E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί η Κρήτη λέγεται... Κρήτη;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το νησί έχει πάρει την ονομασία που διατηρεί αιώνες τώρα;

Γιατί η Κρήτη λέγεται... Κρήτη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ακόλουθη λίστα παρατίθενται οι επικρατέστερες θεωρίες που εξηγούν από πού προήλθαν τα ονόματα πέντε γνωστών περιοχών του ελλαδικού χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρήτη: Οι μυθικοί Κουρήτες ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης: πέντε αδέλφια, ο Ηρακλής (απλή συνωνυμία με τον ημίθεο των δώδεκα άθλων), ο Παιωναίος, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας, που δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Κουρήτες βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει τον Δία μέσα σε μια σπηλιά της Κρήτης και ανέλαβαν να... κάνουν θόρυβο, χτυπώντας τύμπανα και μεταλλικές ασπίδες κάθε φορά που το μωρό έκλαιγε, ώστε να μη φτάσει ο θόρυβος στα αυτιά του Κρόνου.

Μακεδονία: Δύο διαφορετικές θεωρίες είναι οι επικρατέστερες για την προέλευση του ονόματος της Μακεδονίας. Η πρώτη θέλει το φύλαρχο της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία, να τη βαφτίζει με το όνομά του (Μακεδών). Η δεύτερη είναι το επίθετο «μακεδνός», που χρησιμοποιεί ο Όμηρος για να περιγράψει ένα είδος λεύκας και το οποίο, σύμφωνα με το λεξικογράφο Ησύχιο της Αλεξάνδρειας, είναι δωρική λέξη (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδόνες ήταν δωρική φυλή) που σημαίνει μεγάλος ή ουράνιος.

Λάρισα: Ετυμολογικός γρίφος για τους μελετητές, η λέξη «λάρισα» χρησιμοποιούνταν από τους Πελασγούς για να περιγράψει λίθινη ακρόπολη ή οχυρό – Λάρισα λεγόταν και η Ακρόπολη του ¶ργους. Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί στην πόλη ίχνη που να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή έχει οδηγήσει τους ιστορικούς να θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ' ευφημισμό. Κατά τη μυθολογική εκδοχή, πάντως, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαγοροχώρια: Απλούστερα τα πράγματα εδώ. Η ετυμολογία της λέξης είναι σλάβικη: za σημαίνει «πίσω» και gora είναι το βουνό, οπότε τα χωριά πίσω από το βουνό, ευθεία αναφορά στη θέση των χωριών.

Καλαμάτα: Η μεσαιωνική ονομασία της αρχαίας πόλης Φεραί, που διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας, προέρχεται από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας, η οποία φυλασσόταν σε ένα βυζαντινό μοναστήρι της περιοχής – και την οποία ο θρύλος θέλει να έκανε ακόμα και τον οθωμανό αγά, στο στάβλο του οποίου ανακαλύφθηκε, να αλλαξοπιστήσει, χάρη στα θαύματα που είδε να πραγματοποιούνται. Η εικόνα υπάρχει ακόμα και φυλάσσεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Υπαπαντής.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα τάση στη διασκέδαση: Τα πάρτι ξεκινούν στις 11 το πρωί και είναι alcohol ‑ free

Πριν 6 ώρες

Οι τάσεις, τα χρήματα και η αποφυγή του hangover

Ο μυθικός θησαυρός που βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας

Πριν 6 ώρες

Ξεθάφτηκε 300 χρόνια μετά

Της έσπασαν τα πόδια, αλλά όχι την ψυχή: Η γυναίκα που ξεγέλασε τους Ναζί και έσωσε 2.500 παιδιά

Πριν 6 ώρες

Κανείς δεν ήξερε ποια ήταν - μέχρι που τρεις μαθήτριες αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μυστικό του Β΄ Παγκοσμίου

Explainer: Vegan πόλεμος στις Βρυξέλλες ‑ Γιατί έγιναν άνω κάτω για μερικές λέξεις

Πριν 6 ώρες

Τέλος τα “μπιφτέκια λαχανικών”; Η Ευρώπη χωρίζεται στα δύο για μια… μπριζόλα

H «influencer πριγκίπισσα» του Καμερούν που τα έβαλε με τον Πρόεδρο

Πριν 6 ώρες

Η Μπρέντα Μπίγια ξεσκεπάζει τον πανίσχυρο πατέρα της

John Martinis: Δεν είναι Έλληνας ο καθηγητής που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής

Χτες

Ο καθηγητής είναι ένας από τους τρεις νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2025

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Χτες

«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

Χτες

Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η Δέσποινα ενώνει την τέχνη, την επικοινωνία και την προσφορά σε έναν κοινό παλμό ελπίδας

Χτες

Από το μικρόφωνο του DK & LOUD ως την εφαρμογή OLGA: η Δέσποινα Καβύρη φτιάχνει έναν κόσμο με περισσότερη φωνή

Αυτό ήταν το πρώτο ζώο που εμφανίστηκε στη Γη

Χτες

Τα αρχαιότερα «ίχνη ζωής» στον πλανήτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.