E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν με rapid test και σε εμβολιασμένους

Πιθανά και αύριο ανακοινώσεις

Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν με rapid test και σε εμβολιασμένους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/12/2021 | 20:22

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς να λάβουν μέτρα ενόψει Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Ίσως και αύριο, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικό rapid test εμβολιασμένων για είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Μέχρι στιγμής με βάση τα όσα γνωρίζουμε, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η «Όμικρον» παρουσιάζει «αυξημένη μεταδοτικότητα» και διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες» ενώ «στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, σημείωσε ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος». Όπως υπογράμμισε, «κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα».

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, έναντι 64% για τη Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού. Η τρίτη δόση δίνει αμυδρή, αλλά υπαρκτή ελπίδα, ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση χτίζει άμυνες και τα σχετικά μέτρα αναμένονται να ανακοινωθούν ίσως και αύριο, Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε ότι στις σκέψεις τις κυβέρνησης είναι και ρεβεγιόν με τεστ και για εμβολιασμένους - με κόστος δικό τους - σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Οπως είπε, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν: «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».

Και προσέθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο "στεγανοποιημένος" ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχει δίκιο ο εμβολιασμένος, αλλά είναι ένα μέτρο προσωρινό»

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους, που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι' αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε και ότι και ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».

Επισημαίνοντας ότι κατανοεί πως κάθε εμβολιασμένος μπορεί να λέει, πράγματι, ότι έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί, προσέθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής, και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν, αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων».

Ως προς τη γενικότερη εκτίμηση, ανέφερε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν και ότι δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η Όμικρον:

«Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα προκύψουν».

Οικονόμου: Oι εμβολιασμένοι θα πληρώνουν το τεστ -Πώς μπορεί να γίνει αυτό

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown και γενικά δεν πρόκειται να επιβληθούν κάθετα μέτρα περιορισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξημένο τέστινγκ.

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι σε περίπτωση που επιβληθεί τέτοιο μέτρο, δηλαδή για συγκεκριμένες ημέρες να ζητείται απαραίτητα rapid test και από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, το κόστος θα επιβαρύνει αυτόν που θα κάνει το τεστ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.