E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κώστας Δαβουρλής: Ο «Πελέ της Ευρώπης» από την Πάτρα

Πριν από ακριβώς 29 χρόνια έφυγε πρόωρα από τη ζωή ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα

Κώστας Δαβουρλής: Ο «Πελέ της Ευρώπης» από την Πάτρα
@facebook.com/Axaioi3/
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πριν από ακριβώς 29 χρόνια έφυγε πρόωρα από τη ζωή ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει την Παναχαϊκή στον ποδοσφαιρικό χάρτη και που ο Ολυμπιακός έδωσε ένα υπέρογκο για την εποχή ποσό ώστε να τον κάνει δικό του. Ο Κώστας Δαβουρλής έμεινε μόνο τρία χρόνια στην ομάδα του λιμανιού. Κι αυτό γιατί δεν μπορούσε να αποχωριστεί την αγαπημένη του Πάτρα για πολύ.

Τον φώναζαν «Πελέ της Ευρώπης» και «Μαύρο Πρίγκιπα». Το μαγικό του αριστερό έκοβε και έραβε στο κέντρο, ενώ είχε συχνή επαφή με τα δίχτυα. Γεννήθηκε το 1948 στην Αγυιά Αχαΐας. Η οικογένειά του δεν είχε πολλά χρήματα και ο Δαβουρλής συνήθιζε να ξημεροβραδιάζεται στις αλάνες παίζοντας ποδόσφαιρο. Ο Σπύρος Βουλγαράκης τον εντόπισε και τον πήγε στον πανιώνιο Πατρών. Εκεί πήρε και το παρατσούκλι «Πελέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 16 του μεταπήδησε στην Παναχαϊκή. Στη μεγάλη του αγάπη, όπως αποδείχτηκε. Ο προπονητής της ομάδας δεν άργησε να του δώσει τα κλειδιά της. Το 1969, η Παναχαϊκή αντιμετώπιζε την ΑΕΚ για το κύπελλο Ελλάδας. Η ΑΕΚ είχε έμπειρους ποδοσφαιριστές, Η Παναχαϊκή της Β’ Εθνικής είχε ηγέτη τον 21χρονο Κώστα Δαβουρλή. Ο Δαβουρλής σε εκείνο το ματς έκανε χατ-τρικ κερδίζοντας μόνο του την ομάδα του «Δικεφάλου» και κάνοντας γνωστό το όνομα του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κλήση του στην Εθνική Ανδρών έγινε αμέσως. Έγινε ο πρώτος παίκτης που αγωνίστηκε με τα γαλανόλευκα που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη κατηγορία. Φυσικά, αυτό έγινε λίγο αργότερα. Κι όχι μόνο αυτό. Τη σεζόν 1972-73, οδήγησε την Παναχαϊκή στην 4η θέση του πρωταθλήματος και την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το 1974 έκλεισε 10 χρόνια με τη φανέλα της. Στα 26 του ο Ολυμπιακός έδωσε 10 εκατομμύρια δραχμές για να τον κάνει δικό του, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ μεταγραφών στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον Πειραιά έμεινε για μια τριετία. Ήταν η μοναδική περίοδος της ζωής του που αποχωρίστηκε την Πάτρα. Με τα ερυθρόλευκα σκόραρε 23 φορές σε 74 παιχνίδια και βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του νταμπλ το 1975. Μάλιστα, με δικό του γκολ στον τελικό του κυπέλλου, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 1-0 του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1977 ήθελε να φύγει για την Πάτρα. Του είχε λείψει η πόλη του, η γυναίκα του και η κόρη του. Έπαιξε για άλλα τρία χρόνια στην αγαπημένη του ομάδα σκοράροντας άλλα 25 γκολ, και μέχρι το 1987 που αποσύρθηκε έκανε 1-2 φορές το δρομολόγιο Παναχαϊκή - Παναιγιάλειος.

Το αριστερό του ευθύβολο σουτ είχε μείνει στην ιστορία. Ήταν επί χρόνια ο ρέκορντμαν στα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, μέχρι που εμφανίστηκε ο Κώστας Φρατζέσκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του εργάστηκε στην Παναχαϊκή από διάφορα πόστα. Το πρωί της 23 Μαΐου του 1992, πήγε να δει τους φίλους του στο καφενείο της Αγυιάς. Δεν αισθανόταν όμως πολύ καλά. Γύρισε σπίτι και «έφυγε» εντελώς ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 44 χρόνια του. Στη γειτονιά του ιδρύθηκε ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομά του, ενώ το ίδιο έγινε με τη Θύρα 3 του γηπέδου της Παναχαϊκής. Μέχρι σήμερα θεωρείται από τους πιο «ολοκληρωμένους» παίκτες που έπαιξε στα ελληνικά γήπεδα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Σήμερα

Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Σήμερα

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Σήμερα

«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Σήμερα

Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Σήμερα

Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Χτες

Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Χτες

Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προχτές

Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Προχτές

Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.