E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Oδηγός lockdown: Τα SOS της καραντίνας

Πώς θα υπολογιστεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων

Τι αλλάζει λόγω της πανδημίας

Πώς θα υπολογιστεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/11/2020 | 08:35

Από τους εργοδότες θα καταβληθεί, κατ αρχήν, ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται κάθε εργαζόμενος ενώ σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Το τμήμα του δώρου που θα καταβληθεί από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορωνοϊού, ανάλογα βέβαια με τους μήνες που έχουν τεθεί σε αναστολή. Το δώρο πρέπει να καταβληθεί έως την 21η απώτατη ημερομηνία καταβολής του δώρου την 31η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι, όπως και κάθε χρόνο, το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα υπολογιστεί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος - Δεκέμβριος. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εργασίας, θα καταβληθεί από το κράτος στους εργοδότες η αναλογία του Δώρου για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται έως και 16 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις των αναστολών Οκτωβρίου από:

• εργαζόμενους σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και κάθε άλλο πληττόμενο κλάδο βάσει ΚΑΔ
• εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.
• Εργαζόμενους Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων Οκτωβρίου αναμένονται στο τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα αυτή τη φορά με τις πληρωμές των αναστολών Νοεμβρίου.

Ποιες βεβαιώσεις – φόρμες μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για την μετακίνησή τους

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους την φόρμα- έντυπο που θα εκτυπώνεται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καθώς το χειρόγραφο έντυπο από το forma.gov.gr προβλέπεται για άλλες χρήσεις όπως είναι η εργασία με εργόσημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους. Η ΓΣΕΕ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Ελλάδα Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Ελλάδα Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Ελλάδα Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Ελλάδα Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Ελλάδα Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Ελλάδα Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Ελλάδα Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Ελλάδα Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.