Συμβούλιο της Ευρώπης: Να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή
Κόλαφος η έκθεση του Νιλς Μούιζνιεκς
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 17/4/2013 | 00:00
Την επιβολή κυρώσεων στη Χρυσή Αυγή ή ακόμη και την απαγόρευσή της συστήνει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, στη σχετική του έκθεση.
Ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς και η αντιπροσωπεία του επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2013. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο Επίτροπος είχε συζητήσεις με κρατικές αρχές και με μη κυβερνητικούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.
Ο Επίτροπος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της αύξησης των ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, που έχουν στόχο κυρίως μετανάστες και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Αρκετές από τις καταγεγραμμένες επιθέσεις έχουν συνδεθεί με μέλη ή υποστηρικτές, περιλαμβανομένων και βουλευτών, του νεοναζιστικού πολιτικού κόμματος "Χρυσή Αυγή", που εισήλθε στη βουλή τον Ιούνιο 2012.
Αναφέρεται στα κενά στη νομοθεσία, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
Στην έκθεση τονίζεται η ανεπαρκής υποδομή υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, το δυσλειτουργικό σύστημα για την καταχώρηση αιτήσεων ασύλου στην αστυνομική διεύθυνση αλλοδαπών της Αθήνας και την πολιτική της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης παράτυπων μεταναστών, συχνά σε ακατάλληλες συνθήκες, και η ανάγκη να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι όλοι οι μετανάστες που είναι υπό κράτηση έχουν κατάλληλη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.
«Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται υπερβολικά στα σχόλιά μου για τη Χρυσή Αυγή», ανέφερε ο Μιούζνιεκς στην εφημερίδα "Το Βήμα". «Αλλά ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή απαγορευόταν αύριο, το πρόβλημα της ρατσιστικής βίας θα συνέχιζε να υπάρχει. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος αυτού, το οποίο απαιτεί συνολική αντιμετώπιση - εφαρμογή νομοθεσίας, που συχνά μένει στα χαρτιά, ρόλος Αστυνομίας, γενικότερη μεταναστευτική πολιτική...».
Για τη Χρυσή Αυγή ο επίτροπος αναφέρει στην έκθεσή του: «Οι ρίζες της Χρυσής Αυγής χρονολογούνται από το Δεκέμβριο 1980 και την έκδοση ενός περιοδικού με τίτλο "Χρυσή Αυγή" που διαχειριζόταν ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος (σημερινός αρχηγός του κόμματος), που είχε δεσμούς με την ηγεσία του στρατιωτικού καθεστώτος της περιόδου 1967-1974 και ο οποίος καταδικάστηκε λόγω της ανάμειξής του σε τρομοκρατικές εκρήξεις στην Αθήνα το 1978. Ορισμένα τεύχη του περιοδικού αυτού έφεραν τον υπότιτλο "Εθνικοσοσιαλιστικό Περιοδικό" και περιείχαν πλήθος αναφορών και άρθρα για τον Αδόλφο Χίτλερ και τους συνεργάτες του.
Στην έκθεση επίσης αναφέρει πως 17 βίαια περιστατικά, κυρίως εναντίον μεταναστών, που ενέπλεκαν μέλη της Χρυσής Αυγής, περιλαμβανομένων και βουλευτών του κόμματος, καταγράφηκαν από την αστυνομία από τις αρχές Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο 2012.
Από τη μεριά της, η Χρυσή Αυγή σχολίασε την έκθεση του Moύιζνιεκς:
«Η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά από την εγκληματική δράση συμμοριών αλλοδαπών, από Αλβανούς και Γεωργιανούς ληστές με καλάσνικοφ, από Αφγανούς που δολοφονούν εν ψυχρώ με μαχαίρια και το κράτος τους αφήνει ελεύθερους. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα μας είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων. Αν δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον εθνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τότε για εμάς είναι ανεπιθύμητος».