Γιατί η Ελλάδα είναι προβληματική, και η Ιαπωνία όχι με χρέος 240%;
Η γερμανική Handelsblatt θέτει το ερώτημα, αλλά δίνει και την απάντηση
Δημοσίευση 13/7/2013 | 00:00
Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην απορία που έχουν αρκετοί, γιατί δηλαδή η Ελλάδα με χρέος κατά πολύ μικρότερο της Ιαπωνίας έχει αποκλειστεί από τις αγορές, ενώ η χώρα της Ασίας δανείζεται, και μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Γράφει η Handelsblatt: «Το νησιωτικό έθνος της Ιαπωνίας έχει δημόσιο χρέος πάνω από 240% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και είναι κάτοχος του ρεκόρ μεταξύ των βιομηχανικών χωρών. Στην Ελλάδα, το χρέος είναι 158%. Παρόλα αυτά, η Ιαπωνία είναι σε θέση να δανειστεί από τις κεφαλαιαγορές χωρίς προβλήματα. Η απόδοση των δεκαετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων είναι λιγότερο από το 1%. Η Ελλάδα, ωστόσο, εξαρτάται από τα δάνεια έκτακτης ανάγκης των εταίρων της Ευρωζώνης.
Ο λόγος γι' αυτήν τη διαφορά: η Ιαπωνία έχει μια εντελώς διαφορετική δομή του χρέους από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δανείζεται από τους ίδιους τους πολίτες της. Μόνο περίπου 5% των κατόχων ομολόγων είναι αλλοδαποί και αυτό δίνει μια ευελιξία στη χώρα για το χειρισμό του χρέους».