E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η αεροπειρατεία των «Σαμουράι» και ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από ακριβώς 50 χρόνια

Η αεροπειρατεία των «Σαμουράι» και ο Κιμ Γιονγκ Ουν
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ήταν 31 Μαρτίου του 1970, όταν οκτώ μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» κατέλαβαν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβαίνοντες (122 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος), με σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα.

Αρχικά απελευθέρωσαν 21 άτομα στο αεροδρόμιο Fukuoka. Ύστερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Οι αρχές είχαν με κάποιον τρόπο μεταμορφώσει στο αεροδρόμιο, ώστε οι αεροπειρατές να νομίζουν ότι προσγειώθηκαν στη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε κομμουνιστικό καθεστώς, όπου ήθελαν να φτάσουν για να βρουν άσυλο. Θα τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να εξαπλώσουν την επανάσταση και στο νότιο τμήμα της Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιάπωνας υφυπουργός Μεταφορών Shinjiro Yamamura, τους πρότεινε να αφήσουν όλους τους ομήρους και να κρατήσουν στη θέση τους τον ίδιο. Εκείνοι δέχθηκαν και η ομηρία κράτησε για άλλες 48 ώρες.

Ο εγκέφαλος της επιχείρησης δεν βρισκόταν μαζί με την ομάδα των αεροπειρατών Συνελήφθη στην Ιαπωνία και αποφυλακίστηκε 19 χρόνια αργότερα, για λόγους υγείας. Έπιασε δουλειά ως παρκαδόρος και δήλωνε πως σκοπός της ομάδας ήταν να φτάσει στην Κούβα μέσω της Βόρειας Κορέας.

Αλλά επί 4 δεκαετίες, σε ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πιονγιάνγκ, τα μέλη της αριστερής ένοπλης ομάδας, έχουν βρει το καταφύγιο τους. Οι ντόπιοι το ονόμασαν «χωριό των επαναστατών». Εννέα μέλη του «Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού» μετακόμισαν εκεί. Τα οκτώ από αυτά μαζί με τις συζύγους τους, ενώ απέκτησαν και 18 παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον από τους επαναστάτες έχουν απομείνει μόλις 4, με τους δυο από αυτούς να ζουν με τις συζύγους τους. Πολλοί από αυτούς πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες, ενώ και τα 18 παιδιά έχουν μετακομίσει στην Ιαπωνία.

Οι 4 σύντροφοί, ζουν μαζί σε ένα τριώροφο κτίριο. Έχουν διάφορα προνόμια, που σπάνια συναντάς στη Βόρεια Κορέα. Δορυφορική τηλεόραση, πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά και δυνατότητα κλήσεων στο εξωτερικό. Είναι ακόμα καταζητούμενοι για αεροπειρατεία, κι αν διαφύγουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα συλληφθούν.

Ζουν μια ήρεμη ζωή. Η Πιονγιάνγκ έχει γίνει το σπίτι τους, παρόλο που η πρώτη τους επιλογή ήταν η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο τότε. Τελικά, η φιλοξενία έλαχε να πέσει στη διακριτική ευχέρεια του Κιμ Ιλ Σονγκ, του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας. Πλέον είναι φιλοξενούμενοι του εγγονού του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος όπως έχει αποδείξει σε πάμπολλες περιπτώσεις, δεν θα διστάσει να τους χρησιμοποιήσει για λόγους προπαγάνδας, όποτε τον βολέψει. Οι ίδιοι φάνηκε να αλλάζουν σιγά - σιγά γνώμη για το καθεστώς, κυρίως από τη δεκαετία του 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα τα προνόμια, η ζωή τους δεν είναι και η πιο ρόδινη. Μπορεί να δίνουν συνεντεύξεις να επικοινωνούν με το εξωτερικό τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας τους έχουν κατηγορήσει πολλές φορές ότι δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές του καθεστώτος. Άλλωστε ο μυστηριώδης θάνατος μερικών εξ αυτών, έχει εγείρει διάφορα ερωτηματικά. 

