E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένας χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα βρεθεί ποτέ

Ένα σύνολο μιας άλλης χαμένης ιστορίας

Ένας χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα βρεθεί ποτέ
@shanti via Twenty20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μια ταινία γυρίζεται πάντα για κάποιον λόγο. Συνήθως για να περιγράψει μια κατάσταση, σε μια συγκεκριμένη εποχή, μέσα από τα μάτια ενός ή περισσότερων ανθρώπων. Αλλά και μετά από αυτή την εποχή, είναι χρήσιμη, για τους ίδιους λόγους. Αν χαθεί, πάει να πει πως μια καλλιτεχνική δημιουργία με όραμα, κόπο και αγάπη, δεν θα ολοκληρώσει τον σκοπό της.

Οι ταινίες μπορεί να έχουν χαθεί για αρκετούς λόγους. Πριν το 1950, τα περισσότερα φιλμ ήταν φτιαγμένα από νιτροκυτταρίνη, κάτι που τα έκανε αυτομάτως πολύ εύφλεκτα. Υπήρξαν αρκετές πυρκαγιές στο παρελθόν. Όπως εκείνη στην Universal Pictures το 1924, στο Fox το 1937 και στο MGM το 1965.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά ασπρόμαυρα φιλμ θεωρήθηκαν άχρηστα και αποτεφρώνονταν για να κερδηθεί η αξία του ασημιού στα εμουλσιόν τους. Κάποιες φορές, τα στούντιο πολλές φορές ξαναγύριζαν τις ταινίες και κατέστρεφαν τις παλιές. Επίσης, οι βωβές ταινίες δεν είχαν εμπορική αξία, όπως έκριναν τα στούντιο τότε, και πετάγονταν στα σκουπίδια για να γλιτώσουν χώρο.

Το Film Foundation του Martin Scorsese αναφέρει πως οι μισές αμερικανικές ταινίες πριν από το 1950 και πάνω από το 90% των ταινιών που γυρίστηκαν πριν το 1929, έχουν χαθεί για πάντα. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό θησαυρό που δεν θα βρούμε ποτέ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Deutsche Kinemathek, που λέει ότι το 80 με 90% των βωβών ταινιών έχουν χαθεί. Μια μελέτη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου αναφέρει πως το 75% των βωβών έχει χαθεί, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακριβές ποσοστό αφού δεν είναι δυνατό να μετρηθούν πόσες ταινίες έχουν χαθεί.

Ανάμεσα τους είναι και κάποιες ταινίες από σημαντικούς σκηνοθέτες και μοναδικής καλλιτεχνικής σημασίας. Το «Mountain Eagle» ήταν η δεύτερη ταινία του Alfred Hitchcock 1926, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το British Film Institute η πιο περιζήτητη χαμένη ταινία. Αλλά και το «London After Midnight» είναι μια βωβή ταινία μυστηρίου με βαμπίρ, που θεωρείται από τους συλλέκτες ως το «ιερό δισκοπότηρο» των χαμένων ταινιών. Και δεν ήταν φυσικά οι μόνες. Ίσως, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, μπορεί να βρεθεί πλέον, αν και σίγουρα πρόκειται για έναν ανεκτίμητο χαμένο θησαυρό που πολλοί θα ήθελαν να δουν.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.