E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο της λέξης που χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες

Στις 23 Μαρτίου του 1839

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο της λέξης που χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες
@daphneemarie via Twenty20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πρόκειται για μια λέξη που αποτελείται από δυο γράμματα και που χρησιμοποιείται σε διάφορες καταστάσεις. Αυτές οι ευκολίες που την συνοδεύουν, την έχουν κάνει να χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Και φυσικά στα ελληνικά.

Το ντεμπούτο της λέξης «ΟΚ», έγινε στις 23 Μαρτίου του 1839, σε ένα άρθρο της The Boston Morning Post. Ο αρθρογράφος θέλησε να την χρησιμοποιήσει ως μια συντομογραφία του «Oll Korrekt», ένα δημοφιλές ορθρογραφικό λάθος της καθομιλουμένης της εποχής για την φράση «All Correct». Έτσι το «ΟΚ» μπήκε στην καθημερινότητα των Αμερικανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την δεκαετία του 1830, οι μορφωμένοι νεαροί της εποχής είχαν ένα αγαπημένο παιχνίδι. Έκαναν λάθος στην ορθογραφία των λέξεων επίτηδες και με τα αρχικά που προέκυπταν, δημιουργούσαν συντομογραφίες στην αργκό τους όταν μιλούσαν μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν έναν δικό τους κώδικα. Κάθε γενιά έχει την δική της αργκό άλλωστε, έτσι η νεολαία της εποχής του 1830 δημιούργησε τη δική της. Μαζί με το «Οκ», υπήρχαν οι συντομογραφίες «ΚΥ», που σήμαινε «Νο Use» («Know yuse»), «KG» που σήμαινε «No Go» («Know Go») και το «OW», που σήμαινε «All Right» («Oll Wright»). Σε όλες τις παραπάνω, η ανορθογραφία είναι από πρόθεση ώστε να προκύψει κάτι που δεν θα είναι άμεσα κατανοητό.

Από όλες αυτές τις συντομογραφίες εκείνης της περιόδου, το «ΟΚ» βγήκε στο προσκήνιο από εκείνο το άρθρο στην Boston Morning Post, το οποίο μάλιστα ήταν μέρος ένός αστείου. Η δημοφιλία του εξερράγη όταν χρησιμοποιήθηκε από τους σύγχρονους πολιτικούς. Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Martin Van Buren έβαλε υποψηφιότητα για επανεκλογή, οι υποστηρικτές του οργάνωσαν μια ομάδα κακοποιών ώστε να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Η ομάδα αυτή ονομάστηκε επίσημα «O.K. Club», όνομα το οποίο αναφερόταν και στο παρατσούκλι του van Buren, «Old Kinderhook», αλλά και στην συντομογραφία του «Oll Korrekt». Οι αντίπαλοι του Van Buren χρησιμοποιήσαν το «ΟΚ» για να υποτιμήσουν τον πολιτικό του μέντορα Andrew Jackson. Υποστήριξαν πως ο Jackson είχε επινοήσει το «ΟΚ» για να καλύψει την ανορθογραφία του στο «All Correct».

Από τότε η εύκολη αυτή λέξη που χρησιμοποιείται ως μπαλαντέρ, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε γλώσσα, ενώ έγινε ακόμα περισσότερο δημοφιλής μέσω του ίντερνετ. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να διεκδικήσουν την προέλευσή της. Οι Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι προέρχεται από το «Όλα Καλά», οι Σκωτσέζοι από το «Och Aye», οι Ινδοί από το «Okeh» και οι Γάλλοι από το «Aux Cayes». Καμία από αυτές τις εκδοχές δεν ισχύει όμως, με την προέλευση της να είναι μέρος της αμερικανικής αργκό του 1830.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.