E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Όταν η αλλαγή του χρόνου γιορτάστηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου

Είχε ιστορικά δυο «πρεμιέρες»

Όταν η αλλαγή του χρόνου γιορτάστηκε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Για εμάς μπορεί να είναι δεδομένο αλλά η Πρωτοχρονιά να είναι δεδομένα την 1η Ιανουαρίου. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Στα αρχαία χρόνια το ημερολόγιο ήταν κάπως διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Από τον 7ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι είχαν είχαν φτιάξει ένα ημερολόγιο που ακολουθούσε τον σεληνιακό κύκλο. Αλλά πολλές φορές έπεφτε έξω στην αλλαγή των εποχών και έπρεπε να διορθωθεί. Την πρωτοβουλία πήρε ο Ιούλιος Καίσαρας, με το ημερολόγιο να δημιουργείται από τον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη. Βέβαια το όνομά του το πήρε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, γι’ αυτό ονομάστηκε Ιουλιανό ημερολόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη φορά λοιπόν που η αλλαγή του χρόνου γιορτάστηκε την 1η Ιανουαρίου ήταν το 45 π.Χ. Το ημερολόγιο είχε 365,25 ημέρες. Το δεκαδικό έμπαινε γιατί κάθε τέσσερα χρόνια ο Φεβρουάριος είχε μια παραπάνω ημέρα, κάθε δίσεκτο έτος δηλαδή. Μέχρι τότε το έτος ξεκινούσε τον Μάρτιο. Τον επόμενο χρόνο ο Καίσαρας δολοφονήθηκε και ο Μάρκος Αντώνιος άλλαξε το όνομα του έβδομου μήνα (Quintilis) σε Ιούλιο, προς τιμήν του πρώην αυτοκράτορα.

Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο σταμάτησαν κατά τον Μεσαίωνα, και ακόμη και όσοι τηρούσαν αυστηρά το Ιουλιανό ημερολόγιο δεν τηρούσαν την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Ο λόγος ήταν γιατί ο Καίσαρας και ο Σωσιγένης απέτυχαν να υπολογίσουν την ακριβή διάρκεια του ηλιακού χρόνου, που ήταν 365,242199 και όχι 365,25. Έτσι, ένα σφάλμα 11 λεπτών το χρόνο προστέθηκε πρόσθεσε επτά ημέρες έως το έτος 1000 και δέκα ημέρες στα μέσα του 15ου αιώνα.

Η Εκκλησία πρόσεξε το πρόβλημα και τη δεκαετία του 1570 ο πάπας Γρηγόριος ο 13ος, ανέθεσε στον Ιησουίτη αστρονόμο Χριστόφορο Κλάβιο να φτιάξει ένα καινούργιο ημερολόγιο. Το 1582, υιοθετήθηκε ένα νέο ημερολόγιο, που και αυτό δεν πήρε το όνομα του από αυτόν που το επινόησε. Ονομάστηκε Γρηγοριανό ημερολόγιο, προς τιμήν του πάπα. Από τότε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται μαζί την 1η Ιανουαρίου για να γιορτάσουν την ακριβή άφιξη της Πρωτοχρονιάς.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.