E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αξεπέραστος Ντέμης Ρούσσος

Στις 25 Ιανουαρίου του 2015

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αξεπέραστος Ντέμης Ρούσσος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ένας από τους λίγους Έλληνες τραγουδιστές που απόκτησαν παγκόσμια φήμη και οι πωλήσεις δίσκων του έφτασαν τα 60 εκατομμύρια! Ο «βελούδινος» Ντέμης Ρούσσος, πέθανε σαν σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου του 2015.

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1946, ως Αρτέμιος – Βεντούρης Ρούσσος, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του αν και το επάγγελμά του ήταν μηχανικός, έπαιζε και κλασσική κιθάρα, πολλές φορές επαγγελματικά. Σπούδασε μουσική από μικρή ηλικία και εντάχθηκε στην εκκλησιαστική χορωδία. Όταν έγινε 10 ετών, ξέσπασε η κρίση του Σουέζ και η οικογένειά του αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Ο Ντέμης Ρούσσος εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα ρο 1963, τους «The Idols». Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα μεγάλο συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου. Συμμετείχε για λίγο στο σχήμα «We Five», και ύστερα μαζί με τον Παπαθανασίου (πλήκτρα), τον Αργύρη Κουλούρη (κιθάρα) και τον Λουκά Σιδερά (ντραμς) σχημάτισαν το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα «Aphrodite’s Child», ένα progressive rock συγκρότημα που έκανε πάταγο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70 και απογείωσε τις καριέρες του Ντέμη Ρούσσου και το Βαγγέλη Παπαθανασίου («Vangelis»).

Με έδρα το Παρίσι, έφτιαξαν το συγκρότημα το 1967 και κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους. Ο πρώτος λεγόταν «The End of the World». Το τραγούδι «Rain and Tears» ξεχώρισε και έγινε επιτυχία σε αρκετές χώρες. Ο δεύτερος δίσκος έρχεται έναν χρόνο αργότερα, με τίτλο «It’s Five o’ Clock» με το ομώνυμο τραγούδι να ξεχωρίζει.

Το μεγάλο «μπαμ» όμως έγινε το 1972, με τον τρίτο και τελευταίο δίσκο των «Aphrodite’s Child», με τίτλο «666». Ο δίσκος είχε ενιαία θεματολογία, ήταν δηλαδή αυτό που λέμε concept άλμπουμ και εμπνεύστηκε από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη. Πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους και εκτός του ότι θεωρείται ένα από τα πρώτα concept album, θεωρείται και σταθμός στην ιστορία της rock μουσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκρότημα διαλύθηκε. Ο Ντέμης Ρούσσος, με προίκα την φωνή του τενόρου που διέθετε αλλά και την εκκεντρική του αμφίεση, έκανε μια σπουδαία σόλο καριέρα. Η δεκαετία του ’70 ήταν δική του. Τραγούδησε διάφορά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες όπως τα «Forever And Ever», «My Friend the Wind», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere», «My Reason» και πολλά άλλα. Πλεονέκτημά του ήταν ότι τα τραγουδούσε σε διάφορες γλώσσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1978 αποφάσισε να αποσυρθεί. Αποσύρθηκε στο Malibu αλλά κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα. Από την Αθήνα μπήκε στην πτήση της TWA στις 14 Ιουνίου του 1985, κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Λιβανέζοι αεροπειρατές της «Χεζμπολάχ» και της «Τζιχάντ» κράτησαν όμηρους τους επιβάτες. Μόλις όμως τον αναγνώρισαν, γιόρτασαν τα γενέθλιά του την επόμενη μέρα και τον άφησαν ελεύθερο πέντε μέρες αργότερα. Μετά από αυτήν εμπειρία αποφάσισε να επιστρέψει στο τραγούδι, τον μόνο τρόπο που ήξερε για να βοηθήσει τον κόσμο και να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών φυλών.

Παντρεύτηκε τρεις φορές και έκανε δυο παιδιά. Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που έγινε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. Μετά τη βράβευση δήλωσε: «Αυτό το μετάλλιο αντιπροσωπεύει την πρώτη χώρα μου, την Ελλάδα και τη δεύτερη, τη Γαλλία. Ευχαριστώ και τις δυο χώρες στις οποίες ανήκω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέθανε ύστερα από μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο υγεία, στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Δεν είχε ακόμα συμπληρώσει τα 69 του χρόνια. Η βελούδινη και στεντόρεια φωνή του θα μας συνοδεύει για πάντα όταν ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο...

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Σήμερα

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.