Σε ποια τρόφιμα ποντάρουν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια
Επενδύσεις σε δύο αγαπημένα τρόφιμα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι εταιρείες διαχείρισης μεγάλων κεφαλαίων κάνουν στροφή σε αντισυμβατικές επενδύσεις, με ρίσκο επειδή βλέπουν ότι τα επιτόκια στα ομόλογα παραμένουν στάσιμα και χαμηλά για μεγάλο παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Στο ράλι των επενδύσεων λοιπόν μπαίνουν δύο αγαπημένα τρόφιμα, το ζαμπόν και η παρμεζάνα. Μαζί με το κρασί οι επενδυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση και η τιμή τους θα αυξηθεί και μπορέσουν να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Τα δύο χρόνια που κράτησε η πανδημία οι επενδύσεις παρέμειναν χαμηλές με αποτέλεσμα μεγάλα γραφεία που διαχειρίζονται κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων να ψάχνουν λύσεις για άμεσα κέρδη.
Οι επενδυτές έψαξαν και βρήκαν παραγωγούς που οι τράπεζες του αρνήθηκαν δάνειο και επένδυσαν στις εταιρείες, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ζαμπόν και παρμεζάνας. Κυρίως οι επενδύσεις έγιναν σε μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας.
Η Amundi με έδρα το Παρίσι ποντάρει ότι ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων προιόντων θα ξεπεράσει τα 6 δις και έτσι ρισκάρει ώστε να μπορέσει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.
Το ίδιο συμβαίνει και με οινοπαραγωγούς στην Ισπανία και την Γαλλία. Από το 2012 που οι τράπεζες έκλεισαν την κάνουλα του δανεισμού, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ριξεί κεφάλαια δισεκατομμυρίων στην αγορά ώστε να ενισχυθούν. Και δεν βγήκε χαμένη αφού τη περίδο των lockdown η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα.