E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο εφευρέτης που προδόθηκε από την ίδια του την εφεύρεση

Τουλάχιστον προς στιγμήν...

Ο εφευρέτης που προδόθηκε από την ίδια του την εφεύρεση
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πολλοί είναι οι επιστήμονες που βοήθησαν στην ανάπτυξη του ραντάρ. Ο κυριότερος όμως ήταν ο πρωτοπόρος Sir Robert Watson – Watt, που ανέπτυξε το πρώτο ραντάρ, το οποίο βοήθησε τους Βρετανούς να αμυνθούν από τις αεροπορικές επιδρομές των Γερμανών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ραδιοκύματα είχαν ανακαλυφθεί λίγο μετά τη γέννησή του και ο Watson – Watt προερχόμενος από οικογένεια μηχανικών και εφευρετών, βρήκε τη μελέτη τους συναρπαστική. Γεννήθηκε στη Σκωτία το 1892. Στα 20 του χρόνια αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Νταντί, λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1915 θέλησε να δουλέψει στις επικοινωνίες του Πολεμικού Επιτελείου αλλά δεν βρέθηκε κάποια δουλειά που να ταίριαζε στο προφίλ του. Καλύτερα. Αντ’ αυτού, τοποθετήθηκε στο μετεωρολογικό γραφείο με αποστολή να εντοπίζει καταιγίδες.

Το 1934, υπήρξε μια φήμη ότι οι Ναζί είχαν αναπτύξει μια «ακτίνα θανάτου» που μπορούσε να σκοτώσει κάποιον από απόσταση. Ο Watson – Watt ανέλαβε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο κι ενώ έφτασε στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ανακάλυψε ότι τα ραδιοκύματα μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα και όχι να τα καταστρέφουν. Την επόμενη κιόλας χρονιά, είχε κατασκευάσει το πρώτο ρανταρ και έκανε την επίδειξη στην πολεμική αεροπορία. Η επιτροπή ενθουσιάστηκε και ο Watson – Watt έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καθώς και χρηματοδότηση για περεταίρω ανάπτυξη της εφεύρεσής του.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Βρετανία κατασκεύασε ένα δίκτυο ρανταρ σε όλο το μήκος των ακτών της, βασισμένα στον σχεδιασμό του. Ήταν αυτοί οι σταθμοί που ειδοποίησαν επιτυχημένα ότι πλησίαζαν βομβαρδιστικά της Luftwaffe και βοήθησαν τους Βρετανούς να αμυνθούν με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον πόλεμο τα ραντάρ αναπτύσσονταν συνεχώς και με τον καιρό απέκτησαν κι άλλες χρήσεις εκτός από τον εντοπισμό αεροπλάνων. Είναι χρήσιμα να εντοπίζουν τις μεταβολές του καιρού, ενώ χωρίς αυτά τα πολυσύχναστα αεροδρόμια δεν θα υπήρχαν. Επίσης, η αστυνομία χρησιμοποιεί τα ραντάρ για να καταγράψει όσους οδηγούς ξεπερνούν το όριο ταχύτητας.

Ένας από αυτούς που κατέγραψε ήταν και ο ίδιος ο ο Sir Robert Watson-Watt. Ενώ βρισκόταν στον Καναδά, τον σταμάτησε ένας αστυνομικός που τον κατέγραψε να τρέχει παραπάνω από το επιτρεπτό με το όχημα του. Ο Watson-Watt φαίνεται πως, προς στιγμήν, μετάνιωσε για την εφεύρεσή του αφού φέρεται να είπε στον αστυνομικό «Αν ήξερα τι επρόκειτο να κάνετε με αυτό, δεν θα το είχα εφεύρει ποτέ». Τα μηχανήματα δεν κάνουν διακρίσεις…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή η καθηγήτρια άλλαξε την τιμωρία με πεζοπορίες ‑ και οι μαθητές τη λάτρεψαν

Σήμερα

Πώς μια καθηγήτρια στο Μέιν «έστειλε» την πειθαρχία στο βουνό

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

Σήμερα

O πόλεμος των συμμοριών

Αυτή είναι η πιο «cool» δουλειά του κόσμου

Σήμερα

Και με τις δυο έννοιες

Χάθηκε και βρέθηκε... μόνος του: Ο άντρας που μπήκε στην ίδια του την ομάδα διάσωσης!

Χτες

Όταν το hangover συναντά το χάος: ο 50χρονος Beyhan Mutlu πέρασε ώρες ψάχνοντας -χωρίς να ξέρει ότι έψαχνε- τον ίδιο του τον εαυτό

Αυτό είναι το πιο θεαματικό μουσικό σχολείο στον κόσμο

Χτες

Γυαλί, σίδερο και φαντασία σε ρυθμό allegro! Στην Κίνα, η αρχιτεκτονική συνάντησε τη μουσική και το αποτέλεσμα είναι... συμφωνία για τα μάτια!

Ιλάρια Σαλίς: Η γυναίκα που έγινε σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Χτες

Μια πολιτική δήλωση απέναντι στον αυταρχισμό και την κατάχρηση εξουσίας

Σώμα 20χρονης στα 71: Η άσκηση που μεταμόρφωσε τη ζωή της

Χτες

Το πρόγραμμα που την κρατάει αγέραστη

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Χτες

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Χτες

Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις

6 επικίνδυνα φυτά που δεν πρέπει ποτέ να αγγίξεις

Χτες

Ορισμένα φυτά και λουλούδια δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν!

Σταρ του Penthouse «ψάρευε» και ξάφριζε πλούσιους ηλικιωμένους

Προχτές

Ποια είναι η 27χρονη Μία Βεντούρα που καταζητείται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.