E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου

Στις 30 Μαρτίου του 1822

Σαν σήμερα: Η σφαγή της Χίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 30 Μαρτίου του 1822, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί, έσφαξαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές και εγκληματικές σφαγές κατά την διάρκεια της επανάστασης, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά την έκρηξη της επανάστασης, ο πληθυσμός της Χίου αποτελούνταν από 117 χιλιάδες Έλληνες, 3 χιλιάδες Τούρκους και περίπου 100 Εβραίους. Οι Χιώτες γνωστοί για το εμπορικό τους δαιμόνιο και τον στόλο τους, ήταν κυρίαρχοι στην Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και ολόκληρη την Μεσόγειο. Ο Σουλτάνος λόγω αυτής της κυριαρχίας, είχε παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια που άγγιζαν την αυτονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυρίαρχες τάξεις του νησιού δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο λόγο να ξεσηκωθούν. Οι ντόπιοι πρόκριτοι αντιδρούσαν στον ξεσηκωμό και μάλιστα πρότασσαν και μια σοβαρή δικαιολογία. Η Χίος βρισκόταν μόλις λίγα ναυτικά μίλια από την Μικρά Ασία. Κάθε απόπειρα εξέγερσης θα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στις 10 Μαρτίου του 1822, ύστερα από προτροπή του Χιώτη Αντώνιου Μπουρνιά, ο Λυκούργος Λογοθέτης από την Σάμο αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και κατάφερε να ξεσηκώσει του ντόπιους. Οι 3.000 Τούρκοι κλείστηκαν στο Κάστρο και η πολιορκία διήρκησε λίγες ημέρες και δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, μόλις έμαθε για την εξέγερση στο νησί εκνευρίστηκε από την αχαριστία των κατοίκων της Χίου και το πήρε ως προσωπική προσβολή. Οργισμένος διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες που ζούσαν ή εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 60 από αυτούς αποκεφαλίστηκαν. Στη συνέχεια διέταξε τον Καρά-Αλή πασά, να φύγει με προορισμό το νησί και να τιμωρήσει τους επαναστάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ύστερα από αρκετές ημέρες κανονιοβολισμού, ο Καρά – Αλής αποβιβάστηκε στη Χίο με 7 χιλιάδες άνδρες και κατέστειλε άμεσα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος την διαμάχη για την αρχηγία που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λογοθέτη και Μπουρνιά. Αργότερα πυρπόλησε τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και ξεκίνησε την σφαγή.

Από τους 117.00 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, υπολογίζεται πως σφαγιάστηκαν οι 42.000, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι ενώ 23.000 κατάφεραν να φύγουν για τις επαναστατημένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι Τούρκοι έχασαν μόλις 600 άνδρες.

Η ανήκουστη σφαγή της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Ο ξεσηκωμός της κοινής γνώμης δημιούργησε ακόμα περισσότερους φιλέλληνες. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τι συνέβη στις εφημερίδες, ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά απεικόνησε την σφαγή σε πίνακα και πολλοί συγγραφείς, όπως ο Ουγκώ, ο Πιέρποντ και ο Χιλ, έγραψαν για την θλιβερή καταστροφή. Η απάντηση των Ελλήνων δεν άργησε παρολ’ αυτά να έρθει. Στις & Ιουνίου του ίδιου έτους, ο Κώνσταντίνος Κανάρης ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, σκοτώνοντας 2.000 Τούρκους, ανάμεσά τους και τον Καρά Αλή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ – Αρης 1‑0: Λυτρωτής Ζίνι και τρίτη συνεχόμενη νίκη

Σήμερα

Στο -3 από την κορυφή παρέμεινε η Ένωση

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Σήμερα

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Σήμερα

Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Σήμερα

Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Σήμερα

«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Σήμερα

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Σήμερα

Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Σήμερα

Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Ξύπνησε από κώμα και υπέδειξε τον δολοφόνο του ‑ Η ανατριχιαστική αποκάλυψη πριν πεθάνει

Σήμερα

Το τροχαίο δεν ήταν ατύχημα και το πρόσωπο που υπέδειξε ήταν πέραν πάσης υποψίας

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Σήμερα

Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Σήμερα

Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.