E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αφιέρωμα στη «Σιδηρά Κυρία» Margaret Thatcher

Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας

Αφιέρωμα στη «Σιδηρά Κυρία» Margaret Thatcher
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/4/2013 | 00:00

Ήταν το 1979 όταν η Margaret Thatcher έσπασε το άβατο του ανδροκρατούμενου βρετανικού κοινοβουλίου και εκλέχθηκε στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέση που έμελλε μάλιστα να κατακτήσει άλλες δύο φορές στην πολιτική της καριέρα, η οποία σημαδεύτηκε από τεταμένο κλίμα, κοινωνικές αναταραχές και προσπάθειες αναμόρφωσης της βρετανικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών θητειών της περιέκοψε τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, κουτσούρεψε τη δύναμη των εργατικών συνδικάτων και ιδιωτικοποίησε μια σειρά από κρατικές βιομηχανίες.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η ίδια, θα παραιτηθεί το 1991 εν μέσω πολιτικού αναβρασμού, όταν θα έβλεπε τη λαοφιλία της να πιάνει κυριολεκτικά πάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε λοιπόν τη ζωή μιας από τις πλέον ισχυρές γυναίκες του 20ού αιώνα...

Πρώτα χρόνια


Η πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Margaret Thatcher γεννιέται ως Margaret Roberts στις 13 Οκτωβρίου 1925 στο Grantham της Βρετανίας. Κόρη μικροεμπόρου, η φαμίλια ζει σε διαμέρισμα πάνω από το οικογενειακό παντοπωλείο, όπου η μικρή Margaret θα έχει την πρώτη της επαφή με τα συντηρητικά ιδεώδη του πατέρα της, ο οποίος ήταν μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

Με πολύ καλές επιδόσεις στα σχολικά της χρόνια, η Margaret θα γίνει δεκτή στο φημισμένο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και θα σπουδάσει Χημεία. Ταυτόχρονα βέβαια με τις σπουδές, θα λάβουν χώρα και τα πρώτα πολιτικά σκιρτήματα, με τη Θάτσερ να γίνεται πρόεδρος του συντηρητικού φοιτητικού κόμματος του πανεπιστήμιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1947 θα πάρει το πτυχίο της στη Χημεία και θα εργαστεί ως ερευνήτρια σε διάφορα ινστιτούτα της χώρας.

Πρώιμη πολιτική δράση


Δύο μόλις χρόνια μετά την αποφοίτηση, η Thatcher θα κάνει την πρώτη κρούση για δημόσια θέση, κατεβαίνοντας στην εκλογική αναμέτρηση του 1950 ως υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως θα έχανε, η κίνηση αυτή θα της εξασφάλιζε σεβασμό μεταξύ των συναδέλφων, ιδιαίτερα λόγω των πύρινων λόγων που εκφωνούσε και της δυναμικότητάς της.

Την επόμενη χρονιά θα ξαναπροσπαθούσε, και πάλι όμως δεν θα τα κατάφερνε. Δύο μήνες μετά τη δεύτερη αποτυχία, ήταν πια ώρα να παντρευτεί τον Dennis Thatcher. Το 1952, η Thatcher -πλέον- θα βάλει τις πολιτικές της φιλοδοξίες στην άκρη για να σπουδάσει Νομικά, την ώρα που η νεοσύστατη οικογένεια θα υποδεχτεί την επόμενη χρονιά τα δίδυμα Carol και Mark.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Thatcher θα ολοκληρώσει τη νομική της εκπαίδευση το 1953, με τη στιγμή να κρίνεται κατάλληλη για να επιστρέψει στον πολιτικό στίβο. Εκλέγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959 και καταφέρνει να ανέλθει στη «σκιώδη κυβέρνηση» του Συντηρητικού Κόμματος, με τους Εργατικούς να κυβερνούν τη χώρα.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας


Όταν οι Συντηρητικοί επέστρεψαν στο τιμόνι της χώρας τον Ιούνιο του 1970, η Thatcher θα οριστεί υπουργός σε θέματα Παιδείας και Επιστήμης. Η πρώτη της τροπολογία μάλιστα για την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης γάλακτος στα πανεπιστήμια θα της εξασφάλιζε το παρατσούκλι «άρπαγας του γάλατος».

Η κακή δημοσιότητα από τους υπουργικούς της χειρισμούς και η άρνηση του πρωθυπουργού Edward Heath να ασπαστεί τις ιδέες της θα τη βυθίσουν στον πολιτικό πεσιμισμό, δηλώνοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη του 1973: «Δεν πιστεύω ότι θα δω γυναίκα πρωθυπουργό στη ζωή μου».

Η πραγματικότητα έμελλε ωστόσο να τη διαψεύσει: την ώρα που οι Συντηρητικοί έχαναν τις εκλογές του 1974, η Thatcher γινόταν η ισχυρή κυρία του πολιτικού σχηματισμού, γεγονός που θα κεφαλαιοποιούνταν την επόμενη χρονιά, όταν και εκλέχτηκε ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος, βγάζοντας από τη θέση του τον πρώην πρωθυπουργό Heath.

Η αδιαφιλονίκητη επικράτησή της στο εσωτερικό των Συντηρητικών θα της έδινε την πρωτιά της πρώτης γυναίκας αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Βρετανία ήταν έτοιμη για αλλαγή οικονομικής και πολιτικής ρότας, με την κυβέρνηση σχεδόν χρεοκοπημένη, την ανεργία να μαστίζει και τις συγκρούσεις στα εργατικά σωματεία να γίνονται καθημερινότητα.

Η πολιτική αστάθεια θα βοηθήσει τους Συντηρητικούς να επανέλθουν στην κυβέρνηση το 1979, με τη Thatcher να γράφει ιστορία τον Μάιο του ίδιου χρόνου, όταν και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Ήταν πράγματι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Βρετανίας!

Τα χρόνια της διακυβέρνησης


Ως πρωθυπουργός, η Thatcher θα έπαιρνε μια σειρά από σκληρά μέτρα για να αντιπαρατεθεί με την ύφεση που μάστιζε την Αγγλία. Θα μείνει γνωστή για την αναμόρφωση των παραδοσιακών βιομηχανικών μορφών της χώρας, μέσα από τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε στα εργατικά συνδικάτα (όπως οι ανθρακωρύχοι), αλλά και την ευρεία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών και των προγραμμάτων εργατικής κατοικίας.

Πολιτικός της σύμμαχος ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ronald Reagan, επίσης συντηρητικός, με τον οποίο μοιράζονταν την ίδια δεξιά πολιτική φιλοσοφία. Η Thatcher θα αντιμετώπιζε μάλιστα και θερμό στρατιωτικό επεισόδιο στη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης, με τον γνωστό πόλεμο των νησιών Φόκλαντς.


Τον Απρίλιο του 1982, η Αργεντινή θα εισβάλει στα υπό βρετανική κατοχή νησιά λίγο έξω από τις ακτές της λατινοαμερικανικής χώρας, με τη Thatcher να στέλνει αμέσως βρετανικά στρατεύματα να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η Αργεντινή θα παραδινόταν, με τους χειρισμούς της Thatcher να κρίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένοι.

Δεύτερη θητεία


Στη διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργικής της θητείας (1983-1987) η Thatcher θα έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από πολιτικούς αναβρασμούς και κοινωνικές κρίσεις. Την ίδια εποχή θα λάβει χώρα και η απόπειρα δολοφονίας της (1984), με το βομβιστικό χτύπημα του ΙΡΑ ωστόσο να την αφήνει σώα και απτόητη.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η Thatcher θα συναντηθεί το 1984 με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, την ώρα που θα υπέγραφε συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση για την τύχη του Χονγκ Κονγκ. Όσο για τις αγαστές της σχέσεις με τον Reagan, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα δηλώσει δημόσια την υποστήριξή της στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Λιβύης το 1986, επιτρέποντας τη χρήση των βρετανικών βάσεων για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Τρίτη θητεία και παραίτηση


Επιστρέφοντας στο τιμόνι της Βρετανίας για τρίτη φορά το 1987, η Thatcher θα εισάγει μια ακόμα σειρά ραγδαίων πολιτικών αλλαγών: αυτή τη φορά στο στόχαστρο θα τεθεί η Παιδεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Οι μεταρρυθμίσεις που θα ευαγγελιστεί στο φορολογικό σύστημα ωστόσο θα την κάνουν να χάσει την ευρεία υποστήριξη στο εσωτερικό του πολιτικού της φορέα, την ίδια στιγμή που μαζικές διαδηλώσεις τραντάζουν την κοινωνία συθέμελα.

Η Thatcher δεν θα κατέθετε ωστόσο τα όπλα και θα κατέβαινε και πάλι υποψήφια για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος το 1990. Η σθεναρή αντίσταση όμως που θα συναντήσει και η έλλειψη υποστήριξης προς το πρόσωπό της θα την κάνουν να παραιτηθεί από τις βλέψεις της, ανακοινώνοντας στις 22 Νοεμβρίου 1990 την οριστική της απόσυρση από τον πολιτικό στίβο.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, η Thatcher θα έβγαινε από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της οδού Downing και δεν θα επέστρεφε ποτέ...

Η ζωή μετά την πολιτική


Όχι πολύ αφότου εγκατέλειψε την πολιτική της καριέρα, η Thatcher θα αναγορευτεί Βαρόνη από τη βασίλισσα Ελισάβετ (1992), τίτλος που θα της εξασφάλιζε ισόβια συμμετοχή στη Βουλή των Λόρδων. Κατόπιν αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της ως ηγέτιδα με δύο βιβλία, το 1993 και 1995, ενώ το 2002 θα ξαναχτυπήσει συγγραφικά με το νέο της πόνημα «Statecraft».

Το 2003 θα χάσει αιφνιδίως τον σύζυγό της Denis, με τον οποίο είχαν συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια κοινού συζυγικού βίου. Η εύθραυστη υγεία της θα κλονιστεί ακόμα περισσότερο, όταν την επόμενη χρονιά θα χάσει και τον στενό της φίλο και πολιτικό σύμμαχο Ronald Reagan.

Το 2005 η Thatcher γιόρταζε τα 80ά της γενέθλια, μέσα σε μια λαμπρή τελετή με 600 φίλους και παλιούς συνεργάτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα το άγαλμα της «Σιδηράς Κυρίας» θα έκανε την εμφάνισή του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τον Ιούλιο του 2011 η θέση της στη Βουλή των Λόρδων θα έκλεινε μια για πάντα, με την κακή κατάσταση της υγείας και την προχωρημένη ηλικία της να μην επιτρέπουν πλέον τη συμμετοχή στα κοινά. Το τέλος της πολιτικής της δράσης είχε φτάσει οριστικά.


Η Thatcher, που αντιμετώπίζε πλέον προβλήματα μνήμης εξαιτίας των πολυάριθμων εγκεφαλικών επεισοδίων που είχε υποστεί, ζούσε σχεδόν απομονωμένη στο σπίτι της στο Λονδίνο. Παρά την απόσυρσή της από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέμενε ένας από τους πλέον ισχυρούς και περίφημους Βρετανούς ηγέτες της Ιστορίας.

Το πολιτικό της στίγμα θα έμενε ανεξίτηλο στα χρονικά της χώρας, με την αμφιλεγόμενη πολλές φορές δράση της να αποτελεί ακόμα και σήμερα αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των φανατικών πολέμιων και των πιστών υποστηρικτών της, αποδεικνύοντας γλαφυρά την εντυπωσιακή τομή που άφησε στα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η «Σιδηρά Κυρία» απεβίωσε τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013, από εγκεφαλικό επεισόδιο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φοντάνα Ντι Τρέβι: Τέλος στη ρίψη κερμάτων ‑ Γιατί πήραν την απόφαση οι αρχές

Σήμερα

Την απόφαση να σταματήσουν οι επισκέπτες - τουρίστες να ρίχνουν κέρματα στο παγκοσμίως γνωστό συντριβάνι της Φοντάνα Ντι Τρέβι, αποφάσισε ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Ρώμης

Διαρροή υγραερίου σε ΙΧ στην Αττική Οδό – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Σήμερα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Τρίτης (08.10.24) για διαρροή υγραερίου από αυτοκίνητο στην Αττική Οδό

Δίωξη για ανθρωπoκτovία από πρόθεση στα δύο αδέλφια για τη δoλoφovία του ξαδέρφου τους

Σήμερα

Στο αυτόφωρο οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Τετραμελής οικογένεια έχασε τη ζωή της από έκρηξη μπαταρίας κινητού

Σήμερα

Το κινητό τηλέφωνο φορτιζόταν στο κάτω μέρος του σπιτιού, πάνω σε έναν καναπέ, όταν πραγματοποιήθηκε έκρηξη της μπαταρίας

Υπόθεση Μαντλίν: Αθώος για βιασμούς ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισή της

Σήμερα

Ο Christian B έχει υπάρξει ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Madeleine McCann τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα και αρνείται κάθε εμπλοκή

Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται στην Ελλάδα

Σήμερα

Καλοκαίρι τις επόμενες ημέρες και φθινόπωρο μετά, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία

Πώς θα λειτουργεί το ελληνικό FBI

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες και οι υποδιευθύνσεις

Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Αυτό είναι το πρόσωπό του ‑ Τον βρήκαν μετά από 136 χρόνια

Σήμερα

Ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά μυστήρια λύθηκε

Εκκενώνεται η Φλόριντα λόγω του τυφώνα Μίλτον ‑ «Αν μείνετε, θα πεθάνετε»

Σήμερα

Πριν προλάβει να συνέλθει από τον τυφώνα Έλεν, η Φλόριντα στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για τον Μίλτον που πλησιάζει

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.