E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αξεπέραστος Ντέμης Ρούσσος

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αξεπέραστος Ντέμης Ρούσσος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ένας από τους λίγους Έλληνες τραγουδιστές που απόκτησαν παγκόσμια φήμη και οι πωλήσεις δίσκων του έφτασαν τα 60 εκατομμύρια! Ο «βελούδινος» Ντέμης Ρούσσος, πέθανε σαν σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου του 2015.

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1946, ως Αρτέμιος – Βεντούρης Ρούσσος, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του αν και το επάγγελμά του ήταν μηχανικός, έπαιζε και κλασσική κιθάρα, πολλές φορές επαγγελματικά. Σπούδασε μουσική από μικρή ηλικία και εντάχθηκε στην εκκλησιαστική χορωδία. Όταν έγινε 10 ετών, ξέσπασε η κρίση του Σουέζ και η οικογένειά του αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Ο Ντέμης Ρούσσος εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα ρο 1963, τους «The Idols». Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα μεγάλο συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου. Συμμετείχε για λίγο στο σχήμα «We Five», και ύστερα μαζί με τον Παπαθανασίου (πλήκτρα), τον Αργύρη Κουλούρη (κιθάρα) και τον Λουκά Σιδερά (ντραμς) σχημάτισαν το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα «Aphrodite’s Child», ένα progressive rock συγκρότημα που έκανε πάταγο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70 και απογείωσε τις καριέρες του Ντέμη Ρούσσου και το Βαγγέλη Παπαθανασίου («Vangelis»).

Με έδρα το Παρίσι, έφτιαξαν το συγκρότημα το 1967 και κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους. Ο πρώτος λεγόταν «The End of the World». Το τραγούδι «Rain and Tears» ξεχώρισε και έγινε επιτυχία σε αρκετές χώρες. Ο δεύτερος δίσκος έρχεται έναν χρόνο αργότερα, με τίτλο «It’s Five o’ Clock» με το ομώνυμο τραγούδι να ξεχωρίζει.

Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε το 1972, με τον τρίτο και τελευταίο δίσκο των «Aphrodite’s Child», με τίτλο «666». Ο δίσκος είχε ενιαία θεματολογία, ήταν δηλαδή αυτό που λέμε concept άλμπουμ και εμπνεύστηκε από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους και εκτός του ότι θεωρείται ένα από τα πρώτα concept album, θεωρείται και σταθμός στην ιστορία της rock μουσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκρότημα διαλύθηκε. Ο Ντέμης Ρούσσος, με προίκα την φωνή του τενόρου που διέθετε αλλά και την εκκεντρική του αμφίεση, έκανε μια σπουδαία σόλο καριέρα. Η δεκαετία του ’70 ήταν δική του. Τραγούδησε διάφορά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες όπως τα «Forever And Ever», «My Friend the Wind», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere», «My Reason» και πολλά άλλα. Πλεονέκτημά του ήταν ότι τα τραγουδούσε σε διάφορες γλώσσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1978 αποφάσισε να αποσυρθεί. Αποσύρθηκε στο Malibu αλλά κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα. Από την Αθήνα μπήκε στην πτήση της TWA στις 14 Ιουνίου του 1985, κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Λιβανέζοι αεροπειρατές της «Χεζμπολάχ» και της «Τζιχάντ» κράτησαν όμηρους τους επιβάτες. Μόλις όμως τον αναγνώρισαν, γιόρτασαν τα γενέθλιά του την επόμενη μέρα και τον άφησαν ελεύθερο πέντε μέρες αργότερα. Μετά από αυτήν εμπειρία αποφάσισε να επιστρέψει στο τραγούδι, τον μόνο τρόπο που ήξερε για να βοηθήσει τον κόσμο και να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών φυλών.

Παντρεύτηκε τρεις φορές και έκανε δυο παιδιά. Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Μετά τη βράβευση δήλωσε: «Αυτό το μετάλλιο αντιπροσωπεύει την πρώτη χώρα μου, την Ελλάδα και τη δεύτερη, τη Γαλλία. Ευχαριστώ και τις δυο χώρες στις οποίες ανήκω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέθανε ύστερα από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο υγεία, στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Δεν είχε ακόμα συμπληρώσει τα 69 του χρόνια. Η βελούδινη και στεντόρεια φωνή του θα μας συνοδεύει για πάντα όταν ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Πριν 2 ώρες

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Συνελήφθη ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Χτες

Τα χαλάσματα του κτιρίου καταπλάκωσαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό

Η ομιλία Μητσοτάκη στη διάσκεψη «Our Ocean Conference»

Χτες

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Εργάτες σώζονται τελευταία στιγμή από τη φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Πολιτιστική καταστροφή στη Δανία από την πυρκαγιά στο εμβληματικό κτίριο

Βρετανία: Πήραν «κατά λάθος» διαζύγιο ‑ Το τραγικό λάθος των δικηγόρων

Χτες

Το διαζύγιο για το ζευγάρι στη Βρετανία που μετρούσε 21 χρόνια κοινής ζωής, οριστικοποιήθηκε 21 λεπτά αφού πραγματοποίησαν την αίτηση

Η EasyJet αναστέλλει τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως τα τέλη Οκτωβρίου

Χτες

Νεότερη ενημέρωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, για τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στον απόηχο της ανάφλεξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Αποκαΐδια έγιναν 400 χρόνια ιστορίας στην Κοπεγχάγη – Συγκλονιστικές εικόνες

Χτες

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί

Βραζιλία: Εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 πτώματa σε προχωρημένη σήψη σε πλοίο

Χτες

Οι vεκροί εκτιμάται ότι δεν είναι υπήκοοι Βραζιλίας αλλά πιθανά από την Καραΐβική

Πασαλιμάνι: Θρήvος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκoτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο ‑ Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας

Χτες

Υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής - Το φορτηγό στο οποίο βρισκόταν καταπλακώθηκε από μπάζα

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.