Ακης: Να με λέτε «υπουργό», όταν αναφέρεστε σε μένα!
Πυρά στον Τσοχατζόπουλο και από την πολιτική αγωγή
Δημοσίευση 14/9/2013 | 00:00
Μετά τις αγορεύσεις–καταπέλτη των δυο εισαγγελέων της έδρας, της κυρίας Γεωργίας Αδειλίνη και του κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου (αναπληρωτής εισαγγελέας), οι οποίοι πρότειναν την ενοχή των 17 από τους 19 συνολικά κατηγορουμένους για το σκάνδαλο των «χρυσών μιζών», το λόγο έλαβαν σήμερα στο δικαστήριο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου.
Με την έναρξη πάντως της διαδικασίας, το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι του Α. Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι έστρεψαν τα πυρά τους στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο, με αφορμή τα όσα εκείνος ανέφερε χθες περί Λαμπράκη και περί διά βίου εγκλεισμό του πρώην υπουργού.
«Να μη γίνει εδώ λαοδικείο», είπε ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής.
Ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής πάντως, κ. Δ. Κολοβός, στην αγόρευσή του μίλησε, μεταξύ άλλων, για μεθοδεύσεις που έγιναν στη διαδικασία αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων, με αποτέλεσμα να «χαθεί κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και οι Γερμανοί να παίζουν μόνοι τους στο γήπεδο, χωρίς ανταγωνιστές». Πρόκειται για τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, κατασκευάστρια των γερμανικών υποβρυχίων. «Βέβαια, οι μίζες ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των Tor M1, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής επισήμανε ότι τα αντισταθμιστικών ωφελήματα χρησιμοποιήθηκαν με πρόσχημα «για να βγουν οι μίζες από την Antey».
Όπως είπε, «χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της πιστωτικής προκαταβολής». Ο κ. Κολοβός χαρακτήρισε διεφθαρμένο το περιβάλλον στο υπουργείο ¶μυνας επί θητείας Τσοχατζόπουλου, ο οποίος «απέφυγε να μιλήσει για την ταμπακιέρα». Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις στη δίκη του ¶κη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του συνηγόρου. Μάλιστα, κάποια στιγμή, ενώ ο συνήγορος αναφερόταν σε επιστολή «με αποδέκτη τον ¶κη Τσοχατζόπουλο», ο Α. Τσοχατζόπουλος παρενέβη, υποδεικνύοντας στον κ. Κολοβό: «Να λέτε "στον υπουργό" παρακαλώ, καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είμαστε φιλαράκια».
Στο δικαστήριο αγόρευσε στη συνέχεια η επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αργυρώ Φανουράκη, η οποία ανέφερε πως από την αποδεικτική διαδικασία αποδείχθηκε ότι ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε. «Με εταιρείες–οχήματα ο πρώην υπουργός ξέπλενε το μαύρο χρήμα», είπε η συνήγορος και συμπλήρωσε, απευθυνόμενη προς το δικαστήριο: «Έχετε πλήθος από στέρεες αποδείξεις που ενισχύουν το κατηγορητήριο». Η ίδια υποστήριξε πως «τα μετρητά που ελάμβανε ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές και ανακαινίσεις των ακινήτων του, αλλά και για την πολυτελή ζωή που διήγαγε ο ίδιος με τη σύζυγό του, καθώς και οι συγκατηγορούμενοί του, όπως ο Ν. Ζήγρας».
Στο δικαστήριο αγόρευσε στη συνέχεια η συνήγορος πολιτικής αγωγής, κυρία Ουρανία Μενδρινού, η οποία στάθηκε στις εκκλήσεις, όπως είπε, του ¶κη Τσοχατζόπουλου για αποφυλάκιση της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη, και όχι της κόρης του, Αρετής Τσοχατζοπούλου.
