Εθνική‑Eurobank: Ασφαλείς οι καταθέτες, στον «αέρα» οι μέτοχοι...
Μετά την ανατροπή
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 8/4/2013 | 15:51
Έντονες, ενδεχομένως και ακραίες διακυμάνσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την επομένη του ναυαγίου της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών Εθνικής και Eurobank στο Χρηματιστήριο ξεκίνησε στο limit down, με τις δύο να ανοίγουν με κατακόρυφη πτώση -30%.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,8%, χάνοντας και τις 800 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών οι απώλειες φθάνουν το 18,71%.
Η εικόνα αντιστράφηκε μετά τη μία το μεσημέρι. Περίπου στη 13:30 η μετοχή της Εθνικής ήταν στο -14,23% και η τιμή της ήταν στα 45 λεπτά, ενώ η Eurobank είχε μικρές απώλειες 0,67% στα 0,15 ευρώ.
Στην αρχή της συνεδρίασης όλες οι μετοχές του FTSE25 κινούνταν πτωτικά, με εξαίρεση την Coca-Cola 3E και τον ΟΠΑΠ, που ενισχύονταν κατά 2,80% και 0,16% αντίστοιχα.
Απώλειες 15% για την Alpha Bank στα 0,484 ευρώ και κοντά στο 10% για την MIG στα 0,182 ευρώ.
Η εξέλιξη που έχει σημειωθεί οδηγεί τους μετόχους να απολέσουν κάθε ελπίδα για να διασώσουν ό,τι τους έχει απομείνει, από την άλλη πλευρά όμως οι καταθέτες είναι ασφαλέστατοι.
«Είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις στην Εθνική και στη Eurobank», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες» και προσέθεσε: «Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση».
Αναφερόμενος στο θέμα της απομάκρυνσης των επίορκων από το Δημόσιο, είπε μεταξύ άλλων: «Για κάθε έναν που θα απομακρύνεται, θα προσλαμβάνεται ένας νέος με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ». Συμπλήρωσε ακόμη, ότι «θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρχει άμεση αντικατάσταση, φαίνεται να γίνεται δεκτό το αίτημα για αντικατάσταση αξιοκρατικά από νέους μέσω ΑΣΕΠ».
Είπε, εξάλλου, πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον κ. Μανιτάκη, σημειώνοντας: «Ο κ. Μανιτάκης κάνει μία γενναία προσπάθεια. Είναι ίσως η πιο δύσκολη αποστολή, να αλλάξουμε τον Δημόσιο τομέα. Θέλει κάποιες βελτιώσεις. Πρέπει να γίνει πιο πειστικός. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε ζήτημα. Έχει αναλάβει μία πολύ δύσκολη δουλειά. Δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη. Ο κ. Στουρνάρας έχει τον συντονισμό, γι' αυτό και έχει τον κύριο ρόλο».
Σημείωσε δε, ότι η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να γίνει μόνο μέσω της ανάπτυξης. «Είμαστε στην κρίσιμη καμπή. Περιμένουμε να ξεκινήσουν τα οδικά έργα. Περιμένουμε πολλά. Αναμένουμε ένα θετικό σοκ ρευστότητας», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα, η Eurobank προετοιμάζεται να επιχειρήσει αύξηση κεφαλαίου, έστω την ύστατη στιγμή με συμμετοχή ιδιωτών για να καλύψει το 10% των αναγκών, με στόχο να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει την πλήρη ένταξη στο Ταμείο.
Όσον αφορά τη διοίκηση της Εθνικής, αλλά και την όλη διαχείριση, αποτελεί μεγάλο ερώτημα γιατί δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Finansbank, για το οποίο υπήρχε ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια, ώστε να διασώσει ό,τι μπορούσε από τις περιουσίες των μετόχων της. Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια του Λονδίνου που είχαν αναλάβει σε πρώτη φάση να ασχοληθούν με την επιτυχία του εγχειρήματος της αύξησης κατέληξαν στο ότι το εγχείρημα ήταν αδύνατο να επιτύχει, χαρακτηρίζουν όμως τη σημερινή κατάληξη ως πλήρη αποτυχία.