E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός ακόμη και τους υπουργούς του

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής απόφασης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/12/2021 | 08:16

Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός ακόμη και τους υπουργούς του, όταν στην εισαγωγή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση να «ξόρκιζε» την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όμως η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία έρχεται σε μια στιγμή που το Σύστημα Υγείας είναι στα «κόκκινα», με αυξημένο αριθμό θανάτων, ώθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πιο… επιθετική στρατηγική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κ. Μητσοτάκης: «Η απόφαση με βασάνισε…»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προηγούμενα 24ωρα συζήτησε τις σκέψεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο αλλά και τον υπουργό Επικρατείας και καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Γεραπετρίτη, για να λάβει τις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

“Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές” τόνισε ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του.

Τι «ζύγισε» ο πρωθυπουργός πριν από την λήψη της απόφασης

Εκτός από το νομικό μέρος του θέματος, υπάρχει και το πολιτικό. Και η απόφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη με πλήρη γνώση ότι θα υπάρξει και πολιτικό κόστος, ιδιαίτερα με φόντο το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα βεβαιώνει μηνιαίως η ΑΑΔΕ σε όποιον πολίτη άνω των 60 ετών που από τις 16 Ιανουαρίου και μετά δεν θα έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ή δεν θα έχει κλείσει ραντεβού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν υπάρξουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν, το εμβόλιο θα πάει στην πόρτα τους. Είναι καθαρό αυτό. Έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα με κινητά συνεργεία» ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (εκπομπή Live News/Mega), απαντώντας στην κριτική για την επιβολή προστίμου σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ή με προβλήματα υγείας και κινητικότητας.

Επιπλέον στο Μέγαρο Μαξίμου “ζύγισαν” και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης,

«Οι πολιτικές δυνάμεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η “προαιρετική υποχρεωτικότητα”» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα κόμματα δεν μπορούν εύκολα να πουν «όχι» όταν τα μέτρα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς έτσι θα λάβουν την ευθύνη να στείλουν λάθος μήνυμα στους πολίτες σε σχέση με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, σε μία στιγμή που ο “εφιάλτης” της πανδημίας απλώνεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη και αλλού…

«Όπλο» στα χέρια του Πρωθυπουργού και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν τους πολίτες στην πλειοψηφία τους να τάσσονται υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. (Στο 66% το ποσοστό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ).

Επιπλέον στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών, θα έβαζε σε μεγαλύτερη δοκιμασία το ΕΣΥ, ενώ θα προκαλούσε και φθορά στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6.000 νέα ραντεβού μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Η προσδοκία είναι με την επιβολή της υποχρεωτικότητας να «τρέξει» ο εμβολιασμός στους 520.000 «υπόχρεους» αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από όλους.
Και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό 6.000 πολίτες άνω των 60 ετών (σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες).

«Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται» τόνισε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας την απόφαση του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία χωρών με ανάλογο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στις οποίες ο εμβολιασμός των 60ρηδων πλησιάζει σχεδόν το 100%, έχουν κατά πολύ λιγότερους ημερήσιους θανάτους και διασωληνώσεις. Στην Ελλάδα το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών είναι λίγο παραπάνω από το 80%.

Ρεβεγιόν με self test

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και νέο σχεδιασμό για την ιχνηλάτηση του επικίνδυνου ιού.
Του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν μας θα προηγηθεί self test. Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα παίρνουν ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα και να είναι όσο πιο ασφαλές το γιορτινό τραπέζι.

Το ίδιο θα γίνει και μετά την Πρωτοχρονιά, ώστε να υπάρξει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας και επιπλέον να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εκπαίδευση μαθητές και φοιτητές.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Σήμερα

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

Σήμερα

Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Σήμερα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Σήμερα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Σήμερα

Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Σήμερα

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

Σήμερα

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.