E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η σφαγή που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Στις 21 Μαρτίου του 1960

Σαν σήμερα: Η σφαγή που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
@michiganintheworld.history.lsa.umich.edu
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Στις 21 Μαρτίου του 1960, 5 με 7 χιλιάδες μαύροι φοιτητές και πολίτες, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα που πήρε το καθεστώς του Απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, με τους διαδηλωτές να μην δίνουν κανένα δικαίωμα για τα γεγονότα που ακολούθησαν...

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα, το 1948, ξεκίνησαν να νομοθετούνται ρατσιστικοί νόμοι που επέτρεπαν στους λευκούς (μόλις το 10% του πληθυσμού) να είναι «ανώτεροι» από τις υπόλοιπες φυλετικές ομάδες. Στη Νότιο Αφρική, ο πληθυσμός αποτελούνταν κυρίως από μαύρους γηγενείς ("Natives"), μιγάδες ("Coloureds") που ήταν γόνοι μικτών γάμων και Ινδούς ("Indians"), που είχαν μεταφερθεί μαζικά από τους Άγγλους τον 19ο αιώνα.

Το καθεστώς επέτρεπε συγκεκριμένα προνόμια στους λευκούς, όπως εκπαίδευση, υγεία και εργασία, ενώ τα πιο υπερβολικά μέτρα, απαγόρευαν αυστηρά τους μεικτούς γάμους και περιόριζαν τις μετακινήσεις σε περιοχές των λευκών. Συγκεκριμένα, όποιος βρισκόταν να κυκλοφορεί σε περιοχή λευκών έπρεπε να επιδείξει βιβλιάριο ότι εργάζεται στην περιοχή με αφεντικό κάποιον λευκό, αλλιώς φυλακιζόταν για τουλάχιστον 30 ημέρες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όλα αυτά λοιπόν, κυρίως οι φοιτητές αλλά και άλλοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν στη Σάρπβιλ για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Μέχρι τις 10, από 7.000 που ήταν αρχικά έγιναν 19.000 και κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Η αστυνομία που περίμενε ήταν ολιγάριθμη και αποτελείτο κυρίως από νεαρούς άνδρες που μόλις είχαν μπει στο σώμα. Το κακό έγινε σε δευτερόλεπτα. Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως το πλήθος. Ο απολογισμός φρικτός. 69 νεκροί και περισσότεροι από 180 τραυματίες, ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά.

Φυσικά, μερικοί πήγαν να δικαιολογήσουν την αστυνομία, λέγοντας πως το πλήθος ήταν οπλισμένο. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως το μόνο όπλο που κρατούσαν ορισμένοι ήταν μερικές πέτρες. Ο διοικητής της αστυνομίας υποστήριξε πως αρχικά δεν ήταν αυτός ο τρόπος που είχαν σχεδιάσει να αντιμετωπίσουν τη διαδήλωση. Όμως η τακτική της άλλαξε, όταν οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το τμήμα. Ο διοικητής D.H. Pienaar φέρεται να είπε: «Θα πρέπει να πάρουν ένα σκληρό μάθημα, αν κάνουν αυτά τα πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ειδεχθές καθεστώς του Απαρτχάιντ, από εκείνη την ημέρα άρχισε να παρακμάζει. Μπορεί να κράτησε για άλλα 30 χρόνια, αλλά τα εμπάργκο από δεκάδες χώρες και η διαρκής προσπάθεια του καθεστώτος να «ελαφρύνει» τους νόμους, έδειξαν το ισχυρό πλήγμα που προκάλεσε η σφαγή αθώων από ένα άδικο καθεστώς.

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 21 Μαρτίου του 1965, ο Martin Luther King αποφασίζει να ξεκινήσει την περίφημη «παρέλαση» του από το Salem στο Montgomery της Alabama. Μια ειρηνική διαδήλωση που ήθελε να πετύχει την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου των μαύρων. Η διαδήλωση διαλύθηκε δυο φορές από την αστυνομία, αλλά ο Martin Luther King επέμεινε και τελικά κατάφερε να φτάσει στο Montgomery με αρκετούς διαδηλωτές στο πλευρό του (ανάμεσά τους και λευκοί).

Το 1966, ο ΟΗΕ σε συνεδρίασή του, αποφασίζει να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου, σε παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο ΟΗΕ επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να τιμήσει τα θύματα της σφαγής του Σάρπβιλ. Φέτος, συμπληρώνονται 56 χρόνια από την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αφυπνίστηκε ύστερα από το τραγικό συμβάν της Σάρπβιλ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

Πριν 11 ώρες

Ο παρουσιαστής ενεπλάκη σε καβγά με άλλο μέρος της παρέας του με αποτέλεσμα να τον διώξουν από το μαγαζί

Οργή στην Ταϊλάνδη για νεαρό ζευγάρι Γάλλων που έκαναν σeξ σε παραλία: «Ήταν σαν ζώα»

Πριν 11 ώρες

Ο 24χρονος Αλαν και η συνομήλική του Νάντια συνελήφθησαν, παραδέχθηκαν την πράξη τους και τους επιβλήθηκε πρόστιμο

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιώργος Μυλωνάκης, διαγνώστηκε με ανεύρυσμα στον εγκέφαλο

Πριν 11 ώρες

Στο νοσοκομείο αναμένεται να μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα ενοίκια «καταπίνουν» τους μισθούς ‑ Στο 93,6% του εισοδήματος η κατοικία στην Αθήνα

Πριν 11 ώρες

Το κόστος στέγασης έχει φτάσει σε επίπεδα που προσεγγίζουν ή ακόμη και υπερβαίνουν έναν ολόκληρο μισθό

Market Pass: Τι ισχύει για το voucher τροφίμων και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πριν 11 ώρες

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχή και νοτιάδες

Πριν 11 ώρες

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική

Αεροπορικές εταιρείες: SOS για έλλειψη καυσίμων και αύξηση του κόστους

Πριν 11 ώρες

Εν μέσω αποκλεισμού του Ορμούζ από τις ΗΠΑ - Η Ούρσουλα στην κοσμάρα της

Πάτρα: Έκλεψε μηχανή «με εντολή Θεού» – Συνελήφθη μετά από… ιεραποστολή μέχρι τα Καλάβρυτα

Πριν 11 ώρες

Μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν είναι κοντά στο τέλος

Πριν 11 ώρες

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία

«Την έχουμε παρατήσει μόνη της» ‑ SMS και βίντεο καίνε τους τρεις συλληφθέντες

Πριν 11 ώρες

Από την εξέταση βιντεοληπτικού υλικού προκύπτει ότι ένας εκ των τριών νεαρών τη μετέφερε, ενώ οι άλλοι δύο ακολουθούσαν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.