ADVERTISEMENT

Η κακοκαιρία φέρνει ανατιμήσεις και ελλείψεις σε ευπαθή προϊόντα

Θα αυξηθούν αρκετά τις επόμενες μέρες τα χορταρικά, αλλά και τα προϊόντα από συγκεκριμένες περιοχές που υπήρξε παγετός.

Από το NEWSROOM

Ενημερώθηκε
2' χρόνος ανάγνωσης
Η κακοκαιρία φέρνει ανατιμήσεις και ελλείψεις σε ευπαθή προϊόντα
ADVERTISEMENT

Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google

Ανατιμήσεις και ελλείψεις στα βασικά προϊόντα έχουν αρχίσει να καταγράφονται και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών.

Στις ήδη υψηλές τιμές πώλησης που επικρατούν έρχονται οι ανατιμήσεις από την κακοκαιρία πού ήδη τη βλέπουν στην… τσέπη τους οι καταναλωτές.

ADVERTISEMENT

Στα προβλήματα εφοδιασμού και ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά της διατροφής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αγοράς Καταναλωτή, Γιάννης Σιδέρης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Τα προβλήματα από την κακοκαιρία είναι τεράστια. Είναι απαράδεκτο να συνδυάζονται οι τιμές των προϊόντων με το πετρέλαιο, με το ρεύμα ή οτιδήποτε άλλο. Οι τιμές των δικών μας προϊόντων εξαρτώνται από τον καιρικό παράγοντα μόνο» σημείωσε ο κ. Σιδέρης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν φυσικό να κάνει ζημιά στα προϊόντα η κακοκαιρία «Ελπίς».

«Μια περιοχή που είναι η πηγή τροφοδοσίας αρκετών προϊόντων, η Κρήτη, αυτή τη στιγμή πλήττεται από αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει περιοριστεί στο 1/20» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Αγοράς Καταναλωτή.

ADVERTISEMENT

Για το ύψος των αυξήσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, ο κ. Σιδέρης υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν διπλάσιες οι τιμές των προϊόντων αυτή τη στιγμή. «Η κακοκαιρία τώρα θα αφήσει τα σημάδια της» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι σε μία εβδομάδα περίπου οι τιμές θα ομαλοποιηθούν.

Ενδεικτικά τα αγγούρια από 1,90 ευρώ το κιλό στις 20 Ιανουαρίου έφτασαν τα 2,70, τα κολοκυθάκια από 1,30 ευρώ έφτασαν τα 1,80 ευρώ.

Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι θα αυξηθούν αρκετά τις επόμενες μέρες τα χορταρικά, αλλά και οι τιμές των προϊόντων από συγκεκριμένες περιοχές που υπήρξε παγετός.

ADVERTISEMENT

Την ίδια στιγμή, ο χιονιάς και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μέχρι και 15%.

Στα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά σε διάφορα είδη προϊόντων, από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, τα καθαριστικά, τα αναψυκτικά αλλά και τους ξηρούς καρπούς.

Διεθνής πίεση στις τιμές

ADVERTISEMENT

Παράλληλα και οι διεθνείς τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδικές τάσεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν με την εφοδιαστική αλυσίδα, τα λιπάσματα, τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Με βάση, δε, διεθνείς αναλυτές όπως του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τα αγροτικά προϊόντα, μετά το ρεκόρ του 2021 δεν αναμένεται μια ευοίωνη πορεία το 2022.

‘Ήδη στα προθεσμιακά συμβόλαια για βασικά αγαθά, που επηρεάζουν μια σειρά άλλων προϊόντων ο τιμές κινούνται ανοδικά π.χ. σιτάρι (+20,34%), καλαμπόκι (+22,57%), ρύζι (+17,98%), ζάχαρη.

[ΠΗΓΗ]
Θέλετε να βλέπετε πιο συχνά το E-Radio στα αποτελέσματα της Google;
Προσθέστε το E-Radio στις πηγές σας στη Google
ADVERTISEMENT
READ NEXT

Όλες οι ειδήσεις της ημέρας από Ελλάδα και κόσμο. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία και επικαιρότητα 24/7, με έγκυρη ενημέρωση από το e-radio.gr.

Τα θέματα που ξεχώρισε σήμερα η ομάδα του E-Daily.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Γυναίκες χωρίς φίλτρο