Η Ελισάβετ έβαλε στο μάτι το Μον Ρεπό
Θέλει να το κάνει... Μπάκινγκχαμ!
Δημοσίευση 29/4/2013 | 00:00
Αντιδράσεις προκαλεί στην Κέρκυρα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το ιστορικό ανάκτορο Μον Ρεπό, αφού στην αγορά του real estate είναι γνωστό ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα άφηνε ασυγκίνητο το βρετανικό παλάτι.
«Από παρθένες παραλίες, παλάτια, ολόκληρα νησιά, ακόμη και την Πρεσβεία της στο Λονδίνο, μια χώρα σε κρίση, η Ελλάδα, πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία», γράφει η δημοσιογράφος Χάριετ Αλεξάντερ στην αγγλική εφημερίδα, η οποία λειτουργεί ανελλιπώς από το 1855 και πουλά καθημερινά 650.000 φύλλα, είναι εγνωσμένου κύρους και οι ειδήσεις της αποτελούν πηγή για χιλιάδες άλλα ΜΜΕ παγκοσμίως.
Το Μον Ρεπό, το κτήμα στο οποίο έκαναν τις διακοπές τους οι βασιλικές οικογένειες που πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία 180 χρόνια, περιλαμβάνει, εκτός από το πανέμορφο παλάτι, μία έκταση άνω των 250 στρεμμάτων με μοναδικούς κήπους, αλλά και με μεγάλη αρχαιολογική αξία, καθώς το κτήμα βρίσκεται στην περιοχή της Παλαιόπολης, με ευρήματα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής κάνουν λόγο για ένα προβοκατόρικο άρθρο, καθώς, όπως αναφέρει παράγοντας της Κέρκυρας που γνωρίζει καλά την ιστορία του ακινήτου, το δημοσίευμα εκφράζει τους μύχιους πόθους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει το Μον Ρεπό, καθώς το θεωρεί κτήμα της. Εκεί γεννήθηκε άλλωστε ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Ωστόσο, παρά τους διακαείς πόθους, το μοναδικό αυτό στολίδι για την Κέρκυρα και για όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να πουληθεί, καθώς, όπως λένε οι άνθρωποι που ζουν στο νησί, οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες. Από την άλλη είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια αγοραπωλησία, καθώς το ακίνητο έχει μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία.
Στα 250 και πλέον στρέμματα βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία πώλησης.
Τέλος, ειδικοί της αγοράς ακινήτων τονίζουν ότι ένα τέτοιο ακίνητο δεν έχει… τιμή. Δεν μπορεί, δηλαδή, να μπει σε διαδικασία εκποίησης, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να το αποτιμήσει με εκτιμητικά μοντέλα που λειτουργούν στο υπόλοιπο real estate.