E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το ναυάγιο της Φαλκονέρας

Το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Ηράκλειον» θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβη ποτέ στις ελληνικές θάλασσες

Σαν σήμερα: Το ναυάγιο της Φαλκονέρας
@ert.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Ηράκλειον» θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβη ποτέ στις ελληνικές θάλασσες. Ξημερώνοντας 8η Δεκεμβρίου 1966 το επιβατηγό πλοίο προσέκρουσε στη βραχονησίδα «Φαλκονέρα», στα ανοιχτά της Μήλου.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1949 στην Γλασκόβη και στα πρώτα του ταξίδια λειτουργούσε ως δεξαμενόπλοιο για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Το 1964 περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τυπάλδου και από τον επόμενο χρόνο πραγματοποιούσε δρομολόγια από και προς την Κρήτη. Είχε χωρητικότητα 1.000 ατόμων και 300 αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ηράκλειον» είχε προγραμματιστεί να αποπλεύσει από το λιμάνι της Σούδας στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, βάζοντας πλώρη για τον Πειραιά. Η αναχώρησή του καθυστέρησε για 20 λεπτά, λόγω ενός φορτηγού που ήθελε να επιβιβασθεί στο πλοίο το όπιο μετέφερε εσπεριδοειδή και ζύγιζε 25 τόνους. Ο λιμενάρχης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την είσοδο του φορτηγού. Αλλά τελικά πείσθηκε. Δυστυχώς, το πολύ βαρύ φορτηγό φορτώθηκε χωρίς προσοχή, με αποτέλεσμα αργότερα να αποβεί μοιραίο. Όταν το καράβι ξεκίνησε, μετέφερε 206 επιβάτες και 65 μέλη του πληρώματος.

Στη θάλασσα οι συνθήκες ταξιδιού δεν ήταν οι πιο εύκολες με τους ανέμους να φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, το «Ηράκλειον» βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα «Φαλκονέρα» και η πορεία του αποσταθεροποιείται. Το βαρύ φορτηγό με τα εσπεριδοειδή κινείται δεξιά και αριστερά μέσα στο πλοίο και προσκρούει στα πλάγια τοιχώματα και την πόρτα εισόδου.. μια σύγκρουση από αυτές σπάει τη μια από τις δυο μπουκαπόρτες και δημιουργεί ένα κενό 17 τ.μ. Τα νερά εισέβαλλαν στο πλοίο με τον ασυρματιστή να προλαβαίνει να στείλει SOS.

Το σήμα κινδύνου κινητοποιεί τους πάντες αλλά είναι δύσκολο για τα πλοία να πλησιάσουν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας. Στις 10 το πρωί, μια «Ντακότα» με συγκυβερνήτη τν βασιλιά Κωνσταντίνο κάνει έρευνες στο σημείο και εντοπίζει το μοιραίο φορτηγό να επιπλέει. Τα συνεργεία διάσωσης καταφέρνουν να περισυλλέξουν 47 επιζώντες και 25 σορούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βύθιση του σκάφους ήταν άμεση και ακαριαία. Οι κανόνες ασφαλείας είχαν παραβιαστεί σε πολλές περιπτώσεις. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η υψηλή ταχύτητα του πλοίου, παρά την κακοκαιρία, με στόχο να διατηρήσει τη φήμη ως το ταχύτερο οχηματαγωγό στα δρομολόγια της Κρήτης.

Η δίκη των κατηγορουμένων ξεκίνησε δυο μήνες μετά, ενώ είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του σκανδάλου με τις ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών του σκάφους.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 7 έτη. Η συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αλλά δεν άλλαξε, ακόμα και όταν έφτασε στον Άρειο Πάγο. Το ναυάγιο κόστισε τη ζωή σε 224 άτομα και θεωρείτε ως ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά ατυχήματα στις ελληνικές θάλασσες. Η βραχονησίδα «Φαλκονέρα» είχε γίνει τόπος ναυαγίου και 15 χρόνια νωρίτερα όταν το ατμόπλοιο «Αδρίας» προσέκρουσε πάνω της. Ευτυχώς, σε εκείνο το ναυάγιο υπήρξε μόνο ένας θάνατος επιβάτη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πληροφορίες για χτύπημα με drone σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο

Πριν 7 ώρες

Αναφέρθηκαν ζημιές στον κινητήρα και στο κατάστρωμα του πλοίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες.

Βόλος: Δεν αναγνωρίζονταν οι σοροί των θυμάτων ‑ Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι ο 39χρονος

Πριν 7 ώρες

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης (25/3) στην Αγία Παρασκευή Βόλου

Πηγάδι του Διαβόλου: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία με τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη

Πριν 7 ώρες

Η δύσκολη επιχείρηση ανάσυρσης και οι συνθήκες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο που εξετάζονται από τους ειδικούς

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Χτες

Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Χτες

Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Χτες

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Χτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Χτες

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η Αθήνα έτοιμη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Χτες

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η έπαρση της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη – Βίντεο από τον Ιερό Βράχο

Χτες

Στις 08:00 το πρωί η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Ιερό Βράχο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.