«Διατηρεί (η Αρετή) μια αξιοπρεπή στάση εδώ, σε σχέση με την άθλια στάση του πατέρα της, ο οποίος απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για την αποφυλάκιση της συζύγου του και όχι της κόρης του, που είναι μητέρα τριών παιδιών», είπε η συνήγορος.
¶κης Τσοχατζόπουλος: Τι είναι αυτά; Απίστευτα κουτσομπολιά, που τα ακούσατε;
Πρόεδρος: Προφανώς εκτός αιθούσης.
Η τοποθέτηση της συνηγόρου προκάλεσε πάντως τις συνεχείς έντονες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να τον απειλήσει με αποβολή από την αίθουσα.
Τελικώς, ο κ. Χρήστος Κατσιάνης, αν και φώναξε τους αστυνομικούς να συνοδεύσουν τον πρώην υπουργό προς την έξοδο, δεν υλοποίησε την απειλή του. Συνέστησε, ωστόσο, στον ¶κη Τσοχατζόπουλο να είναι πιο ήρεμος και να μη διακόπτει.
Στην αγόρευσή της η κυρία Μενδρινού αναφέρθηκε ακόμη –επικαλούμενη τα σχετικά τιμολόγια που υπάρχουν στη δικογραφία– στις αγορές της Βίκυς Σταμάτη «επώνυμων ακριβών ρούχων».
«Προσπάθησε να μας πείσει ότι ήταν μια μέση Ελληνίδα, αλλά δεν έπεισε», είπε η συνήγορος και αναφέρθηκε στη συνέχεια σε απόκτηση τζιπ αξίας 80.000 ευρώ.
¶κης Τσοχατζόπουλος: Τι είναι αυτά; Τι λέει; Πού τα βρήκε;
«Μάλλον αυτό προκύπτει από δική σας έρευνα», είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας, Π. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος προς τη συνήγορο, θέλοντας να καταδείξει ότι σχετικά στοιχεία δεν υπήρχαν στη δικογραφία.
Η κυρία Μενδρινού αναφέρθηκε στο αίτημα του ¶κη Τσοχατζόπουλου για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ και σχολίασε: «Κάλεσε κατ' επανάληψη το ΚΥΣΕΑ. Τι να μας πει το ΚΥΣΕΑ, αν δωροδοκηθήκατε, κ. Τσοχατζόπουλε; Λες και το είχατε ενημερώσει;».
¶κης Τσοχατζόπουλος: Είστε προκλητική, δεν έχετε ιδέα τι ειναι το ΚΥΣΕΑ και λέτε γι' αυτό.
«Ιφιγένεια του συστήματος δεν είναι ο ¶κης Τσοχατζόπουλος, όπως ακούστηκε εδώ. Είναι ο ελληνικός λαός που, χάρη στον Τσοχατζόπουλο και τις μίζες του, βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή», είπε η συνήγορος.
Λαμβάνοντας, τέλος, το λόγο, ο κ. Κολοβός τόνισε ότι η πολιτική αγωγή θα ζητήσει ένα εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από τον κάθε κατηγορούμενο, εφόσον κηρυχθούν ένοχοι από το δικαστήριο.
«Το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία ίδιου μεγέθους με το ποσό της δωροδοκίας», είπε ο κ. Κολοβός και κάλεσε τον ¶κη Τσοχατζόπουλο να μιλήσει «έστω και την ύστατη στιγμή» και να δώσει μια «χαραμάδα ελπίδας» στον ελληνικό λαό, ότι κάτι πάει να αλλάξει.
«Η Ιστορία είναι στη γωνία και καταγράφει», είπε ο ίδιος και τόνισε πως μόνο μια «δήθεν συγγνώμη» δεν είναι αρκετή.
Ο πρώην υπουργός, πάντως, επιτέθηκε αρκετές φορές στην πολιτική αγωγή, με φράσεις του τύπου «είστε υβριστές», «δεν ξέρετε τι λέτε», «κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη.