τι αφορά τα τεστ. Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών: «Στην Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. «Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. «Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποιότητα του συστήματος Υγείας. Όσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, τόσο περισσότερους μπορούν να σώσουν, επισημαίνει ο Μάικ Ράιαν. «Εάν τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν από μεγάλους αριθμούς ασθενών, πρόκειται πολύ απλά για θέμα δυνατοτήτων, σε ποιο βαθμό μπορεί πια να προσφερθεί η αναγκαία φροντίδα», αναφέρει. Τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για αυτό, εξηγεί ο κ. Πίμποντι, «ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και η καλή εκπαίδευση των στελεχών στις ΜΕΘ». Στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ φτιάχτηκαν περισσότερες, διευκρινίζεται. Στην Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στην Γερμανία όμως, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η καραντίνα. Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πολλά τεστ, σε συνδυασμό κατόπιν με τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αποτελεί αρκετά αποτελεσματικό μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης του ιού. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που χειρίστηκαν αυτό το θέμα αποτελεσματικά, ενώ είναι και μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μέθοδοι που ακολουθούν πολλές χώρες της Ασίας είναι μάλλον υπερβολικές για τους Γερμανούς: Στην Σιγκαπούρη υπάρχει εφαρμογή για το κινητό, η οποία, μέσω Bluetooth επιτρέπει τον εντοπισμό ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε για περισσότερο από 30' σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από διαπιστωμένο φορέα του ιού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Χτες

Ένας από τους τραυματίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της βουλής χθες ανέλυσε τις αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

Χτες

Η γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν επανήλθε

Μεξικό: Χαμός σε γάμο ‑ 100 καλεσμένοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Χτες

Βίντεο από τις πρώτες βοήθειες στους προσκεκλημένους

Σοκ: Ακρωτηρίασαν γνωστό μοντέλο λόγω κρυοπαγημάτων

Χτες

Ανέβηκε σε βουνό ύψους 6.476 μέτρων στο Νεπάλ αλλά υπέστη κρυοπαγήματα και επέστρεψε μ` ένα δάχτυλο λιγότερο - Superwoman, τη χαρακτήρισαν οι θαυμαστές της

Ρώσοι κατάσκοποι στη Χαλκιδική: Η περιβόητη ομάδα με κωδική ονομασία «29155» και οι φόνοι με αέριο

Χτες

Οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι δεν είχαν δράσει στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η ΕΥΠ

Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι του Συντάγματος για τη Γάζα

Χτες

Κόκκινο χρώμα στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος για τους αμάχους στη Γάζα

Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και έπαθε ανακοπή

Χτες

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε άγνωστη κατάσταση

Οριστικό: Νέο ποινολόγιο στα σχολεία που αφορά μαθητές και γονείς

Χτες

Επιστρέφουν η πενθήμερη αποβολή και η αλλαγή σχολείου

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.