E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σωματείο Διεμφυλικών: Ικανοποίηση για την άρση του παράλογου περιορισμού στην αιμοδοσία

Σωματείο Διεμφυλικών: Ικανοποίηση για την άρση του παράλογου περιορισμού στην αιμοδοσία

Αφαιρέθηκε από τα σχετικά έντυπα ως κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία για «όποιον είχε έστω μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977»

Δημοσίευση 12/1/2022 | 20:42

Την ικανοποίησή του για την άρση του έως τώρα «παράλογου και ντροπιαστικού υπάρχοντος περιορισμού στην αιμοδοσία για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα» εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Αιτία, η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη» από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα τη Δευτέρα (10/1).

Βάσει της απόφασης αυτής (ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Γ.Π. οικ. 900/2022), η οποία λαμβάνει υπόψιν, όπως αναφέρεται, «την ανάγκη αποσύνδεσης των κριτηρίων αποκλεισμού από την αιμοδοσία από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψηφίων αιμοδοτών», αφαιρέθηκε «από τα σχετικά έντυπα ως κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία για “όποιον είχε έστω μία ομοφυλοφιλική επαφή από το 1977″», ένας περιορισμός που «αποτελούσε τον ορισμό της διάκρισης και του στιγματισμού για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα, ντροπιαστικό για τη χώρα μας που ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης» σύμφωνα με το σωματείο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των LGBTI προσώπων σημειώνει πως «παρ’ ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα θετική», είχε προτείνει τον βέλτιστο τρόπο για την άρση του παραπάνω περιορισμού, «αυτόν της νομοθέτησης διάταξης –στο πλαίσιο μίας ευρύτερης νομοθετικής παρέμβασης σε θέματα υγείας για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου–, με το εξής περιεχόμενο:

“Κάθε πρόσωπο μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα στη δωρεά αίματος, αιμοπεταλίων ή άλλων παραγώγων αίματος χωρίς διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας, χαρακτηριστικών φύλου ή νομιζομένων χαρακτηριστικών“».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το ΣΥΔ, είχε καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2018, σε συνάντηση εκπροσώπων του με τον τότε Υπουργό Υγείας, αναλυτικές προτάσεις οι οποίες σχηματοποιούνταν πέραν σχετικού υπομνήματος και με κατάθεση προσχεδίου νόμου που είχε συντάξει η αίμνηστη Πρόεδρός μας Μαρίνα Γαλανού, με ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας με στόχο την ίση μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. H συνάντηση αυτή είχε οδηγήσει σε σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΥΔ, η οποία κατέληξε μάλιστα σε Πόρισμα το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου έκτοτε».

Για την άρση κάθε διάκρισης στην Υγεία

Ακολούθως, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει «την ικανοποίησή του για την αναμφίβολα θετική εξέλιξη της άρσης του παράλογου περιορισμού για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα στην αιμοδοσία», και διαβεβαιώνει πως «θα εντείνει στο μέλλον τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης και της άρσης κάθε διάκρισης σε όλα τα πεδία και ιδιαίτερα σε αυτό της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ώστε:

α) Να συμπεριλαμβάνεται ρητά στη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η έκφραση, η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου στον χώρο τις πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, την κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης,

β) Να τροποποιηθούν καταλλήλως τα ιατρικά πρωτόκολλα που αφορούν εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, περίθαλψη και γενικότερα τις υπηρεσίες υγείας, όταν έχουν «έμφυλο χαρακτήρια» σε συνάφεια με τον ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου), αλλά και ανεξαρτήτως εάν ένα πρόσωπο έχει μεταβάλει τα έγγραφά του ώστε να γίνονται με σεβασμό αφενός μεν σε σχέση με την έκφραση, ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου, αφετέρου με τα προσωπικά δεδομένα τους,

γ) Να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα υγείας όταν αυτή σχετίζεται με τον επαναπροσδιορισμό φύλου και να καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο του προσώπου.

