E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου

Στις 30 Μαρτίου του 1822

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 30 Μαρτίου του 1822, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί, έσφαξαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές και εγκληματικές σφαγές κατά την διάρκεια της επανάστασης, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά την έκρηξη της επανάστασης, ο πληθυσμός της Χίου αποτελούνταν από 117 χιλιάδες Έλληνες, 3 χιλιάδες Τούρκους και περίπου 100 Εβραίους. Οι Χιώτες γνωστοί για το εμπορικό τους δαιμόνιο και τον στόλο τους, ήταν κυρίαρχοι στην Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και ολόκληρη την Μεσόγειο. Ο Σουλτάνος λόγω αυτής της κυριαρχίας, είχε παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια που άγγιζαν την αυτονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρίαρχες τάξεις του νησιού δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο λόγο να ξεσηκωθούν. Οι ντόπιοι πρόκριτοι αντιδρούσαν στον ξεσηκωμό και μάλιστα πρότασσαν και μια σοβαρή δικαιολογία. Η Χίος βρισκόταν μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Μικρά Ασία. Κάθε απόπειρα εξέγερσης θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 10 Μαρτίου του 1822, ύστερα από προτροπή του Χιώτη Αντώνιου Μπουρνιά, ο Λυκούργος Λογοθέτης από την Σάμο αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και κατάφερε να ξεσηκώσει του ντόπιους. Οι 3.000 Τούρκοι κλείστηκαν στο Κάστρο και η πολιορκία διήρκησε λίγες ημέρες και δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, μόλις έμαθε για την εξέγερση στο νησί εκνευρίστηκε από την αχαριστία των κατοίκων της Χίου και το πήρε ως προσωπική προσβολή. Οργισμένος διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες που ζούσαν ή εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 60 από αυτούς αποκεφαλίστηκαν. Στη συνέχεια διέταξε τον Καρά-Αλή πασά, να φύγει με προορισμό το νησί και να τιμωρήσει τους επαναστάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από αρκετές ημέρες κανονιοβολισμού, ο Καρά – Αλής αποβιβάστηκε στη Χίο με 7 χιλιάδες άνδρες και κατέστειλε άμεσα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος την διαμάχη για την αρχηγία που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λογοθέτη και Μπουρνιά. Αργότερα πυρπόλησε τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και ξεκίνησε την σφαγή.

Από τους 117.00 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, υπολογίζεται πως σφαγιάστηκαν οι 42.000, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ 23.000 κατάφεραν να φύγουν για τις επαναστατημένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι Τούρκοι έχασαν μόλις 600 άνδρες.

Η ανήκουστη σφαγή της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Ο ξεσηκωμός της κοινής γνώμης δημιούργησε ακόμα περισσότερους φιλέλληνες. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τι συνέβη στις εφημερίδες, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά απεικόνησε την σφαγή σε πίνακα και πολλοί συγγραφείς, όπως ο Ουγκώ, ο Πιέρποντ και ο Χιλ, έγραψαν για την θλιβερή καταστροφή. Η απάντηση των Ελλήνων δεν άργησε παρολ’ αυτά να έρθει. Στις & Ιουνίου του ίδιου έτους, ο Κώνσταντίνος Κανάρης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, σκοτώνοντας 2.000 Τούρκους, ανάμεσά τους και τον Καρά Αλή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βενετία: Απρόοπτο για τουρίστες, αναποδογύρισε η γόνδολα και έπεσαν στο νερό – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι τουρίστες σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να απεγκλωβιστούν από το κανάλι

Μύκονος: Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα σε ξενοδοχείο ‑ Ανασύρθηκε και ένας 23χρονος

Σήμερα

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ - Ένα ακόμη άτομο φέρεται να βρισκόταν στην ιδιωτική πισίνα και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» η Αθηνών – Κορίνθου, από την Κινέτα έως τη Νέα Πέραμο

Σήμερα

Οι εκδρομείς του δεύτερου γκρουπ του Αυγούστου επιστρέφουν στην Αθήνα

Ανδρας ένιωσε χαρά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χάρη σε καινοτόμο μέθοδο εγκεφαλικής διέγερσης

Σήμερα

«Δεν είμαι λυπημένος, είμαι απλά χαρούμενος. Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτά τα συναισθήματα», είπε ο άνδρας κλαίγοντας σύμφωνα με τον Ziad Nahas, επικεφαλής της μελέτης

Κατερίνη: ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στον Ανω Αγιο Ιωάννη – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη γυναίκα

Σήμερα

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας

Σήμερα

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα και πατέρας του επίσης δημοσιογράφου Λάμπρου Κωνσταντάρα, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας

Βόλος: Με αλεξίσφαιρο και με σκυμμένο το κεφάλι έφτασε στον εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος

Σήμερα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου ο 40χρονος δράστης

Θηριωδία στην Ηλεία: Πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές – Τουλάχιστον 10 σκυλιά νεκρά

Σήμερα

Εκτός από αδέσποτα έχασαν τις ζωές τους και δεσποζόμενα σκυλιά μέσα σε σπίτια!

Τραγωδία σε λίμνη: Νεκρός άνδρας από αμοιβάδα που του... έφαγε τον εγκέφαλο

Σήμερα

Ο άτυχος άνδρας στο Μιζούρι των ΗΠΑ έκανε θαλάσσιο σκι το οποίο εκτυλίχθηκε σε τραγωδία

Αποκάλυψη: Είχε απειλήσει με μαχαίρι τον εργοδότη του ο συζυγοκτόνος του Βόλου ‑ Ιστορικό βίας

Σήμερα

Βεβαρυμένο το ιστορικό του 40χρονου - Ήταν βίαιος και οπλοφορούσε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.