E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ούτε το 2022 θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα

Τι προβλέπει το σχέδιο ανάκμαψης της οικονομίας

Ούτε το 2022 θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/4/2021 | 14:38

Σταδιακή επαναφορά χωρίς σκληρή λιτότητα μετά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2021-2024, βάζει σαν στόχο η κυβέρνηση. Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητος 2022-2026 ούτε το 2022 θα κυνηγάει η χώρα μας το πρωτογενές πλεόνασμα. Παρά την «μαύρη τρύπα» 11,185 δισ. ή 6,2% του ΑΕΠ το 2020, για φέτος η κυβέρηση προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ ενώ για το 2022 περιορίζει το πρωτογενές έλλειμμα σε 0,3%. Ούτε το 2023 αλλά ούτε το 2024 θα πιάσει πλεόνασμα 3% όμως (2% του 2023 και 2,9% το 2024).

Όλα αυτά οδηγούν σε δημοσιονομικό χώρο για υλοποίηση πρόσθετων μειώσεων φόρων και εισφορών, τα οποία αποτυπώνονται μάλιστα στο Σχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει ο πολυετής Προϋπολογισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναπτύσσει 3 εναλλακτικά σενάρια για ανάπτυξη από 2,6% έως 4,6% φέτος, υπολογίζει στα 60 δις τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια του Σχεδίου Ανάκαμψης και εκτιμά πως θα υπάρξει μία «ουρά» των μέτρων στήριξης αξίας 2 δισ ευρώ και το 2022. Επίσης προβλέπει μείωση 6% του ΑΕΠ στην ασφαλιστική δαπάνη έως το 2023 και περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις για μείωση στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

Το σχέδιο επικυρώνεται από το πόρισμα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο ωστόσο καταγράφει και τέσσερις δυνητικούς κινδύνους. Συνδέονται με την Πανδημία, με μία καθυστέρηση στην εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, με το τραπεζικό τομέα και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στην ανάκαμψη.

Επιστροφή σε πλεονάσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωτογενές έλλειμμα 7,2% το 2021 και 0,3% το 2022, αλλά και επιστροφή σε πλεονάσματα 2% το 2023 και 2,9% το 2024, περιλαμβάνει ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός (Πρόγραμμα Σταθερότητας) που έστειλε χθες η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και δόθηκε σήμερα από την Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Το χρέος υπολογίζεται ότι από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 θα διαμορφωθεί σε 204,8% του ΑΕΠ το 2021 και εν συνεχεία υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 200% του ΑΕΠ (189,5% του ΑΕΠ το 2022 και 166,1% το 2024). Τα διαθέσιμα αναφέρεται πως θα υποστηριχθούν από μία ακόμα δόση από το πρόγραμμα SURE αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο.

Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται ότι φτάνουν 40,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 23,1 δις ευρώ διατέθηκαν το 2020, τα μέτρα του 2021 φτάνουν στα 15,6 δις ευρώ για ακόμα 2 δις ευρώ μέτρα στήριξης αναμένεται να εφαρμοσθούν το 2022. Τα παραπάνω μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν και τις παρεμβάσεις ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καθαρό δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων φτάνει στα 27,9 δις ευρώ, συνολικά για την τριετία. Από το ποσό αυτό τα 5,1 δις ευρώ καλύπτονται από το ΠΔΕ (περιλαμβανομένου του ΕΣΠΑ και του React EU αλλά και άλλων δράσεων). Εκτιμάται ότι έως τον Απρίλιο του 2021 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 700.000 εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στηριχθεί άμεσα από τα μέτρα στήριξης.

Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει ανάλυση ανά έτος των εσόδων και των δαπανών για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Επισημαίνεται πως το σχέδιο έχει αξία 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ με τις επιδοτήσεις να αναμένονται στα 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα κινητοποιηθούν επενδύσεις αξίας 60 δις ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα δάνεια των 12,73 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσουν, 31,82 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικών πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Το σχέδιο περιλαμβάνει 3 σενάρια ευαισθησίας κατά τα οποία αντί για 3,6% ρυθμό ανάπτυξης φέτος και 6,2% ανάπτυξη το 2021, η ανάπτυξη μπορεί είτε να είναι μεγαλύτερη κατά 1% λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης (δηλαδή στο 4,6%) είτε χαμηλότερη έως και κατά 1% (κυρίως λόγω της πανδημίας). Στο θετικό σενάριο τα πλεονάσματα θα είναι υψηλότερα κατά 0,5% του ΑΕΠ. Στα 2 αρνητικά σενάρια θα είναι χαμηλότερα έως και κατά 0,5%.

Σε ειδικό κεφάλαιο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών γίνεται ανάλυση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτιμάται ότι η ασφαλιστική δαπάνη θα μειωθεί σημαντικά έως το 2070 (κατά 6,4% του ΑΕΠ), ενώ τα έσοδα θα μείνουν αμετάβλητα.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες επισημαίνεται ότι οι καθαρές οφειλές μπορούν να μειωθούν στα 681 εκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο του 2021 και να διατηρούνται σε αυτά τα ύψη τα επόμενα χρόνια.

Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει οφειλές αξίας 220 εκατομμυρίων να πληρωθούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Επίσης πρεπει εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αξίας 461 εκατομμυρίων ευρώ να εκκαθαρισθούν έως το τέλος του 2021.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Σήμερα

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Τραγωδία στην Κορινθία με δύο νεκρά παιδιά

Σήμερα

Η στιγμή που το αυτοκίνητο μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα σε βενζινάδικο και καρφώνεται στο σπίτι

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Σήμερα

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

Κήρυγμα του μητροπολίτη Κοζάνης για τους νεκρούς στην Ελβετία: «Όταν δεν επιλέγεις τον δρόμο της αρετής»

Σήμερα

Στο Χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης κ. Παύλος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όταν επιτέθηκε κατά όσων έχουν κατοικίδια

Αλλάζει και τη διατροφική πυραμίδα ο Τραμπ: Στην κορυφή η πρωτεΐνη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Σήμερα

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και η κυβέρνηση Τραμπ προτείνουν αλλαγές στη διατροφή των Αμερικανών για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών και την περαιτέρω μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης

Καιρός ‑ Μαρουσάκης: Έρχεται «πολική φωτοβολίδα»

Σήμερα

Διπλή χειμωνιάτικη εισβολή τα επόμενα 24ωρα, πότε θα δούμε χιόνια και στα βόρεια προάστια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.