Δυο από τους Ιάπωνες πέθαναν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με μια δεκαετία διαφορά, το 1985 και το 1995. Ένα ζευγάρι σκοτώθηκε από εργατικό ατύχημα, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως δολοφονήθηκαν επειδή προσπάθησαν να διαφύγουν στη Νότια Κορέα.

Παραδέχονται ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία αλλά φοβούνται τη δικαιοσύνη. Ένας μέλος του «Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού» το έκανε αυτό το μακρινό 1985, αλλά καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση. Ένα άλλο, συνελήφθη στην Ταϊλάνδη, έχοντας πάνω του πλαστά χαρτονομίσματα. Καταδικάστηκε στην Ιαπωνία, αλλά πέθανε πριν εκτίσει την ποινή του. Η ζωή των Ιαπώνων αεροπειρατών δεν ξέρουμε αν ακόμα υφίσταται. Η τελευταία τους συνέντευξη δόθηκε το 2014, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017, έφτιαξαν μια ιστοσελίδα με την οποία ζητούσαν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία. Λογικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα είχε διαφορετική γνώμη...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «Φαινόμενο Ματίλντα» αποκαλύπτει μια αδικία αιώνων απέναντι στις γυναίκες

Πριν 3 ώρες

Το όνομα που έδωσε φωνή στις γυναίκες που η επιστήμη ξέχασε

Οι παραλίες κάποτε είχαν «αστυνομία μαγιό» – Και κυκλοφορούσαν με μεζούρες

Πριν 3 ώρες

Ένα μαγιό μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόστιμο ή σύλληψη – Η απίστευτη ιστορία των «αστυνομικών της παραλίας»

Εδώ ζουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά της Ελλάδας – Η περιοχή που βρίσκεται στην κορυφή

Πριν 3 ώρες

Αγόρια, παιδιά με έναν αδελφό και μαθητές με καλή σχολική επίδοση εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας – Οι περιοχές που ξεχωρίζουν στον χάρτη

Θησαυροφυλάκια μέσα σε ελβετικό βουνό: Πού χτίζουν κρυψώνες οι δισεκατομμυριούχοι για τους «θησαυρούς» τους

Χτες

Υπόγειοι θάλαμοι κάτω από 100 μέτρα βράχου στις Αλπεις μισθώνονται για 99 χρόνια, με τιμές που ξεκινούν από σχεδόν 1 εκατ. ελβετικά φράγκα

Δημογραφικό: Το ελληνικό χωριό, όπου το 70% των ζευγαριών κάνει τρία ή περισσότερα παιδιά

Χτες

Ενώ το δημογραφικό πρόβλημα αδειάζει σχολεία και συρρικνώνει τον πληθυσμό σε πολλές περιοχές της χώρας, ένα ορεινό χωριό της Θεσσαλίας ξεχωρίζει θετικά

Η νεκρή νύφη που αποκάλυψε τον δολοφόνο της από τον τάφο – Η ανατριχιαστική υπόθεση που έμεινε στην ιστορία

Χτες

Η γυναίκα που «μίλησε» μετά τον θάνατό της και έστειλε τον άνδρα της στη φυλακή

Μια παράδοση 700 ετών: Το τυρί που «κρύβεται» κάτω από τη γη κάθε Αύγουστο

Χτες

Το τυρί των 40 ευρώ το κιλό που ωριμάζει τρεις μήνες μέσα στη γη

Γιατί ενοχλεί τόσο μια αθλήτρια που θέλει να είναι βαμμένη; Η Αναστασία Ντραγκομίροβα είναι ειδωλο!

Προχτές

Η γενιά των αθλητριών που δεν ζητά άδεια για το πώς θα εμφανιστεί

Πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβγαλε 22 δις

Προχτές

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.