E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Pfizer, BioNTech, Moderna: Πόσα κέρδισαν οι επικεφαλής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ποσά που ζαλίζουν

Pfizer, BioNTech, Moderna: Πόσα κέρδισαν οι επικεφαλής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/4/2022 | 09:33

Οι τρεις επικεφαλής Pfizer, BioNTech και Moderna έχουν δει την αξία των μετοχών που κατέχουν στις εταιρείες τους, να εκτοξεύεται κατά την τελευταία διετία χάρη στη μεγάλη άνοδο της τιμής τους στα χρηματιστήρια, προϊόν του επενδυτικού ενθουσιασμού για το εμβόλιο του κορονοϊού και τις πρωτοπόρες εταιρείες του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των “Financial Times”.

Η μετοχή της Pfizer, που ήταν ήδη κολοσσός πριν την πανδημία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 60% κατά τους τελευταίους 24 μήνες, ενώ η αξία της μετοχής των νεότερων και μικρότερων εταιρειών BioNTech και Moderna έχει τριπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Μπάνσελ και Σαχίν έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι, αφού κατέχουν το 7,8% της Moderna και το 17,1% της BioNTech, μερίδια αξίας περίπου 5,4 δισ. δολαρίων και 7,8 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έφερε έσοδα 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και της Moderna 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Airfinity.

Το μπόνους του Μπουρλά

Η ανάλυση των “πακέτων” αμοιβών για το 2020 και 2021 δείχνει ότι ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ήταν από τους τρεις αυτός με το μεγαλύτερο κέρδος εν μέσω πανδημίας, καθώς έλαβε για τη διετία της πανδημίας 45,3 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 27,7 εκατ. δολ. κατά την προ πανδημίας περίοδο 2018-19 (ο Μπουρλά έγινε CEO-Chief Executive Officer της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2019, προαχθείς από τη θέση του COO-Chief Operation Officer που κατείχε πριν).

Η Pfizer δήλωσε ότι το “μπόνους” του Μπουρλά είναι αρμόζον με βάση τις εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες του, την εστίαση του σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και τη συνεισφορά του στην απόδοση της εταιρείας το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τουρκογερμανικής καταγωγής Σαχίν έλαβε σε αμοιβές 30,8 εκατ. δολάρια τη διετία 2020-21 έναντι 8,5 εκατ. δολ. το 2018-19. Ο Μπάνσελ εμφανίζεται χαμένος, καθώς οι αμοιβές του φαίνεται να μειώθηκαν από 67,5 εκατ. δολ. το 2018-19 σε 31,1 εκατ. δολ. το 2020-21, όμως αυτό οφείλεται στο ότι η εισαγωγή της Moderna στο χρηματιστήριο το 2018 του είχε αποφέρει ένα έκτακτο εφάπαξ κέρδος 58,6 εκατ. δολ. από οψιόν μετοχών.

Οι συνολικές αμοιβές των τριών CEO που ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA, αυξήθηκαν συνολικά σε 107,2 εκατ. δολ. το 2020-21 έναντι 103,7 εκατ. το 2018-19. Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτό αντανακλά τα τεράστια κέρδη που απέφεραν στις τρεις εταιρείες τα νέου τύπου εμβόλια, με αποτέλεσμα οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στον βιοφαρμακευτικό τομέα να πλησιάζουν πλέον εκείνες άλλων ακριβοπληρωμένων μάνατζερ, όπως στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Υψηλών Αμοιβών (High Pay Centre) στο Λονδίνο, οι επικεφαλής των κορυφαίων τραπεζών της Γουόλ Στριτ JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America κ.α. κερδίζουν περισσότερα από τους επικεφαλής των φαρμακευτικών (τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια τον χρόνο), αλλά η “ψαλίδα” τείνει σταδιακά να κλείσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Θησαύρισαν” εν μέσω πανδημίας;

Δεν λείπει η κριτική για τις υψηλές αμοιβές και οι επικρίσεις ότι οι κατασκευαστές εμβολίων – και οι μάνατζερ τους – “θησαύρισαν” εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε φθηνά εμβόλια. “Ο Μπάνσελ, ο Μπουρλά και οι άλλοι βασιλιάδες των εμβολίων έφτιαξαν μια βασιλική περιουσία χάρη στο μονοπωλιακό επιχειρηματικό μοντέλο τους που έχει οδηγήσει σε ένα απαρτχάιντ εμβολίων”, δήλωσε ο Στιβ Νίβελ της οργάνωσης Public Citizen.

Από την άλλη, οι μέτοχοι και οι επενδυτές, που έχουν επίσης ωφεληθεί τα μέγιστα, δεν φαίνεται να νοιάζονται για τις υψηλές αμοιβές των μάνατζερ των φαρμακευτικών εταιρειών. “Οι περισσότεροι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα οι διευθύνοντες σύμβουλοι να αμείβονται καλά, ιδίως όταν έχουν οδηγήσει σε μια τέτοια αύξηση στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους”, δήλωσε ο αναλυτής Ακάς Τεγουάρι της επενδυτικής τράπεζας Jefferies.

Εκτός από τις αμοιβές τους, οι CEO έχουν ωφεληθεί από την πώληση μετοχών τους. Ο Μπάνσελ από τον Ιανουάριο του 2020 έχει πουλήσει μετοχές της Moderna αξίας 404 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Verity. Ο Μπουρλά πούλησε μετοχές αξίας 5,6 εκατ. δολ. την ίδια μέρα που οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους έχει αποτελεσματικότητα 90% κατά της Covid-19. Ο Σαχίν δεν έχει κάνει ακόμη αξιόλογες πωλήσεις μετοχών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.