E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα

«Αγώνας δρόμου» για να μην αναβιώσει το φονικό κύμα του 2020

Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/9/2021 | 08:20

Στο επίπεδο 4, δηλαδή στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, βρίσκονται και επισήμως οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου στις εν λόγω περιοχές. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μαρτυρά ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών με την κυβέρνηση τέθηκε να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι, ειδικά στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αυτή των ειδικών του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί εδώ και αρκετές ημέρες για τη Βόρεια Ελλάδα με τον προβληματισμό να μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβριου και οι εορτασμοί για του Αγίου Δημητρίου, δύο περιστάσεις που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το κύμα του Νοεμβρίου του 2020 που σάρωσε και ταλαιπώρησε για αρκετές εβδομάδες την Βόρεια Ελλάδα.

«Κόκκινες» οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα

Η πίεση που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τους ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και η ταχύτητα στην κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid στα δημόσια νοσοκομεία καθόρισαν την εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, όπως και τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών να αποτελεί την κύρια αιτία για την έντασή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» όπως και η Χαλκιδική, είναι ανεμβολίαστο το 60% των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 117 ασθενείς. Σε απλές κλίνες covid-19 βρίσκονταν 558 ασθενείς με την πορεία προς τις ΜΕΘ για τουλάχιστον του 5% εξ αυτών να είναι δρομολογημένη με βάση τα στατιστικά των νοσηλειών κατά την επιδημία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται όπως είναι αναμενόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των ασθενών, καθώς οι διακομιδές από τα μικρότερα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ συχνές. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι και άλλοι τόσο στο ΑΧΕΠΑ. Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο βρίσκονται 15 ασθενείς διασωληνωμένοι και 25 στο Παπανικολάου. Επίσης, 7 ασθενείς είναι στον «Αγιο Δημήτριο».

Αλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών, και 8 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου. Μεγάλη κάλυψη έχουν και οι Μονάδες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε στις ΜΕΘ πέρυσι τον Νοέμβριο, καθώς δυνάμωνε το δεύτερο επιδημικό κύμα που «έπνιξε» τη Βόρεια Ελλάδα και εξαπλώθηκε απειλητικό σε όλη την επικράτεια, είναι αποκαλυπτική για το πως θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το νέο κύμα. Τότε οι διασωληνωμένοι ήταν στους 87 – 204 ήταν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Πλέον και με το επιδημικό κύμα να βρίσκεται στην αρχή του, οι διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυξημένοι κατά 35% σε σχέση με τον περσινό δύσκολο Νοέμβριο, αποτελώντας έναν κακό οιωνό για την πορεία της επιδημίας και την επίπτωσή της στις αντιοχές του ΕΣΥ για το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον πρόσκομμα για τη λειτουργία κλινών, απλών και ΜΕΘ covid, δημιουργεί το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού εκατοντάδες υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές.

Σε νέους και παιδιά το 29% των κρουσμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Οκτώβριο η κατάσταση ξέφυγε στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 29% των κρουσμάτων είναι παιδιά και νέοι έως 18 ετών, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 21% μέσα σε μία εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση επικρατεί στάση αναμονής, ενώ τη φετινή σχολική χρόνια τα τμήματα κλείνουν μόνο αν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Το επόμενο κρίσιμο «κρας τεστ» θα γίνει με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και το μεγάλο ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλιμος: Τρομακτική μαρτυρία για τον «δράκο» ‑ «Με άρπαξε, με φίλησε στο στόμα και με χούφτωσε»

Πριν 10 ώρες

Ο δράστης φέρεται να στήνει καρτέρι σε σκοτεινά ή απομονωμένα σημεία της περιοχής

Τραγωδία στο Κιλκίς: 47χρονος Αντισυνταγματάρχης κατέρρευσε στη Λέσχη Αξιωματικών

Πριν 10 ώρες

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Σιέρα Λεόνε: Η εφιαλτική σκιά της «μαύρης μαγείας» ‑ Το εμπόριο ανθρώπινων μελών και οι δολοφονίες

Πριν 10 ώρες

Πολλές οικογένειες υποφέρουν από δολοφονίες που φέρονται να συνδέονται με τελετουργίες μαγείας στη Σιέρα Λεόνε - Το BBC Africa Eye ερευνά αυτούς που κρύβονται πίσω από το εμπόριο ανθρώπινων μελών.

Μπακς ‑ Μπλέιζερς 103‑115: Τέσσερις σερί ήττες χωρίς Γιάννη

Πριν 10 ώρες

Οι Μπλέιζερς έφυγαν με τη νίκη με 115-103 από το Μιλγουόκι, υποχρεώνοντας τα ελάφια στην 4η σερί ήττα τους.

Νέα Πέραμος: «Δεν μου έδινε να πιώ και τον σκότωσα» ‑ Η άγνωστη απόπειρα αυτοκτονίας

Πριν 10 ώρες

Το τραγικό περιστατικό έγινε μπροστά στα μάτια του μεγαλύτερου αδελφού της οικογένειας

Λουτράκι: Σε διαθεσιμότητα η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή ότι τη θώπευσε – Τι λέει μετά το σάλο που προκάλεσε

Χτες

Νέες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα για τη συμπεριφορά της 55χρονης δασκάλας στο Λουτράκι - Διατάχθηκε ΕΔΕ εις βάρος της και μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνες απομακρύνθηκε από το σχολείο

Αδελφοκτονία στη Νέα Πέραμο: Ο δράστης «είχε κόψει την αναπνοή» στο θύμα

Χτες

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την οικογενειακή τραγωδία στον Λουτρόπυργο Νέας Περάμου

Προσωπικός Αριθμός: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης έκδοσης ‑ Τι να κάνετε εάν δεν τον έχετε λάβει

Χτες

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 9.311.529 πολίτες διαθέτουν πλέον προσωπικό αριθμό

Αυστραλία: Ακροδεξιά γερουσιαστής εμφανίστηκε με μπούρκα ζητώντας την απαγόρευσή της

Χτες

«Αν δεν θέλουν να φοράω μπούρκα, ας την απαγορεύσουν», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την ενδυμασία «καταπιεστική» και «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.