E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο φρικτός θάνατος του δικτάτορα Καντάφι

Ο δικτάτορας της Λιβύης έμεινε στην εξουσία για 42 χρόνια

Σαν σήμερα: Ο φρικτός θάνατος του δικτάτορα Καντάφι
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι γεννήθηκε το 1942. Σε ηλικία 21 ετών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για την δράση του ως ακτιβιστής. Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έφτασε γρήγορα στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ανέβηκε στην εξουσία της Λιβύης με πραξικόπημα το 1969, σε ηλικία 27 ετών, υποστηριζόμενος από μια ομάδα αξιωματικών. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Ίντρις της Λιβύης, παραθέριζε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα, για λόγους υγείας.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για το στρατιωτικό καθεστώς του ξεκίνησαν κιόλας από το 1974. Στις 7 Απριλίου του 1976, ο Καντάφι θα καταστείλει βίαια εξεγέρσεις φοιτητών και μαθητών. Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια και συνέλαβαν, σκότωσαν ή κρέμασαν δημόσια πολλούς μαθητές και πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός Λιβύης φαίνεται πως ο Καντάφι ήταν πιο δημοφιλής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το 1977 για το καθεστώς Καντάφι ότι θυμίζει «διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων». Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πατέρας του είχε στενές σχέσεις, ήταν άλλωστε αυτός που μεσολάβησε το 1985 για να φέρει σε συμβιβασμό τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Καντάφι για το θέμα του Τσάντ, με την «συμφωνία της Ελούντας».

Από το 1986 και την επίθεση των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο Καντάφι έπαψε να έχει συμμάχους στην δύση. Όμως το καθεστώς του άντεξε. Μέχρι το 2011 (42 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας), όταν και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην χώρα.
Ο εμφύλιος λοιπόν ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα, πολλά στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν. Τον Απρίλιο, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκε ένας από τους γιους του Καντάφι.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα, ο Καντάφι τραυματίστηκε στα δυο πόδια και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Οκτωβρίου, στον δρόμο προς την γενέτειρά του, την Σύρτη.

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα φριχτό τέλος, αφού οι αντάρτες τον έδειραν, τον έσυραν από τα μαλλιά και μετά τον σκότωσαν. Για τέσσερις ημέρες η σορός του ήταν εκτεθειμένη σε ψυγείο κρεάτων στην Μισράτα, όπου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφτασαν για να πειστούν ότι ήταν νεκρός. Το 2012 έγιναν στην Λιβύη οι πρώτες εκλογές της ιστορίας της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Χτες

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Χτες

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Χτες

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Χτες

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Χτες

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Χτες

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Χτες

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Χτες

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Χτες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Χτες

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.