δ) Να διασφαλίζεται πλήρως –με έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης– ότι ενδεχόμενη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 δε θα επηρεάζει την πρόσβαση του προσώπου σε καλυπτόμενες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με το φύλο και τα χαρακτηριστικά του φύλου,

ε) Να συμμορφωθεί η χώρα μας με τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ασθενειών (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει αφαιρέσει από τις ψυχικές διαταραχές την έως τότε ονομαζόμενη “διαταραχή ταυτότητας φύλου”, καθώς επίσης να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές αυτές από σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που υπήρξαν αφορμή για τον αποκλεισμό τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων από τον χώρο της εργασίας.

στ) Να νομοθετηθεί η απαγόρευση κάθε είδους “θεραπείας” ή παρέμβασης που σκοπό έχει τη μεταστροφή, μεταβολή ή επανακαθορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, της έκφρασης ή της ταυτότητας φύλου ενός προσώπου,

ζ) Να νομοθετηθεί, ακόμη, για τα ίντερσεξ πρόσωπα, η απαγόρευση κάθε ιατρικής θεραπείας, χειρουργικής επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού που παρεμβαίνουν μερικώς ή ολικώς στα χαρακτηριστικά του φύλου και αποσκοπούν στην μεταβολή των χαρακτηριστικών φύλου ενός ανήλικου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των γονάδων, των γεννητικών οργάνων και των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων, αλλά και της ορμονοληψίας, παρά μόνο μετά από συναίνεση του ανήλικου προσώπου. Πλήρης πρόσβαση των ίντερσεξ προσώπων σε υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με σεβασμό στα χαρακτηριστικά φύλου τους, καθώς και στον ιατρικό τους φάκελο παράλληλα με την προστασία και το απαραβίαστο των προσωπικών τους δεδομένων από τρίτα πρόσωπα,

η) Τροποποίηση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005) με ρητή πρόσθεση της έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στον Βόλο: Πέθανε 14χρονη που νοσηλευόταν 5 μήνες στη ΜΕΘ

Πριν 7 ώρες

Είχε υποστεί ηλεκτροπληξία κι έπεσε στη μπανιέρα

Κυψέλη: Έτσι απέδρασε η 22χρονη από τη φυλακή που την είχαν ο πατέρας και ο αδελφός της

Πριν 7 ώρες

Την χτύπησαν για να την αναγκάσουν να μπει στο αυτοκίνητο και να τη μεταφέρουν στο υπόγειο στην Καισαριανή

Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Πατέρας προσπάθησε να πνίξει το παιδί του

Πριν 7 ώρες

Βίντεο ντοκουμέντο με περαστικούς να σώζουν το μωρό

Επίσημο: Aπό 27 Ιουλίου τέλος η αστυνομική ταυτότητα όπως την ξέραμε

Πριν 7 ώρες

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δημοσιογράφος ‑ Digital content creator

Πριν 7 ώρες

To E-Radio, το E-Daily και το Pink.gr σε περιμένουν να γίνεις μέλος της πιο δυναμικής ομάδας

«Παρέδωσα στον Πούτιν μήνυμα από τον Ζελένσκι» λέει από τη Μόσχα ο πρόεδρος της Ινδονησίας

Χτες

Το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φαίνεται ότι επιδιώκει ο πρόεδρος της Ινδονησίας

Γερμανία: Αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου

Χτες

«Μία καλή ημέρα για τις πολιτικές ελευθερίες»

ΣτΕ: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Χτες

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτρης Σκαλτσούνης, τελευταία ημέρα παραμονής του στο δικαστικό σώμα

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος ‑ Έπαθε ανακοπή ενώ κολυμπούσε στη Σύρο

Χτες

Ο γνωστός δημοσκόπος έφυγε στα 75 του χρόνια

Κορωνοϊός: 15.498 νέα κρούσματα σήμερα

Χτες

13 νέοι θάνατοι - 97 οι διασωληνωμένοι - 2.984 επαναλοιμώξεις

>
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.