E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου

Στις 30 Μαρτίου του 1822

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 30 Μαρτίου του 1822, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί, έσφαξαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές και εγκληματικές σφαγές κατά την διάρκεια της επανάστασης, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά την έκρηξη της επανάστασης, ο πληθυσμός της Χίου αποτελούνταν από 117 χιλιάδες Έλληνες, 3 χιλιάδες Τούρκους και περίπου 100 Εβραίους. Οι Χιώτες γνωστοί για το εμπορικό τους δαιμόνιο και τον στόλο τους, ήταν κυρίαρχοι στην Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και ολόκληρη την Μεσόγειο. Ο Σουλτάνος λόγω αυτής της κυριαρχίας, είχε παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια που άγγιζαν την αυτονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρίαρχες τάξεις του νησιού δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο λόγο να ξεσηκωθούν. Οι ντόπιοι πρόκριτοι αντιδρούσαν στον ξεσηκωμό και μάλιστα πρότασσαν και μια σοβαρή δικαιολογία. Η Χίος βρισκόταν μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Μικρά Ασία. Κάθε απόπειρα εξέγερσης θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 10 Μαρτίου του 1822, ύστερα από προτροπή του Χιώτη Αντώνιου Μπουρνιά, ο Λυκούργος Λογοθέτης από την Σάμο αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και κατάφερε να ξεσηκώσει του ντόπιους. Οι 3.000 Τούρκοι κλείστηκαν στο Κάστρο και η πολιορκία διήρκησε λίγες ημέρες και δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, μόλις έμαθε για την εξέγερση στο νησί εκνευρίστηκε από την αχαριστία των κατοίκων της Χίου και το πήρε ως προσωπική προσβολή. Οργισμένος διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες που ζούσαν ή εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 60 από αυτούς αποκεφαλίστηκαν. Στη συνέχεια διέταξε τον Καρά-Αλή πασά, να φύγει με προορισμό το νησί και να τιμωρήσει τους επαναστάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από αρκετές ημέρες κανονιοβολισμού, ο Καρά – Αλής αποβιβάστηκε στη Χίο με 7 χιλιάδες άνδρες και κατέστειλε άμεσα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος την διαμάχη για την αρχηγία που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λογοθέτη και Μπουρνιά. Αργότερα πυρπόλησε τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και ξεκίνησε την σφαγή.

Από τους 117.00 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, υπολογίζεται πως σφαγιάστηκαν οι 42.000, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ 23.000 κατάφεραν να φύγουν για τις επαναστατημένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι Τούρκοι έχασαν μόλις 600 άνδρες.

Η ανήκουστη σφαγή της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Ο ξεσηκωμός της κοινής γνώμης δημιούργησε ακόμα περισσότερους φιλέλληνες. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τι συνέβη στις εφημερίδες, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά απεικόνησε την σφαγή σε πίνακα και πολλοί συγγραφείς, όπως ο Ουγκώ, ο Πιέρποντ και ο Χιλ, έγραψαν για την θλιβερή καταστροφή. Η απάντηση των Ελλήνων δεν άργησε παρολ’ αυτά να έρθει. Στις & Ιουνίου του ίδιου έτους, ο Κώνσταντίνος Κανάρης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, σκοτώνοντας 2.000 Τούρκους, ανάμεσά τους και τον Καρά Αλή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.