E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πληρωμές και το plan b εάν κλείσει τις στρόφιγγες ο Πούτιν

Πότε πρέπει να πληρώσει την Gazprom

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πληρωμές και το plan b εάν κλείσει τις στρόφιγγες ο Πούτιν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/4/2022 | 08:17

Μια φράση στο σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου χθες, μετά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, συνοψίζει την ουσία των πραγμάτων: «Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου», σημείωναν χθες από την κυβέρνηση.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στην κυβέρνηση έχουν βρει τη φόρμουλα πληρωμής της Gazprom, προκειμένου να μην υπάρξει διαταραχή στην προμήθεια αερίου, με ελληνική ευθύνη. Και μπορεί η φόρμουλα να μην διευκρινίζεται, όπως αναφέρουν, όμως, κυβερνητικές πηγές οι συναλλαγές για φυσικό αέριο με τη Ρωσία επιτρέπονται με βάση "ρήτρα διαφυγής" που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αερίου, κρατικές και ιδιωτικές, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ και αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια. Ως τότε, δε, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν κάνει πληρωμές στην Gazprom και θα έχει βρεθεί, ενδεχομένως, και ένας κοινός ευρωπαϊκός βηματισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα αναμένεται να ανταποκριθεί στην επόμενη πληρωμή που είναι στον ορίζοντα και πρέπει να γίνει ως τις 25 Μαϊου το πολύ. "Δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του ελληνικού plan B με ελληνική υπαιτιότητα", λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή. Ως προς το γιατί η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, ελληνικές πηγές, χωρίς να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν απόλυτα την κίνηση της Μόσχας, βλέπουν μια προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους και να πάρει μια επικοινωνιακή νίκη, την ώρα που δοκιμάζεται στο πεδίο του επιχειρήσεων.

Από την Αθήνα, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέμα πανευρωπαϊκού εμπάρκο στο ρωσικό αέριο, αντιθέτως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχέδιο προοδευτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο ως το 2027 στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στο τέλος Μαϊου. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Αθήνα άκουσαν με κάποια έκπληξη τις μάλλον σκληρές δηλώσεις της κ. Φον Ντερ Λάιεν μετά το κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας προς Πολωνία και Βουλγαρία. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και εξέτασαν τρόπους συνδρομής της Ελλάδας, με διευκόλυνση φορτίων υγροποιημένου αερίου και επιτάχυνση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που συνδέεται με τον ΤΑΡ.

Επάρκεια

Σε κάθε περίπτωση, το μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και αυτό τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Ήδη, με τις επιπρόσθετες προμήθειες LNG που προγραμματίζονται μειώνεται αναλογικά η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο μίγμα στην περιοχή του 30%.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας κατά περίπου 150.000 κυβικά μέτρα μέσω της ναύλωσης μιας πλωτής δεξαμενής για τους επόμενους 12 μήνες. Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι δύο πλοία θα μπορούν ταυτόχρονα να ξεφορτώνουν στο νησί, αντί ενός σήμερα. Ακόμα, θα ενισχυθεί η δυνατότητα αποθήκευσης αερίου και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ιταλία για το ζήτημα αυτό. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ είναι σε ετοιμότητα και 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών) να λειτουργήσουν με diesel αντί για αέριο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.