E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πως και γιατί η Pepsi είχε για λίγο τον 6ο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο

Μια από τις πιο παράξενες συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ

Πως και γιατί η Pepsi είχε για λίγο τον 6ο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο
@newbernsj.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Όλοι έχουν το αγαπημένο τους αναψυκτικό. Μπορεί κάποιοι να απεχθάνονται ένα, αλλά μάλλον θα λατρεύουν ένα άλλο. Αλλά τι θα έδιναν ως αντάλλαγμα γι’ αυτό; Θα έφταναν στο σημείο να ανταλλάξουν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ικανό να θωρακίσει μια χώρα;

Το 1959, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Dwight Eizenhower. Ο πρώην στρατηγός και ήρωας των Παγκόσμιων Πολέμων ήθελε η αμερικάνικη κουλτούρα να εισχωρήσει στη Σοβιετική Ένωση για να δείξει στον λαό τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να κάνει επίδειξη της ιδεολογίας της, η αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε τη «Εθνική Αμερικανική Έκθεση» στη Μόσχα και έστειλε τον τότε αντιπρόεδρο Nixon να παραστεί στα εγκαίνια. Αλλά όλα από εκεί και πέρα πήγαν αρκετά άσχημα.

Ο Nixon και ο σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev, άρχισαν να καβγαδίζουν για το θέμα του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Η συζήτησή τους «άναψε» τόσο πολύ, που ο αντιπρόεδρος της Pepsi τους διέκοψε και πρόσφερε στον σοβιετικό ηγέτη ένα ποτήρι από αναψυκτικό της εταιρείας. Και εκείνος το ήπιε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@time.com

Μερικά χρόνια μετά, αρκετοί στη Σοβιετική Ένωση ήθελαν να κλείσουν μια συμφωνία, για να φέρουν τα προϊόντα της Pepsi στη χώρα. Ωστόσο, υπήρχε ένα θέμα με το πως θα πλήρωναν, αφού τα χρήματά τους δεν περνούσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Αποφάσισε λοιπόν να αγοράσει τα προϊόντα της Pepsi, χρησιμοποιώντας βότκα!

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αρχική συμφωνία, Pepsi αντί για βότκα ήταν έτοιμη να λήξει και η βότκα δεν θα έφτανε να καλύψει το κόστος. Έτσι οι Ρώσοι αποφάσισαν να κάνουν κάτι άλλο. Λογικό γι’ αυτούς, παράλογο για όλους τους άλλους. Έδωσαν ως αντάλλαγμα στην Pepsi 17 υποβρύχια και άλλα πλοία για πολλά αναψυκτικά. Εκτός από τα 17 υποβρύχια, η συμφωνία εμπεριείχε ένα καταδρομικό, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αξία των προϊόντων της Pepsi που ανταλλάχθηκε έφτανε τα 3 δις. Δολάρια. Μάλλον, οι Ρώσοι τη λάτρευαν. Μετά από αυτή την ανταλλαγή, η Pepsi μετατράπηκε για λίγο στον 6ο πιο δυνατό στρατό παγκοσμίως!

Αργότερα, πούλησαν τον στόλο σε μια σουηδική εταιρεία για ανακύκλωση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα εντυπωσιακά αγάλματα που ... εμφανίζονται μόνο δυο ώρες την ημέρα!

Πριν 4 ώρες

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση που εμφανίζεται μόνο όσο η παλίρροια το επιτρέπει – και μας δείχνει το μέλλον που χτίζουμε.

Η γενιά που δεν λέει να αφήσει το τιμόνι: Γιατί οι Boomers εμποδίζουν την αλλαγή

Πριν 4 ώρες

Boomers vs Millennials: Η μεγάλη σύγκρουση για εξουσία, σπίτια και δουλειές

Ο Έλληνας που εφηύρε το παγωτό μηχανής

Πριν 4 ώρες

Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση Καρβέλα

Γιατί ο χρυσός είναι πιο ακριβός από ποτέ

Πριν 4 ώρες

Τι συμβαίνει στην Αφρική όσο οι επενδυτές πλουτίζουν

Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Χτες

Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες

Πόλεμος καφετεριών: Το καφέ των 2,5 ευρώ που έχει τρελάνει το Βερολίνο

Χτες

Το φαινόμενο που προκαλεί χάος στη Γερμανία

NASA: Γιατί η Σελήνη… συρρικνώνεται

Χτες

Σεισμοί, ρήγματα και μια απρόσμενη συρρίκνωση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.