E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το βραβείο Νόμπελ παραδίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1963

Σαν σήμερα: Το βραβείο Νόμπελ παραδίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα
@ethnos.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές στην ιστορία της Ελλάδας. Τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη, και το πραγματικό του όνομα να ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Ξεκίνησε το σχολείο στη Σμύρνη το 1906 και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα 12 χρόνια αργότερα. Φοίτησε στη Σορβόννη, σπουδάζοντας νομικά (ο πατέρας του ήταν δικηγόρος), από την οποία πήρε διδακτορικό το 1924. Εκεί θα έρθει σε πρώτη επαφή με την ποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1926 διορίστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα ως διπλωμάτης, που το 1957 έφτασε στο απόγειό της, όταν και διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή, εκδόθηκε το 1931, με τίτλο «Στροφή», με πολλούς να λένε ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή εγκαινίασε την καινούργια εποχή της ελληνικής ποίησης. Η καθιέρωση του ως ποιητής έγινε 4 χρόνια αργότερα, με τη συλλογή «Μυθιστόρημα».

Ο Σεφέρης, δεν έγραψε μόνο ποιήματα αλλά και δοκίμια. Από τη δεκαετία του ’50, η ποίηση του μεταφράστηκε και εκτιμήθηκε και εκτός Ελλάδας. Συνεπεία αυτού, ήταν η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που προτάθηκε για το βραβείο. Ήταν υποψήφιος το 1955 και το 1961. Δυο χρόνια αργότερα, οι φήμες ότι θα ήταν ο νικητής έδιναν και έπαιρναν. Επιβεβαιώθηκαν στις 24 Οκτωβρίου, όταν το τηλεγράφημα με το όνομά του ως νικητής, έφτασε στην Αθήνα. Στις 10 Δεκεμβρίου σε μια εντυπωσιακή τελετή, το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα απενεμήθη στον Γιώργο Σεφέρη από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.

Στις αρχές Αυγούστου του 1971, εισήλθε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εγχειρίστηκε στον δωδεκαδάκτυλο. Τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου, έχασε τη ζωή του από μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στην κηδεία του, που έλαβε αντιδικτατορικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό, όπως είναι πιο γνωστό).

Ο Σεφέρης είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ελλάδας. Η συνεισφορά του στα γράμματα και ειδικότερα στην ποίηση θεωρείται τεράστια, με πολλούς μεταγενέστερους ποιητές να ακολουθούν το ύφος του.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλάβρυτα: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 60χρονου που έπεσε σε γκρεμό

Πριν 10 ώρες

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της Τρίτης, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βοήθησαν τις δυνάμεις διάσωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας

Αγία Παρασκευή: Γυναίκα πεζή έχασε τη ζωή της από παράσυρση αυτοκινήτου

Πριν 10 ώρες

Η αρμόδια Τροχαία ανέλαβε την προανάκριση για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος

Έξαλλη η Πατουλίδου: «Έφτυσα αίμα για αυτά τα μηχανήματα»

Πριν 10 ώρες

Βανδάλισαν το Seatrac στους Νέους Επιβάτες – «Μεγαλώνουμε παιδιά με νεκρωμένα σπλάχνα»

Βίντεο: Κινηματογραφική καταδίωξη από τα Μέγαρα κατέληξε σε σύγκρουση με σχολικό λεωφορείο

Πριν 10 ώρες

Καταδίωξη στο Κερατσίνι κατέληξε σε τροχαίο ατύχημα το απόγευμα της Δευτέρας, όταν μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο. Το

Έγινε το «μπαμ»: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο trade στους Μαϊάμι Χιτ!

Πριν 10 ώρες

Μετά από 13 χρόνια στο Μιλγουόκι, ο «Greek Freak» έγινε ανταλλαγή στο Μαϊάμι

Ιράν: «Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα επανέλθουν στην προπολεμική κατάσταση»

Πριν 10 ώρες

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε ότι το Ιράν θα αναλάβει τον έλεγχο της κρίσιμης θαλάσσιας οδού, αποκλείοντας επιστροφή στο προπολεμικό καθεστώς.

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του 7 μηνών βρέφους που νοσηλεύεται με κάταγμα στο Καραμανδάνειο

Πριν 10 ώρες

Η ιατροδικαστής δεν εντόπισε ίχνη παλαιάς κακοποίησης, ενώ δεν αποκλείει το κάταγμα στον μηρό να προκλήθηκε από πτώση

Χιλιάδες ιδιοκτήτες στο μικροσκόπιο: Οι μεταβιβάσεις που θα ελέγξει η ΑΑΔΕ μέσα στο 2026

Πριν 10 ώρες

Με χαμηλότερες ταχύτητες κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων τον Απρίλιο

Αργεντινή – Αυστρία 2‑0: Πρόκριση και ρεκόρ για τον Μέσι!

Χτες

Διπλό ρεκόρ Μέσι στο ημίχρονο – Η Αργεντινή πέρασε στην επόμενη φάση

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ, τρεις νεκροί ανάμεσά τους ο ύποπτος

Χτες

Η επαρχία του Κεμπέκ εξέδωσε συναγερμό για κατ` οίκον περιορισμό έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών

Πέθανε στα 94 του ο Κλάιβ Ντέιβις, ο άνθρωπος πίσω από τις καριέρες θρύλων της μουσικής

Χτες

Ο Κλάιβ Ντέιβις ξεκίνησε ή αναβίωσε τις καριέρες σούπερ σταρ όπως η Τζάνις Τζόπλιν, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Κάρλος Σαντάνα και η Αλίσια Κιζ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.