E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Φόβος για έξαρση στην Αττική ‑ Περιοχές της πόλης ειναι «στο κόκκινο»

Ο χαμηλός δείκτης θετικότητας δεν αρκεί - Υπάρχουν εντοπισμένες εστίες έξαρσης

Κορωνοϊός: Φόβος για έξαρση στην Αττική ‑ Περιοχές της πόλης ειναι «στο κόκκινο»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/1/2021 | 08:34

Ανησυχούν τους ειδικούς τα νούμερα για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική, καθώς όπως φαίνεται στις 10 μέρες των εορτών οι ενεργοί φορείς εξάπλασιάστηκαν. Στόχος να μην έχει έξαρση αντίστοιχης της Θεσσαλονίκης και η πρωτεύουσα γιατί αυτό είχε τραγικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χώρα μας χθες Παρασκευή (08/01) μέτρησε 721 νέα κρούσματα και 49 νεκρούς, ενώ 386 οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η Αττική είναι εδώ και αρκετές ημέρες το επίκεντρο της πανδημίας έχοντας 252 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 94. Συνολικά άλλες 14 περιοχές έχουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Μετά την χθεσινή άνοδο ο δείκτης θετικότητας έκανε βουτιά και από το 5,80 υποχώρησε σήμερα στο 1,97… Εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αλλά αυτό δεν φαίνεται από μόνο του να είναι αρκετός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι η κατάσταση βελτιώνεται θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική

Αναλυτικά ο δείκτης θετικότητας τις πρώτες οκτώ ημέρες της νέας χρονιάς κυμαίνεται ως εξής:

  • 01 Ιανουαρίου: 2,08
  • 02 Ιανουαρίου: 5,40
  • 03 Ιανουαρίου: 4,50
  • 04 Ιανουαρίου: 5,10
  • 05 Ιανουαρίου: 2,90
  • 06 Ιανουαρίου: 2,69
  • 07 Ιανουαρίου: 5,80
  • 08 Ιανουαρίου: 1,97

Οι ενδείξεις όμως δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες, υπάρχει φόβος για διασπορά λόγω της χαλάρωσης τις ημέρες των εορτών κάτι το οποίο θα φανεί άμεσα και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξει τίποτα όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Τουλάχιστον 2.600 τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την επέκταση της πανδημίας στην Αττική, καθώς καταγράφεται 1 στα 3 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκε κατά 25% ο αριθμός των διασωληνωμένων την περίοδο των γιορτών. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχομένως μια έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις μονάδες ΜΕΘ αγγίζει το 60%.

Παράλληλα, ο χάρτης της Αττικής με τις «κόκκινες περιοχές» όπως το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να εξετάζουν και ορισμένες περιοχές στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, όπως και το κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, όπου θα φανούν και τα αποτελέσματα από τα όσα έγιναν στην Αττική μέσα στις εορτές της Πρωτοχρονιάς, κάτι που θα κρίνει και τη συνέχιση του lockdown πέραν της μίας εβδομάδας. Οι προβλέψεις, πάντως, είναι εφιαλτικές για εκτόξευση κρουσμάτων όπως αναφέρει το Mega.

Οι ενεργοί φορείς εξαπλασιάστηκαν

Ο συναγερμός έχει χτυπήσει για τα καλά για την Αττική, καθώς ένα τρίτο κύμα είναι προ των πυλών, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στις 10 μέρες των εορτών οι ενεργοί φορείς εξάπλασιάστηκαν! Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν και την μετάλλαξη του ιού, αφού στη χώρα μας εντοπίστηκαν 10 κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, οι φορείς του ιού από 5.000 που υπολογίζονται στις 20 Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκαν στους 17.000 μία εβδομάδα μετά (27 Δεκεμβρίου) και την 1 Ιανουαρίου οι φορείς έφτασαν τους 30.000.

Η κατακόρυφη αύξηση των ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας μέσα στις γιορτές, εντείνει τις ανησυχίες για ένα τρίτο επικείμενο κύμα της πανδημίας.

Οι εικόνες συνωστισμού τα Θεοφάνεια από μερίδα πολιτών, ανησυχεί τους ειδικούς, που τρέμουν μην τυχόν ζήσει η Αττική αυτό που συνέβη το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Ο Βασίλης Μπισμπίκης επισκέφτηκε τον Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα

Χτες

Στο πλευρό του επί 19 ημέρες απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι στο Σύνταγμα, βρέθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. Τ11 και στο Νέο Δελχί ο Νάσος Γκαβέλας

Χτες

Ο 25χρονος παραολυμπιονίκης διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ. Τ11 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί

Οι πρώτες εικόνες μετά την δολοφονία της Καρολάιν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Βίντεο ντοκουμέντο

Χτες

Τέσσερα χρόνια μετά από τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο ένα βίντεο από το στημένο σκηνικό προκαλεί πραγματικό σοκ

Economist: Ο Πούτιν «δοκιμάζει» το ΝΑΤΟ με υβριδικό πόλεμο – Οι τρεις στόχοι του

Χτες

Παραπληροφόρηση, drones και σαμποτάζ στην Ευρώπη - Η σταθερή τακτική του Κρεμλίνου να δοκιμάζει τα όρια της Δύσης και να αξιοποιεί την «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ειρήνης και πολέμου

Αγρια συμπλοκή μαθητών με σκουπόξυλα στο Περιστέρι ‑ Τραυματίστηκαν τρεις καθηγητές

Χτες

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις ή προσαγωγές, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Χτες

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Χτες

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.